Örkény István a Balatonnál

A Vaszary Galéria balatoni nyár hangulatát megidéző tárlatán száznál is több fénykép enged bepillantást legendás íróink balatoni nyaralásaiba. A kiállítás képei, írásai és relikviái a balatoni tájnak, a napsütésnek, a víznek, az itt szerzett élményeknek, összességében a balatoni nyaraknak állítanak emléket, és sok más mellett megmutatja, hogyan tartja az evezőlapátot Ottlik Géza, hogyan ugrik hátast Juhász Ferenc, hogyan vitorlázik Mészöly Miklós, és hogyan készít szódát Németh László.

Nyári pihenésük ideje alatt íróink sem tettek mást, mint fürödtek, napoztak, horgásztak, vitorláztak, kirándultak, társas életet éltek a Balaton északi vagy déli partján, időt szántak családjukra, míg néhányan a nyaralás egy részét is írással töltötték. A Vaszary Galériábanbemutatott,  családi albumokból és a Petőfi Irodalmi Múzeum fotóarchívumának gyűjteményéből válogatott fotográfiák első egysége a balatonfüredi Lipták-ház baráti köréhez tartozó írók nyári élményeibe enged bepillantást. Lipták Gábor író és felesége, Gyapai Piroska füredi otthona a II. világháború utáni írónemzedék nyaralásainak egyik jeles helyszíne volt. A hosszú évtizedek alatt megfordult itt például Déry Tibor, Illyés Gyula, Örkény István, Szabó Lőrinc, Tamási Áron és Weöres Sándor, de felszabadító atmoszférája festőket, színészeket, orvosokat egyaránt vonzott. A forró nyári napok az 1950-es, ’60-as években leginkább Lipták barátja, Horváth Boldizsár orvosprofesszor Addio III nevű vitorlásának fedélzetén teltek, a tréfás, szellemi tornákban bővelkedő esti összejövetelek, ünnepségek pedig a villában és a hozzá tartozó kertben zajlottak.

A fényképek második nagyobb blokkját az 1953-ban megnyílt Szigligeti Alkotóházban és annak környezetében készült írófotók adják. A szigligeti kastély, amely 1910-től az Esterházy család, 1945 után pedig a Földművelésügyi Minisztérium birtokában volt, 1952-ben ismét tulajdonost és funkciót váltott: Bölöni György kezdeményezésére az Irodalmi Alap vette át, hogy írói alkotóházként hasznosítsa. Az Alkotóház aranykora az ’50-es, ’60-as évekre tehető. Pihent és dolgozott itt többek között: Devecseri Gábor, Fekete István, Juhász Ferenc, Karinthy Ferenc, Kassák Lajos, Kertész Imre, Nemes Nagy Ágnes, Örkény István, Weöres Sándor és Zelk Zoltán is.

A fotók harmadik, legterjedelmesebb részét az írók nyaralóiban, kertjeiben készült képek, illetve a Balatonra alkalmi vendégként vagy turistaként ellátogató írókról készített amatőr fotók teszik ki. E képek nélkül talán nem is gondolnánk, hogy hány írónknak volt nyaralója a Balaton partján. E meghitt, csendes zugok később nemcsak a családi élet és baráti együttlétek, hanem az ihletett és elmélyült munka színtereivé is váltak. Illyés Gyuláék tihanyi háza még az író apósáé volt, Déry Tiborék Lipták Gábor segítségével bukkantak a felújításra váró füredi villára, míg Németh Lászlóék sajkodi házát a család építette fel. Passuth Lászlóék Tihanyban vásároltak telket, Bertha Bulcsu Balatongyörökön, Veres Péter és Kodolányi János Balatonakarattyán, Rónay György Balatonszárszón, Tatay Sándor Badacsonytomajban, Tüskés Tibor Balatonfenyvesen, Fodor András pedig Fonyódligeten találta meg a pihenést és a csöndet. Természetesen (szerencsére) rengetegszer örökítették meg ottlétüket, most ebből mutatja be a legérdekesebbeket a Vaszary Galéria.

Balatoni nyár. Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es évekből
Vaszary Galéria, Balatonfüred
2019. július 14-ig

GALÉRIA:
1. Németh László
2. Nagy László
3. Örkény István