A budapesti Komplex ismét egy kasszasikernek ígérkező tárlattal várja közönségét. A Titanic, a BODY, A világ múmiái és Az inkák aranya után most az egyik legismertebb egyiptomi fáraó, a fiatalon elhunyt Tutanhamon sírkamrájába invitálja a látogatókat.

Immár 98 éve annak, hogy Howard Carter (1874-1939) brit felfedező megpillantotta egy pislákoló gyertya fényénél Tutanhamon sírkamráját. A lelet akkora szenzáció volt az egyiptomi felfedezések sorában (ma is ez az egyetlen teljes épségben megmaradt fáraósír), hogy csakhamar az egész világ Tutanhamonról és sírkamrájának mesés kincseiről beszélt.

De ki is volt Tutanhamon? Nos, annyi bizonyos, hogy a legismertebb fáraóra – aki csupán 8-9 éves lehetett, amikor trónra lépett, és körülbelül 19 évesen már meg is halt – nem vezetői képességei miatt emlékezünk, hiszen fiatal kora miatt mások vezették a birodalmát. Fáraóként azért lett híres, mert nyughelyét nem találták meg a sírrablók, így múmiája és a vele eltemetett kincsek mind megmaradtak az utókor számára.

Howard Carter egyiptológus megszállottan, évekig kutatott, míg 1922-ben rábukkant a sírkamrára. Érdekesség, hogy Tutanhamon nyughelye jóval kisebb, mint a Királyok Völgyében található többi fáraósír. Valószínű, hogy eredetileg nem is a hirtelen elhunyt fáraónak, hanem az udvarhoz közel álló más főrangú személynek építhették. Az építmény mindössze egyetlen folyosóból, egy előtérből, az ebből nyíló díszes sírkamrából, valamint két mellékkamrából áll.

A budapesti tárlat most egyenesen 1922-be viszi el a látogatókat, és azt az élményt igyekszik átadni, hogy milyen látvány tárult a régész szeme elé, amikor belépett a sírkamrába. A több mint ezer lelet életnagyságú, hiteles rekonstrukciója révén – melyeket egyiptomi kézművesek készítettek tapasztalt egyiptológus szakértők irányításával – itt, Európában is megtapasztalhatjuk azt az érzést, hogy milyen a túlvilágra áthajózó Tutanhamon misztikus világába belépni.

Itt valóban igazi felfedezőnek érezhetik a látogatók magukat: nem csupán a 3300 éves egyiptomi kultúrát és egy érdekes egyiptomi korszakot ismerhetik meg, hanem a 100 évvel ezelőtti régészeti aranykor világát is. „…mindenhol az arany csillogása. Egy pillanatra elállt a szavam a csodálkozástól…” – írta Carter a kincslelet megtalálása után nem sokkal. Ugyanez az élmény várja a kiállításra érkezőket is, akiket audioguide, film, audiovizuális eszközök és számtalan érdekes illusztráció, fénykép és olvasnivaló is várja a felfedezés során.

Tutanhamon rejtélye és kincsei
Komplex, Budapest
2020. március 1-jéig

Képek forrása: www.tut-kiallitas.hu