A pápai Esterházy-kastélyba már önmagában is mindig öröm ellátogatni, ám különösen igaz ez akkor, amikor Henri Matisse, a klasszikus modernek nagy francia mesterének kései remekeit rejtik kiállítóterei.

A művész 72 éves volt, amikor átesett egy súlyos operáción. Az ágyhoz és kerekesszékhez kötött festőnek lehetetlenné vált a hosszú álldogálás a festőállvány előtt. Nem esett kétségbe, helyette mindent megtett azért, hogy alkalmazkodjon ehhez az új és nehéz szituációhoz. Hamarosan új technikát dolgozott ki, ollóval kezdett „festeni”: színpompás papírkivágásokat készített. Ezzel időskorában annyira különleges műalkotások kerültek ki a kezei közül, hogy pályáját sikerült egy olyan igazán hatásos záróakkorddal befejeznie, ami igen keveseknek adatik meg. Ezek a limitált kiadású mesteri litográfiák (többek között Pierre de Ronsard Szerelem virágai című kötetének illusztrációi) és más líraian szép rajzok keltek most életre az Esterházy-kastély falai között.

A varázslatos bemutató lehetősége egy szerencsés találkozásnak köszönhető, hisz Dalí és Picasso munkáinak kiállítása után ez már a harmadik olyan tárlat, amit a német műgyűjtő, a hazai múzeumokkal igen jó viszont ápoló Thomas Emmerling jóvoltából sikerült megrendezni Pápán. S ha ez sem lenne elég kedvcsináló a kiállításhoz, íme Matisse saját szavai, hogy mire is számíthatnak a képeivel ismerkedők: „Az egyensúly és tisztaság művészetére törekszem – olyanra, amely nem nyugtalanít, s nem zavar össze. Szeretném, ha a fáradt, túlterhelt, megtört emberek békére és nyugalomra találhatnának képeim nézegetése közben.”

Színek és formák – Henri Matisse-kiállítás
Esterházy-kastély, Pápa
2019. október 31-ig