A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum megnyitása óta először dedikál önálló kiállítást Mongol Gyűjteményének. A március végén nyílt Jurták és kolostorok című összegző jellegű tárlat a magyar mongolisztikai kutatások izgalmas szellemi és anyagi örökségét igyekszik bemutatni, a kezdetekről egészen napjainkig.

Az 1870-es évek elejétől számos magyar utazó jutott el Mongólia távoli földjeire, kezdetben természetesen leginkább a magyarok eredetét kutatva. Köztük a legelső Szentkatolnai Bálint Gábor (1844-1913) nyelvész volt, aki 1871-ben az MTA megbízásából végzett tudományos kutatásokat az ott élő népek között. Őt követte Zichy Ágost és József, akik tevekaravánokon keltek át Belső-Mongólián és a Góbi sivatagon, hogy eljussanak Urgába, Mongólia akkori fővárosába. Ezután következtek Ujfalvy Károly Jenő, Széchenyi Béla, Zichy Jenő és Almásy György expedíciói, de az első világháború után Szibériába került magyar hadifoglyok (akik később Mongólián keresztül igyekeztek hazajutni) is sok érdekes információval gazdagították a mongol kutatásokat.

A mongolokra vonatkozó hazai tudományos kutatás fellendülése ugyanakkor egyértelműen Ligeti Lajoshoz (1902-1987) fűződik. A Hopp Múzeum mostani kiállítása az ő munkássága és emléke előtt is tiszteleg születésének 120. évfordulója alkalmából. Nevéhez olyan kiemelkedő jelentőségű eredmények köthetők, mint az ELTE Mongol és Belső-ázsiai Tanszékének, valamint az MTA Keleti Gyűjteményének megalapítása.

A Hopp Múzeum tárlata a hagyományos mongol jurta megidézésével kezdi e különleges nép bemutatását. A bejárható installáció bemutatja az egykori hétköznapokat, a nomád életmód kellékeit, láthatnak tűzcsiholó készletet, női és férfi viseleteket, tubákos flakont, hímzett pipatartót, ékszereket, hangszereket, házi oltárt, lótartáshoz kapcsolódó tárgyakat és játékokat is.

A kiállítás ezután a mongolok hitvilágával és vallási ünnepeivel ismerteti meg a látogatókat.  Az első egységben a sámánizmusról tudhatnak meg többet. „A mongol irodalom ma ismert legrégibb emlékében, a 13. században íródott A mongolok titkos történetében említik, hogy Dzsingisz kán uralkodása előtt a mongolok sámánhitűek voltak. Vallásuk központi eleme az Örök Kék Ég tisztelete, azaz a tengrizmus volt. Az alsó, középső és felső világok lényei között a sámánok dobjaik segítségével közvetítettek. Ha a dob tulajdonosa meghalt, a dobot késszúrásokkal hatástalanították…” – olvasni a teremhez írott ismertetőn. A sámánizmus kutatásában kimagasló Diószegi Vilmos munkássága, aki módszeresen gyűjtötte a szibériai sámánizmus emlékeit, gyűjteményéből ebből a kiállításon is láthatóak csodálatos darabok. 

A sámánöltözetek (sámánkabát, sámáncsizma) és kellékek (sámánkorona, sámándob stb.) után a buddhista Mongóliába vezeti Önöket a tárlat. A buddhizmust már a 12. század környékén is ismerték a mongolok, és egészen 1921-ig (a Mongol Népköztársaság kikiáltásáig) nagy hatást gyakorolt a mongol történelemre. Ezután hosszú évtizedekig üldözték gyakorlóit, és csak az 1990-es rendszerváltás után nyílt ismét lehetőség a szabad vallásgyakorlásra. A kiállítás ezen részén a mongol buddhista kolostorok életébe tekinthetnek be, miközben megismerhetik isteneiket, fontosabb szertartásaik kellékeit, láthatnak egy 20. században készült Cam-ruhát is, majd a termet elhagyva megforgathatják az imamalmot, amely a buddhista vallásgyakorlás elengedhetetlen kelléke. „Az imamalom megforgatásával érdemeket halmozunk fel, amelyek a következő újjászületésünkre kedvező hatást gyakorolnak.” – olvasni a terem falára írt szövegben, így mindenképp forgassák meg, amikor elhaladnak előtte.

A kiállítás utolsó terme a magyar kutatókról és a Mongóliában napjainkban is folyó magyar régészeti ásatásokról mesél. Itt izgalmas régészeti leleteket, első ízben közzétett, eredeti ásatási feljegyzéseket, számtalan digitálisan vetített fényképet, valamint Ligeti Lajostól származó dokumentumokat (úti okmányok, engedélyek, naplójegyzetek, bankjegyek) tanulmányozhatnak.

Képek forrása: Hopp Ferenc Múzeum

Jurták és kolostorok. Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészet Múzeum gyűjteményében
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Budapest

2023. január 15-ig