Gyufa, golyóstoll, C-vitamin, magzatvédő vitamin, villanyóra, vízóra, hologram, nukleáris láncreakció, Eötvös-inga, Rubik-kocka, mRNS-vakcina, űrpaprika… Ezek a felfedezések, találmányok mind-mind olyan magyar tudósokhoz, kutatókhoz és mérnökökhöz köthetők, akikre méltán vagyunk nagyon büszkék.

Ha csak neveket mondanánk, akkor olyan világhírű magyarok szerepelnének a listán, mint Szent-Györgyi Albert, Kempelen Farkas, Semmelweis Ignác, Teller Ede, Jedlik Ányos, Neumann János, Gábor Dénes, Puskás Tivadar, Csókay András vagy Karikó Katalin.

Őket, a világraszóló magyarokat és találmányaikat ünnepli a Millenáris Álmok Álmodói 20 című kiállítása, amely mind méretében, mind látványában egészen biztosan le fogja nyűgözni Önöket. A mostani tárlat − amely a 2002-ben megrendezett eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült −, kétséget kizáróan méltó utóda a húsz évvel ezelőttinek, ugyanakkor a korábbi kiállításhoz képest egy teljesen új anyagot mutat be.

Kimondani is hihetetlen, de a mostani tárlaton mintegy 600 magyar tudós, feltaláló munkásságával ismerkedhet meg a látogató. Sokakat ismerni fognak, sokakra pedig nagyon jó lesz rácsodálkozni. Személyüket, munkásságukat 6+1 tudományterület (Mobilitás, Orvoslás, Energia–Ipar, Infokommunikáció, Agrár, A tér tudománya – séta a görbült térben, A hely szelleme) köré csoportosították, amelyek részeként a kiállítás, az adott találmányhoz igazodva, arra is mindig kitér, hogy mi volt az a hiány, probléma, amire megoldást keresett a feltaláló.

A hatalmas információmennyiség feldolgozásában nagyon fontos szerepet játszik az interakció: számtalan játék, érdekes kipróbálnivaló, magával ragadó, 21. századi technikával készült installáció és látványos díszlet segíti a látogatókat az út során. Itt bárki „végezhet” laporoszkópiás műtétet, beülhet egy stilizált repülőbe, ahol a székek hátába épített interaktív képernyőn a repülés és repülőtervezés magyar eredményeivel ismerkedhet meg, építhet neuronhálót, megcsodálhatja Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépét, megtudhatja, mi történt Galamb József mérnökkel Henry Ford buliján, hogy mennyi volt Budapest vízfogyasztása 2020-ban, meghallgathat számos tudóssal készült interjút, de akár egy űrhajós sisakjába bújva körülnézhet a Mars felszínén is.

A tárlat mintegy másfél kilométeres útvonalon vezeti a látogatókat a tudományok és a világraszóló magyar felfedezések világában, bemutatva, hogy kiváló magyar tudósaink nélkül ma mennyivel kevesebb lenne a világ.

Képek forrása: Millenáris/Álmok Álmodói 20

Millenáris, B Csarnok
2022. december 31-ig