Az elmúlt tíz év szerzeményei: Arany János faliórája, József Attila kopottas karosszéke, Petőfi pénztárcája és még csaknem 500 irodalomtörténeti kincs a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállításán!

A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumok dolgozói tudják csak igazán, hogy mennyi munka, kutatás és persze szerencse kell ahhoz, hogy egy-egy kiállítási tárgy végül a polcokra vagy a falakra kerülhessen. A muzeológusok sokszor nem is a műtárgy értéke, hanem kalandos története miatt büszkék egy-egy megszerzett darabra; féltve őrzik, óvják és restaurálják őket mielőtt a nagyközönségnek is bemutatják. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gyűjteménye is rengeteg kivételes műtárggyal gazdagodott az elmúlt tíz évben, mely most egy nagyszabású kiállítás keretében mutatkozik be az érdeklődőknek. Ez bejött! – mondja a kiállítás címe, a tárlat azonban sokkal több, mint csupán az elmúlt években a múzeum birtokába került irodalomtörténeti unikumok látványos bemutatása, hisz a restaurálás körülményeiről, a múzeum gyűjteményező munkájáról és a modern raktárak felépítéséről is képet kaphat a betérő.

A különleges műgonddal egymás mellé helyezett képek, filmek, hangok és szövegek színes kínálata valódi múltidéző, a termekben 10 nagy írói hagyaték találkozik és kapcsolódik össze. A kiállításon látható relikviák között olyan nem mindennapi tárgyak várják önöket, mint Berzsenyi Dániel, Csáth Géza, Móricz Zsigmond, Németh László, Lányi Sarolta, Faludy György, Szilágyi Domokos és az Újholdas szerzők kéziratai, Kaffka Margit íróasztala, Schöpflin Aladár írógépe, József Attila széke, Arany János ódon faliórája, Polcz Alain tükre vagy Határ Győző csillogó kávéfőzője. A fal mellett magasodik Kosztolányi kalandos utat bejárt könyvespolca is, melyet az évtizedek során még félbe is fűrészeltek, de mégis rá lehet ismerni a hajdani pompás könyvtár célszerűen megtervezett bútorára. Rajta láthatják Kosztolányi könyvtárának több mint negyven kötetét, melyek érdekessége, hogy nem a bútorral együtt, hanem saját, sok kerülővel teli útjukat megjárva kerültek a PIM gyűjteményébe. Látható továbbá az a pénztárca is, melyet Szendrey Júlia saját kezűleg hímzett Petőfi Sándornak, és itt van az a George Sand kötet is, melyet Arany János személyesen dedikált Petőfi Sándornak.

A bemutatót az elmúlt tíz év képzőművészeti gyűjteményéből válogatva írói portrék és művészi illusztrációk hosszú sora egészíti ki, miközben a múzeum fotógyűjteményének és dedikált köteteinek ritka darabjai közt is biztosan sokáig fognak időzni. Mindezek mellett nagy hangsúlyt kap az elmúlt év legfontosabb szerzeménye, a Radnóti Miklósné hagyatékából vásárolt képek és kéziratok együttese is, mely a legtöbb tárggyal együtt most először látható kiállításon.