Az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét a gyulai Almásy-kastély új időszaki tárlata. Az alkotó ezzel „visszatér” abba az épületbe, ahol 1861-ben ismerkedni kezdett a festészettel.

A gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. az elmúlt években több különleges tárlatot is rendezett. Ilyen volt a Kohán Képtárban Böhm József nagybányai festőket bemutató magángyűjteményének kiállítása, az Almásy-kastély időszaki kiállítóterében a Herendi Porcelánmanufaktúra és az Aradi Ereklyegyűjtemény bemutatkozása, illetve a kastély legutóbbi tárlata, a Sisi-kiállítás, amely a fentiektől eltérően már nem „készen” érkezett, hanem a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen alkották meg.

Most egy újabb szintet lépett a múzeum, hiszen az említetteknél is kimagaslóbb a kastély új kiállítása. „A Munkácsy: a sikersztori című tárlatunk különlegességét, azon túl, hogy minden elemében saját készítésű, a bemutatásra kerülő, másfél milliárd forintos biztosítási értékű eredeti műalkotások adják. Ez minden korábbi vállalásunknál jelentősebb” – mondta Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Munkácsy kora egyik legfelkapottabb művésze volt, valóságos celeb. Élettörténete, amely az árva asztalosinastól indul és kora legjobban fizetett festőjéig jut el, rendkívül izgalmas. Ezt a nem mindennapi életvonalat követi végig a kiállítás, kitérve természetesen Gyulára is, amely nagyon fontos helyszín volt Munkácsy életében: rajzait látva Szamossy Elek itt erősítette meg abban, hogy több is lehetne belőle, mint asztalos.

A kiállításhoz a gyulai Erkel Ferenc Múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum − Magyar Nemzeti Galéria, a Kieselbach Galéria és Aukciósház, valamint három magángyűjtő is kölcsönzött műtárgyakat, ugyanakkor nem egy hagyományos értelemben vett képzőművészeti kiállítás várja a látogatókat. A tárlatban ugyanis az eredeti műtárgyak megjelenítette pillanatok közötti történéseket interaktív eszközök mesélik el, az installációk elkészítéséhez pedig 21. századi technológiát használtak. A 19. századi párizsi Salon, Munkácsy berobbanásának helyszíne, például VR-szemüvegen keresztül jelenik meg, a Siralomház című festményt pedig több síkban, mesterséges intelligencia segítségével alkották meg a szakemberek.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
2025. január 5-ig