Részlet Kádár Katalin: Trianon 2020 című plakátjából

Több hazai múzeumhoz hasonlóan a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is Trianon századik évfordulójára emlékezik idén nyáron. Augusztus végéig látogatható kiállításukon több mint 30 kortárs magyar képzőművész Trianont különböző módon értelmező alkotásaival várják az érdeklődőket.

Június 4-én volt száz éve annak, hogy a trianoni békediktátum következtében Magyarország népe új határaival szembesült. A szerződést a felek budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben. A hatalmas területi, demográfiai és gazdasági veszteséget itthon óriási elkeseredettség követte. Természetesen ez alól a kor művészei, költői, írói sem voltak kivételek. Tollat, ceruzát, ecsetet, szobrászkést, vésőt ragadtak, hogy versekbe, könyvekbe, műalkotásokba öntsék érzéseiket, gondolataikat, fájdalmukat, de vajon milyen művek születnek 2020-ban ugyanazon téma kapcsán? Erre ad választ a Mezőgazdasági Múzeum nyári tárlata, ahol hazai kortárs művészek mutatják meg, mit jelent ma nekik Trianon.

Veszely Ferenc alkotása

A múzeum egyik földszinti kiállítótermében berendezett tárlat anyaga igen változatos: Bészabó András Trianon „keserű” kenyerét sütötte meg a látogatóknak, Veszely Ferenc Trianont Mária Jézus halálakor érzett fájdalmához hasonlítja, Stefanovits Péter Bon Appetit című alkotása a régi Magyarországot egy, a környező országok és nagyhatalmak által késsel-villával megehető ételeként (Trianon tál) mutatja be. Jankovics Marcelltől a fejen és szíven lőtt gróf Tisza Istvánról készült alkotása látható, Tuzson-Berczeli Péter pedig elveszett tündérkertként emlékezik vissza a régi Magyarországra. Bizonyára sokáig fognak elidőzni Szmrecsányi Veszely Beáta molinószerű alkotása előtt is, amelyen a Magyarországtól 1920-ban elcsatolt állami és magánméneseket írta össze. Tudjuk, hogy ezekben az időkben milyen fontos szerepet töltöttek be a plakátok a nép tájékoztatásában (szerencsére múzeumaink elég sokat megőriztek belőlük), ezen a kiállításon pedig most megnézhetik, hogy egy mai plakáttervező mit írna rá trianoni plakátjára.

A kiállításra nemcsak a művek, hanem a helyszín miatt is érdemes ellátogatni, hisz a múzeumnak otthont adó, gyönyörű helyen lévő, városligeti Vajdahunyad-vár épületcsoportjának egyes elemeit a történelmi Magyarország területén található épületekről mintázták, mely azóta nemcsak építészeti, hanem mintegy szimbolikus összegzése is azoknak a súlyos veszteségeknek, melyek Magyarországot érték az első világháborút lezáró trianoni szerződés következményeként, így mindenképpen autentikus helyszíne e mostani tárlatnak.

Földfogyatkozás – Trianon 100
Csoportos képzőművészeti kiállítás Trianon századik évfordulóján
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest
2020. augusztus 30-ig