Aba-Novák Vilmos: Fellépés előtt. Forrás: Halász-kastély

A kápolnásnyéki Halász-kastélyban 25 kiemelkedő jelentőségű magyar festőművész 41 alkotásából álló válogatás kerül bemutatásra. A kiállítás alapját a szegedi Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteménye adja, amely szelekciót további három magántulajdonban lévő kép színesíti.

A Korok – Színek – Hangulatok című tárlat korszakokon és stílusokon átívelve a legjelentősebb hazai alkotók munkáin keresztül mutatja be a magyar művészettörténet fejlődését. A közel egy évszázadot felölelő utazás során a látogatók megtekinthetik a 19. század második felében felerősödő historizmus legnagyobb magyar mesterének, a színpadiasan megformált történelmi témájú életképeiről elhíresült Benczúr Gyulának Mátyás és Beatrix című festményvázlatát, valamint Greguss Imre hasonló szellemben született Zách Kláráját. Ezzel párhuzamosan kiállításra kerül a nemzeti festészet egyik legemblematikusabb képviselőjének, Munkácsy Mihálynak Egy tál meleg leves című alkotása, amellyel a közönség első ízben 2018-ban a Móra Ferenc Múzeumban találkozhatott. A magángyűjtemény részét képező realista életkép mellett látható a szintén magántulajdonban lévő Mednyánszky László Nyírfák alatt, valamint Iványi Grünwald Béla Majális című képe is.

Ligeti Antal: Hegyvidék várral (1877). Forrás: Halász-kastély

A 19. századtól kezdve a tájszemlélet fokozatosan átalakult, a romantikus tájak (Ligeti Antal, Telepy Károly) helyét naturalista ábrázolások vették át, majd az adott pillanat múlékonyságát megragadva a tájképek impresszionista, míg végül a közvetlen látványtól teljesen elszakadva expresszív megformálásba fordultak át. A tájképfestészetben bekövetkezett változások a ’plein air’ (szabad levegő) megjelenéséhez és elterjedéséhez köthetők. A 19. század második felében megjelenő művésztelepek és művészeti társulások a műtermi alkotással szemben a szabadban festés gyakorlatát hirdették. A legjelentősebb hazai példa, az 1896-ban alapított nagybányai művészkolónia alkotóitól (Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Thorma János, Csók István) a kiállításon számtalan festmény megtekinthető.

A gyűjtemény kapcsán a tárlaton kiemelt figyelmet szenteltek a szegedi kötődésű művészek, mint Kukovetz Nana, Tóth Menyhért és Nyilasy Sándor bemutatkozásainak.

A tárlat a különböző festészeti műfajoknak és témáknak széles merítését kínálja. Az impozáns névsornak köszönhetően a kiállításon sokféle törekvés és alkotói életút kerül egymás mellett bemutatásra.

Korok Színek Hangulatok
Válogatás a szegedi Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből
Halász-kastély, Kápolnásnyék

2021. október 3-ig