Falusi és városi gyerekek élete és játékai 1900-1980

Akik szeretnek a múltba olykor-olykor visszarévedni és kicsit nosztalgiázni, azoknak erre most nagyszerű lehetőség kínálkozik a váci Tragor Ignác Múzeum „Kör, kör, ki játszik?” című kiállításán, ahol a 19. század végétől egészen a 1980-ig mutatják be a látogatóknak Vác és vonzáskörzete gyermekeinek a mai kortól sok szempontból eltérő életét.

A Kör, kör, ki játszik? egy régi, ma már kevesek által ismert mondókára utal, amolyan játékra hívó versike volt ez a gyerekek körében. A játék igazából akkor kezdődött, mikor a körben összegyűlt a megfelelő számú kispajtás, ekkor döntötték el ugyanis, hogy mit is játszanak majd egymással. Ez egyike azoknak a kedves szokásoknak, ami nagyon hiányzik a mai, modernizált, már óvódásként is számítógépek előtt ülő világunkból.

A kiállítás azonban nemcsak az összehasonlításra jó, hanem ­– négy időszakra bontva – képeken, tárgyakon, berendezett szobabelsőkön, öltözékeken és természetesen játékokon keresztül magának a gyermeki életnek és szerepeinek változásait is végigkövethetjük. Az elmúlt évtizedek során a gyerekek élete rengeteg változáson ment át, részben társadalmi helyzetük függvényében, részben attól függetlenül, betöltött szerepeik pedig mindig sokat meséltek az őket nevelő felnőtt társadalom állapotáról is. Különösen a századforduló környékén a paraszti családoknál felcseperedő gyerekek élete tért el nagyon a mai gyerekek gondtalan mindennapjaitól. Az akkori gyerekek életében ugyanis hamar megjelent a munka, részt vettek az otthoni házimunkában, sőt a földeken és az állatok körüli feladatokban is segítették a szüleiket (és bizony még az iskola is bezárt az aratás idején).

Aztán később, az erősödő polgári társadalom nagy változást hozott a családok életében, a 19. század gyermekattitűdje a gyermekek szocializációja köré rendeződött. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető – és ezen a kiállításon is jól látható –, hogy tárgykultúrájuk is gazdagabbá vált, s a boltokban is egyre több játékot lehetett kapni. A kiállítás mindezek bemutatására egy érdekes rendezési elvet követ: négy kiválasztott idősíkja (a 19-20. század fordulója, a két világháború közötti időszak, az 1950-es, majd az 1970-es évek) 2 fiktív mesélő, egy váci, polgári származású fiú és egy Vác környéki, paraszti származású lány és leszármazottaik történetén keresztül elevenedik meg a látogatóknak. 

Bár a kiállítás méretéből adódóan nem tud teljes képet adni e kiválasztott nyolcvan évről, de egy kedves bepillantásra, illetve egy jóleső nosztalgiázásra mindenképp meghívja az érdeklődőket.

Kör, kör, ki játszik? Falusi és városi gyerekek élete és játékai 1900-1980

Tragor Ignác Múzeum – Görög Templom, Vác

2018. november 25-ig