Fotó: Ambrus Laura / Forrás: Hagyományok Háza

Online nyílt meg, de májustól szerencsére már személyesen is látogatható a mindig hatalmas érdeklődést kiváltó Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás, amely idén 17. alkalommal mutatja be a Kárpát-medence legmívesebb és legszebb népművészeti alkotásait. Az ötévente jelentkező tárlatnak – a Néprajzi Múzeum költözése miatt – ebben az évben a Hagyományok Háza és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ad otthont.

Fából faragott népművészeti csodák, bámulatos alapossággal kidolgozott ékszerek, matyó mintás lábbelik, népmeséket idéző bútorok, a pásztorélet viseletei, hímes tojások, különleges mézeskalácsok és még számtalan lenyűgöző népművészeti, kézműves alkotás várja az érdeklődőket a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon.

A FolkTrend-díjas Bercsényi Tamás és Bercsényi Péter (Pásztó) alkotásai / Forrás: Hagyományok Háza

Az 1973-ban indult, ötévente jelentkező tárlatra most is kétlépcsős pályázat útján lehetett bekerülni. A zsűri az elmúlt évekhez hasonlóan az előválogatás során kiválasztott alkotásokból állította össze a páratlan kiállítási anyagot. Az idei bemutatóra 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 elmúlt öt évben készült pályamunkáját válogatták be, illetve ha a több darabból álló kollekciókat is figyelembe vesszük, akkor a megtekinthető alkotások száma meghaladja kétezret is. Ezek a számok azért is figyelemre méltók, mert ismét bebizonyosodott, hogy újonnan készített népművészeti alkotások igenis képesek megtölteni több emeletet és több száz négyzetméternyi kiállítóteret, ráadásul mindezt úgy, hogy a 2018-ban a Műcsarnokban megrendezett Népművészeti Szalonon kiállított tárgyak nem kerülhettek be a mostani anyagba.

A kiállítás mottója: „A fenntartható hagyomány”, vagyis a pályaműveknél elvárás volt, hogy természetes anyagokból készüljenek és a 21. században is használhatóak legyenek. A Hagyományok Háza három szintjén és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban látható kiállításon tájegységi és tematikus blokkokban várják Önöket a szebbnél szebb alkotások a Kárpát-medence kivételes tehetségű kézműves mestereitől.

Fotó: Szilárd Katalin / Forrás: Hagyományok Háza

Idén is díjazták a tárlatra bekerült alkotókat. A legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amelyet ebben az évben 35 alkotó nyert el, és ezen felül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A  FolkTrend-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium – ezt a díjat idén négy népművész kapta meg.

A kiállítás vezetéssel, meghatározott időpontokban, illetve június óta (a hét bizonyos napjain) már egyénileg is látogatható. S ha már ott vannak, mindenképpen szánjanak hosszabb időt a tárlat megtekintésére, mert olyan páratlanul gazdag és szép kiállítási anyag fogadja itt Önöket, amelyet sokáig biztosan nem fognak elfelejteni.

Élő Népművészet – XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
Hagyományok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Budapest
2021. augusztus 24-ig