Immár 26. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát, melyre idén több mint 4000 kép érkezett. A legszebb pályaművekből most is a Magyar Természettudományi Múzeum rendezett kiállítást.

„Lenergy – Az Év Természetfotósa” című pályázat az a fajta versengés, amelyet egy átlagember is izgatottan vár, pláne, hogy utána egy kiállításon is bemutatják a legjobbnak tartott fotókat. Az ok egyszerű: itt szinte mindenki biztos lehet benne, hogy csodálatos képeket fog látni. A tárlat azonban nem csak ámulatba ejtő természetfotók sora, egyben világkörüli utazás is, elviszi nézőit olyan helyekre, ahová máshogy talán sosem jutnának el, illetve úgy mutat meg távoli vagy egészen közeli tájakat, állatokat és természeti kincseket (sokszor katasztrófákat), ahogy e képek nélkül egészen biztosan sosem lenne lehetőségünk megfigyelni. Persze a pályázat és a tárlat a szakembereknek vagy a természetfotózással éppen csak ismerkedőknek is szól, nekik egy fontos találkozási pontot jelent, illetve megismerhetik, hogy hol is tart most a szakma.

Az idei kiállításra 125 képet választott (a beküldött 4063-ból!) a rangos szakemberekből álló zsűri, és – ahogy minden évben – a 125 közül is kiemelt egyet, „Az Év Természetfotóját”. Ez a fénykép idén egy hóval borított erdő egyik odvas fájában álmosan üldögélő macskabaglyot ábrázoló, fekete-fehér kép lett, mely Nagy Bertold alkotása. A tárlaton egészen sok fénykép mellett szerepel Potyó Imre neve, persze ez nem a véletlen műve: idén – teljesen megérdemelten – ő nyerte el „Az Év Természetfotósa” megtisztelő címet.

A kiállítás vonuló őz- vagy bivalycsapatait, különleges szögből készült víz alatti felvételeit vagy vadregényes tájakon éjszaka vagy a hajnali ködben elkapott felvételeit nézve a nézőben már az első néhány fénykép után tudatosul, hogy a természetfotós élete a türelemről, a szabadban töltött hosszú órákról, sőt napokról is szól. Persze van olyan is (és ez a képek alatt olvasható visszaemlékezésekből is kiderül), amikor elég csak épp ott lenni valahol a kamerával, hogy igazi sztárfotó készülhessen egy fagerendán büszkén masírozó apró madárkáról vagy egy erdei tisztáson veszekedő rókapárról.

A tárlat különlegessége, hogy a kiállított képeken QR-kódok is vannak, melyek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhat meg többet a látogató, hanem a fotókat elküldhetik ismerőseiknek, véleményt mondhatnak róluk, sőt a világhálón is megoszthatják őket.  

A kiállítás még bő egy hónapig, január 21-ig várja az érdeklődőket.

Lenergy – Az Év Természetfotósa 2018
Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest
2019. január 21-ig