A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat ismét egy újabb izgalmas filmmel várja a moziba járó, művészetrajongó közönséget. A mostani epizód a 19-20. század fordulójának virágzó bécsi kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas korszakát mutatja be, mégpedig a művészeti, a történelmi és a társadalmi szempontokra egyaránt rávilágítva.

Gustav Klimt és Egon Schiele a múlt századforduló modern képzőművészetének meghatározó alakjai voltak. Érdekesség, hogy mindketten 1918-ban haltak meg, haláluk egybeesett a monarchia pusztulásával és a bécsi Belle Époque végével. A művészet templomai sorozat legújabb része, Michele Mally kultúrtörténeti ismeretterjesztő filmje, mely a két festőzseni halálának évfordulója kapcsán eleveníti fel művészetüket és a századfordulós Bécs virágzó kultúráját.

A Klimt és Schiele – Amor és Psyche címmel látható dokumentumfilm vezérfonalául Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser művészetét és a szecesszió születését feldolgozó, nagyszabású évfordulós kiállítások szolgálnak, amelyeknek többek között a bécsi Leopold Múzeum, az Albertina Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adott otthont. A tematikus tárlatvezetések mellett a film ívét kultúrtörténeti nevezetességeken átvezető utazás adja, amely érinti többek között Klimt műtermét, Freud házát, történelmi kávéházakat, a Bécsi Állami Operaházat, Neulengbach városát (ahol Egon Schiele élt, és ahol aktképei miatt 1912-ben bebörtönözték), a Klimt által gyakran látogatott Ravennát és végül a New York-i Neue Galerie-t is. A művészettörténeti vonatkozásokon kívül fontos részét képezi a filmnek a századfordulós Bécs nyüzsgő társadalmi életének bemutatása és a közelgő első világháború hatásai a művészvilágra, amelyet az alkotás átfogó módon, többféle nézőpontból vizsgál.

A 4K minőségben forgatott filmet a művészettörténeti narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletgazdag közeli felvételei is színesítik. A modern képalkotási megoldások segítségével lehetővé válik e rendkívüli vizuális erejű festmények mélyreható vizsgálata, Klimt munkáinak megigéző, aprólékos díszítéseitől Schiele magával ragadó aktjainak szokatlan körvonalaiig.

A film Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett többek között Szolnokon, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Szentendrén is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.