A Pannonia Entertainmenttől már megszokhattuk, hogy A művészet templomai című sorozatában mindig jobbnál jobb mozifilmekkel lepnek meg minket, most pedig egyszerre két filmmel is készültek a művészetrajongóknak. Az egyik Marguerite „Peggy” Guggenheim életpályáját bemutató, díjnyertes dokumentumfilm, a másik pedig a fiatalon elhunyt olasz festő- és szobrászzseni, Amedeo Modigliani halálának 100. évfordulója alkalmából készült ismeretterjesztő film.

Október elején került országszerte a mozikba (és már csak néhány hétig látható!) a modern művészet leghíresebb gyűjtője és műpártolója, Peggy Guggenheim életét, személyes küzdelmeit és persze sikereinek állomásait és titkait bemutató dokumentumfilm, amely végigköveti, hogyan vált a Guggenheim család feketebáránya a modern képzőművészet kulcsfigurájává.

A 1898-ban született Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, ám akik ezt tudják róla, azoknak is mindenképp érdemes megnézni, hogy mennyire különleges és sok szempontból tabukat döntögető életutat járt be nőként és műgyűjtőként egyaránt.

A Guggeneheim család vagyonának örökösnője az évek során autodidakta módon vált a modern képzőművészet kulcsfigurájává. Miután szülőhazájából Európába költözött, először Londonban nyitott galériát. Később Párizsban élt, ahol a világháború árnyékában végül nem tudott galériát nyitni, pedig már ekkor a legjelentősebb magángyűjteménnyel rendelkezett a 20. századi művészek alkotásaiból, többek közt Kandinszkij, Klee, Picasso, Chagall, Miró, Modigliani, Dalí, Ernst műveiből. A háború zaja elől családjával együtt visszatért Amerikába, de művészbarátairól sem feledkezett meg: számos alkotónak (köztük második férjének) segített Európából Amerikába jutni a vészterhes időkben. New Yorkban végre sikerült megnyitnia az Art of this Century nevű galériáját, amely fontos szerepet játszott a modern művészet bemutatásában.

1948-ban bezárta New York-i galériáját, és Velencébe költözött, ahol a Biennálén elsőként mutatott be kortárs műveket. A következő évben megvette az impozáns, bár befejezetlen Palazzo Venier dei Leonit, és 1979. december 23-án bekövetkezett haláláig itt, a Canale Grande partján élt.

Családi tragédiái és viharos kapcsolatai ellenére sikerült megőriznie azt az eltökéltséget, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt. Kollekcióját idővel megnyitotta a nyilvánosság előtt, végrendeletében pedig az épülettel együtt a szintén műgyűjtő nagybátyja által alapított Guggenheim Alapítványra hagyta. A teljesen helyreállított, kibővített velencei palota ma is őrzi Peggy Guggenheim, a modern művészetek és művészek védőangyalának nevét és gyűjteményét.

A New York-i Tribeca Filmfesztivál versenyprogramjában debütált portréfilm vezérfonalát Jacqueline B. Weld életrajzi bestsellere (Peggy: The Wayward Guggenheim) adja, Peggy Guggenheim neki adta élete utolsó interjúit 1979-ben. A sokáig elveszettnek hitt hangfelvételei több évtized után ebben a filmben kerülnek első alkalommal publikálásra. A legendás műgyűjtő saját szavai mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amely az életpálya bemutatásán keresztül egyfajta áttekintést is nyújt a 20. századi modern művészvilágról.

A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=bnMBBh_SBJw 

A művészet templomai sorozat másik filmje a tragikusan fiatalon elhunyt olasz avantgárd festő és szobrász, Amedeo Modigliani (1884–1920) halálának 100. évfordulója alkalmából készült ismeretterjesztő film, amely Modigliani centenárium címmel október 29-től látható országszerte a mozikban.

A toszkánai Livornóban született Modigliani botrányokkal teli, viharos életet élt. Megosztó zseni volt, aki gyenge egészségével sosem törődve habzsolta az életet. Tragédiája, hogy éppen akkor hunyt el, amikor már azt hitte, híres lesz. A filmben egy új, eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel művészi pályája és magánélete: utolsó élettársa, múzsája, modellje, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után, nyolc hónapos terhesen követett el öngyilkosságot. Mindössze 21 évesen vetette le magát az ötödik emeletről, hogy ismét szerelmével lehessen.

Modigliani életpályájának és művészetének bemutatása mellett a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken megjelennek a vásznon világszerte népszerű műalkotásai is, amelyek jellegzetes, hosszúkásra nyúló ábrázolásmódja a védjegyévé vált. Többek között olyan neves múzeumok kincsei tárulnak fel a filmben, mint a bécsi Albertina gyűjteménye, a Modigliani és a Montparnasse-i kaland című tárlat a Livornoi Városi Múzeumban, a Washingtoni Nemzeti Galéria és jelentős párizsi műgyűjtemények.

A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=5q4ECvPLERY

A Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja és a Modigliani centenárium című filmeket Budapesten a Művész, Puskin, Toldi moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekinthetik meg, emellett országszerte számos art moziban, többek között Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szolnokon és Kecskeméten is bemutatják.

Képek forrása: Pannonia Entertainment