A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány érdeme, hogy néhány nappal ezelőtt megnyílhatott a Borsos Ház a budai Várnegyedben. Az új emlék- és kiállítóhely, Borsos Miklós (1906-1990) grafikus-és szobrászművész egykori lakása volt, mely ezentúl egész évben várja a látogatókat az alkotó életművéből rendezett állandó kiállítással és egyéb kulturális programokkal.
 

Ma már kevesen tudják, hogy a Várban található Úri utca 6. szám rejti Borsos Miklós és felesége, Kéry Ilona egykori otthonát. A házaspár a második világháború után települt át a fővárosba, a már önmagában is művészi alkotásnak számító, középkori emlékeket rejtő épület második emeletére, ahol ezután a téli időszakokat töltötték, míg a nyarakat továbbra is a Balaton partján, tihanyi villájukban élvezték. A Borsos 1990-ben bekövetkezett halála után felesége még több mint egy évtizedig élt közös lakásukban, majd 2001-ben ő is elhunyt, otthonukból pedig emléklakás került kialakításra, melynek állapota sajnos idővel egyre romlott, és végül be is zárt.

2018-ban végül a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kapta meg a lehetőséget, hogy ezt, az akkor már néhány éve üzemen kívül álló emléklakást felújítsa, és újra élettel töltse meg. 

Az egy évig tartó munka gyümölcsét idén novembertől láthatják az érdeklődők, s valóban érdemes ide mindenkinek legalább egyszer elmennie, mert nagyon érdekes azt látni, hogy hol is élt egykor, s milyen tárgyakkal vette körbe magát a ma is az egyik legnépszerűbb grafikus-szobrászművészünk.

A felújított Borsos Házban a régi bútorok és használati tárgyak – mint például a művész Firenzében vásárolt reneszánsz székei és a házaspár hangszerei – mellett egy állandó kiállítás is kialakításra került, amely Borsos életművét hivatott bemutatni. Ehhez az alapítványnak szerencsére nem kellett messzire mennie, hisz Borsos Miklós közel 400 alkotását (szobor, rézdomborítás, plakett és grafika) őrzik gyűjteményükben.

Az alapítvány célja azonban nemcsak az életmű megismertetése a művészetkedvelőkkel, hanem a Várnegyed közösségi életébe történő aktív becsatlakozás is: a tervek szerint a Borsos Ház a jövőben beszélgetéseknek, irodalmi eseményeknek, klasszikus zenei koncerteknek és más, kulturális eseményeknek is otthont ad majd, így érdemes gyakran nézni programkínálatát.