A Romani Design, a világ első roma divatstúdiója 2010 óta van velük, az azóta eltelt tizenhárom évben pedig a kortárs magyar divat és dizájn szektoregyik nagyon fontos tényezőjévé vált. A stúdiót alapító testvérpár, Varga Erika és Varga Helena azonban nemcsak gyönyörű ruhákat és kiegészítőket készít, hanem komoly küldetéstudattal is rendelkeznek: mindketten évek óta azon dolgoznak fáradhatatlan elszántsággal, hogy a divat és az iparművészet eszközeivel segítsék a romák társadalmi-kulturális presztízsének építését, de ugyanúgy elhivatott szószólói a női emancipációnak, a tehetséggondozásnak és a fenntartható divatnak is. A Hagyományok Házában látható kiállításuk most ebbe az egyszerre szép és nehéz munkába enged betekintést.

„A Romani Design a létezésével igazolja, hogy a divat működőképes platformja az aktivizmusnak, a létrehozott vizuális üzenetek beteljesítik céljukat, elérik célközönségüket. A társadalom valamennyi szereplőjének együtt kell működnie, a vállalati, szervezeti, egyéni felelősségvállalás terén mindenkinek a betöltött pozíciójához mérten kell a terheket magára vennie. Én magam is szerettem volna nagyobb részt vállalni a szélesebb közjó érdekében, ezért hoztam létre a Romani Design márkát, amely többről szól, mint a divat, és közös nyelven szólít meg különböző korosztályú, státuszú, identitású embereket…” − mondta kultúrmissziójukról Varga Erika, a Romani Design megálmodója.

A márka tervezői olyan modern, megannyi színben pompázó ruhadarabokat, ékszereket (pl. a Lackfi János által elnevezett Fülchidea fülbevalót) és kiegészítőket készítenek, amelyek a roma kulturális tradíciókat kortárs kontextusba helyezik. A két részre osztott kiállítás első részében bemutatott darabok is ezt reprezentálják. Ebben a kiállítási egységben van lehetőség továbbá bepillantani egy Romani Design-divatbemutatóba, de a testvérpárral készült interjút se felejtsék el meghallgatni. A második szekcióban a már említett aktivista művészet veszi át szót, az itt látható próbababák és fali lapozók fontos társadalmi üzeneteket közvetítenek, legyen az a cigányság helyzete, az újrahasznosítás, az értékmegőrzés, tehetséggondozás vagy a női egyenjogúság kérdése.

Képek forrása: Hagyományok Háza

Hagyományok Háza, Budapest
2023. október 31-ig