Misetics Mátyás: Dark Matter

A Várfok Project Room néhány napja nyílt kiállítása Misetics Mátyás legújabb munkáit, a Dark Matter című fotósorozatát vonultatja fel. A fotográfia hagyományos eszköztárát radikálisan átíró alkotásokat bemutató tárlat elsődleges célja a tér- és időfelfogásunk korlátainak tágítása.

Misetics Mátyás (1982) a Várfok Galéria állandó művészköréhez tartozó fotográfus, aki fiatal kora ellenére évek óta meghatározó alakja a hazai fotográfiai színtérnek, olyannyira, hogy 2007-es Artificial Light sorozata– mely 2013-ban szerepelt a Magyar Nemzeti Galéria A magyar fotóművészet az új évezredben c. kiállításán –, megrendezett, víziószerű, éjszakai jeleneteivel és mesterséges fényeivel, új irányvonalat indított el a hazai kortárs fotóművészetben. Az éjszaka fotósaként is gyakran emlegetett művész képeit a pontosan kigondolt és szerkesztett kompozíciók, a tökéletes, precíz kivitelezés és az árnyalatok gazdagsága jellemzi, melyek munkáit a legtisztább képzőművészet szintjére emelik.

A Várfok Project Room április 20-án nyílt kiállításán ezúttal az alkotó legújabb, Dark Matter című sorozatával találkozhatnak a látogatók. A kiállítás címét egy, a kozmológia világából jól ismert fogalom képezi, mely az anyag létrejöttére és annak átalakulására utal. A sorozat jelentős része Dubai városában készült, ahol különösen tetten érhető a térélmény átalakulása. Ahogy Dubai is szimbóluma az 50 év alatt sivatagból teremtett metropolisznak – Misetics alkotásain úgy válnak cseppfolyóssá a város terei is a mesterségesen felgyorsított időben. A kiállítás középpontjában továbbra is a korábbi munkáiból már ismert, tudatosan kialakított terek, mesterséges fények és a mindent elnyelő sötétség áll, ám most az éjszaka sötétjét megtörő fény és az urbánus tér képletéből kimarad egy igen fontos emblematikus elem, az ember. 

Misetics Mátyás: Dark Matter
Várfok Project Room, Budapest
2018. június 2-ig