Az Iparművészeti Múzeum 2000 óta több mint tízezer műtárggyal gazdagította gyűjteményét. Ebből válogatott most egy izgalmas kiállításra valót a büszke tulajdonos, ám ezúttal nem saját, Üllői úti otthonában – mivel az, egy több éves rekonstrukció miatt, éppen zárva tart –, hanem a Várkert Bazárban mutatja be, hogy mennyi különleges tárgyat is sikerült megvásárolnia, vagy ajándékozás útján megszereznie az elmúlt majdnem húsz évben.

A múzeum legtöbbünk számára a kiállítást jelenti, holott valójában jóval árnyaltabb és sokszínűbb szakmai munkát képvisel. Foglalkozik gyűjteményépítéssel, restaurálással, kutat, tudományos munkát folytat, múzeumpedagógiai órákat tart gyerekeknek, és még sorolhatnánk. Ebbe is betekintést enged az Iparművészeti Múzeum Várkert Bazárban látható tárlata, melynek a Szubjektív címet adták, hisz, ahogy a kurátorok mondják, az, hogy a tízezer darabos gyűjteményből mi került be ebbe a mostani válogatásba, abszolút szubjektív döntés volt.

De vajon mit is gyűjt az Iparművészeti Múzeum? Iparművészeti tárgyakat, mondanánk, de mi sorolható bele ebbe a kategóriába? A kiállítás gazdag anyagát látva rengeteg minden. A látogatók két emeleten és több teremben ismerkedhetnek meg a múzeum kincseivel, a 17. századi daraboktól egészen a legújabb kortárs alkotásokig. A különböző tematikájú termekben többek közt megcsodálhatnak múlt századi bútorokat, díszmagyar és kortárs menyasszonyi ruhákat, afgán háborús szőnyegeket, szakrális tárgyakat, teáskészleteket, láthatnak több száz éves lábbeliket, ékszereket, könyvkötészeti remekműveket, különleges dizájnú használati tárgyakat, I. világháborús „vivát” szalagokat, de itt van az első Rubik-kocka és az a világóra is, amelyet Göncz Árpád az akkori NATO főparancsnoktól kapott ajándékba.

A termekben különböző feladványokkal is szórakoztatják a látogatókat, akik magyar és angol nyelven olyan kérdésekre kaphatnak válaszokat, mint például, hogy  ki miatt is fehér Európában a mennyasszonyi ruha, mit csinál a muzeológus, mennyi ideig tart egy-egy műtárgy restaurálása, hogyan épül a múzeumi gyűjtemény, mennyibe kerülnek a legdrágább darabok, vagy mitől lesz egy tárgy képző- vagy iparművészeti alkotás.

Az út végén még egy meglepetés várja az érdeklődőket. Egy sötét terem fogadja majd őket, ahová belépve egy igazi űrélményben lesz részük, ahol misztikus zene kíséretében apró kockák fognak szemeik előtt úszni különleges formációkban. Két, a magasból lelógó „kar” meghúzásra sarkall majd, és húzzák is meg őket, mert általuk újabb élményekkel és ismeretekkel lehetnek gazdagabbak.

Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban
Várkert Bazár, Testőrpalota, Budapest
2020. január 31-ig