Részlet a Móra Rengeteg című kiállításból. Forrás: Móra Ferenc Múzeum

A hónapokig tartó felújítás után ismét látogathatóak a szegedi Móra Ferenc Múzeum természettudományi és a Móra Ferenc életéről szóló állandó kiállításai. Az augusztus 14-én nyílt tárlatok a korábbiaknál sokkal több élménnyel és látnivalóval várják a természet szerelmeseit és az író rajongóit.

A közgyűjtemény csaknem negyven éves természettudományi tárlata kapott új köntöst az elmúlt hónapok során. A Folyónk és földje címet viselő kiállítás, szegedi helyszín lévén, nem mást, mint az Alföld és a Tisza árterének állat- és növényvilágát állítja középpontba, számos érdekes és izgalmas elemmel vegyítve. A tárlaton különböző élőhelyeket, állatfajokat (szarvast, őzet, barnamedvét, farkast stb.) és növényeket ismerhetnek meg, de át lehet gázolni virtuálisan egy vízfolyáson, illetve találkozhatnak a különleges tiszavirággal is.

Részlet a múzeum megújult természettudományi kiállításából

A korábbiakhoz képest nőtt a kiállítás területe is, új múzeumpedagógiai foglalkoztatótermet alakítottak ki, ahol az érkező csoportok játékos, interaktív formában ismerkedhetnek meg a térség madárvilágával. A kiállítás további érdekessége, hogy a preparátumok mellett Máté Bence, a Szegeden született, nemzetközi szinten is többszörösen díjazott természetfotós csaknem száz fényképét is láthatják az érdeklődők.

Máté Bence: Danka sirály

Szintén megújult a múzeum Móra Rengeteg – A zöld Móra című állandó kiállítása. Móra Ferenc mintegy harminc évig volt a múzeum munkatársa, 1917-től haláláig pedig igazgatója is. Móra maga is elkötelezett természetvédő volt, már száz évvel ezelőtt felismerte a környezetvédelem fontosságát, életművének ez az üzenete és aspektusa pedig ma még fontosabb és aktuálisabb. Ennek megfelelően a kiállítás, melynek kurátora az író dédunokája, Vészits Andrea volt, a természethez való meghitt viszonyán keresztül mutatja be Móra Ferenc életútját és gazdag, szerteágazó munkásságát.

Részlet a Móra Rengeteg című kiállításból

Móra varázslatos erdejében, a Móra Rengetegben megismerkedhetnek az egyetemen földrajz-természetrajz szakon végzett író életével, a fatörzsekbe rejtett idézetek, tárgyak, képek, levelek, filmrészletek, interaktív játékok segítségével pedig felfedezhetik a természetszerető ember inspiráló gondolatait, költészetét, játékosságát, humorát, meg nem írt regényeit. Írhatnak vele szerelmes verseket is, feldíszíthetik fényképét legkedvesebb virágaival, és megtudhatják, milyen növény vagy állat szeretett volna lenni, ha nem embernek születik.

S ha már a múzeumban járnak, akkor az időszaki tárlatokra is érdemes időt fordítaniuk, hisz a kurátorok két új kiállítással is készültek az őszi-téli szezonra. Az egyiken Gábor Áron rézágyúját és további ’48-as ereklyéket mutatnak be, például azt a pipát, melyet Deák Ferenc kapott ajándékba Széchenyi Istvántól. A díszteremben pedig Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének titkait fedezhetik fel eredeti vázlatok segítségével.

Móra Ferenc Múzeum
Szeged, Roosevelt tér 1-3.