Federico Zuccari alkotása. Forrás: Uffizi Képtár

Dante és főműve, az Isteni színjáték már többször volt témája kiállításoknak Európa-szerte az elmúlt évtizedekben, ám azt a 88 rendkívül értékes könyvillusztrációt, amelyet Federico Zuccari reneszánsz festő készített 1586 és 1588 között, eddig csak nagyon kevesen láthatták. A rendkívül sérülékeny rajzokat most a firenzei Uffizi Képtár mutatja be az érdeklődőknek, mégpedig egy ingyenes online kiállításon, így a hét bármely napján a világ minden pontjáról megtekinthetik azokat.

Dante – több vázlatot követően – 1307-ben, azaz 42 éves korában kezdte írni az Isteni színjátékot, és egészen haláláig, 1321-ig dolgozott rajta. A művet először csak Commedia néven jegyezte, a Divina, vagyis az isteni jelző eredetileg nem volt része a címnek, azt Dante első nagy tisztelője és kutatója, az olasz költő, Boccaccio tette hozzá. Az élete utolsó két évtizedét száműzetésben élő Dante nem érhette meg műve sikerét, hisz az csak halála után vált ismertté; életében csak egyes énekeit olvashatta a korabeli közönség. Azonban mihelyt Dante fiai a legelső teljes példányt közzétették, sok száz másolatban terjedt el az egész világon, a könyvnyomtatás feltalálása után pedig egyike volt a legelőször és legtöbbször sokszorosított könyveknek. Babits Mihály egyenesen a „világirodalom legnagyobb költeményének” nevezte a művet.

Federico Zuccari alkotása. Forrás: Uffizi Képtár

Az Uffizi Képtár A riveder le stelle (…és így jutottunk ki a csillagokhoz) című kiállítása Dante halálának 700. évfordulója alkalmából született, s kétségtelenül ez a tárlat az egész éves ünnepségsorozat egyik legjobban várt eseménye. A kiállítás keretében 88 olyan rajzot tekinthet meg a közönség, amelyekkel a 16. századi reneszánsz festőművész, Federico Zuccari az Isteni színjátékot illusztrálta. Zuccari neve jól ismert Firenzében, hisz az ő nevéhez köthetők a firenzei dóm, a Cattedrale di Santa Maria del Fiore kupolájának gyönyörű freskói is.

Zuccari azonban nem Firenzében vagy Rómában (gyakori megbízásainak helyszínén), hanem Spanyolországban készítette rajzait, ahol II. Fülöp spanyol király meghívása kapcsán csaknem két évet (1586-1588) vendégeskedett. A rajzok – melyek közül 28 a Poklot, 49 a Purgatóriumot és 11 a Paradicsomot ábrázolja – 1609-ig a festő tulajdonában voltak, majd halála után először a nagy tekintélyű Orsini család, majd a Mediciek birtokába kerültek, s végül adomány útján, 1738-ban kapta meg őket a mostani tulajdonos, az Uffizi Képtár.

Federico Zuccari alkotása. Forrás: Uffizi Képtár

Zuccari művei már csak azért is tekinthetők igazi művészeti kuriózumnak, mert azokat mindössze kétszer láthatta eddig szélesebb publikum: a fekete és vörös árnyalatú ceruza- és tintarajzokat először 1865-ben mutatták be Firenzében Dante születésének 600. évfordulóján, majd ezután 1993-ban láthattuk őket újra egy szintén a költő tiszteletére rendezett emlékkiállításon.

A mostani tárlat a koronavírus-járvány okozta intézkedések miatt online látható, ami ugyanakkor nagyszerű lehetőséget is kínál, hisz a rendkívül sérülékeny rajzokat így igen nagy felbontásban, azok minden részletét jól látva tekintheti meg a világ közönsége.

A kiállítás az alábbi linken érhető el:
https://www.uffizi.it/mostre-virtuali-categorie/a-riveder-le-stelle