Miként változott és fejlődött a két világháború között eltelt csaknem húsz év alatt a II. Lengyel Köztársaság fővárosa, hogyan élte hétköznapjait és ünnepeit Varsó lakossága. Ezt mutatja be látogatóinak a Lengyel Intézet, a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett, ingyenesen látogatható kiállítása.

Varsó története, csakúgy mint a legtöbb európai nagyvárosé, igen változatos volt. Történelmét nem kerülte el sem az első, sem a második világháború, de a szovjet-lengyel harcok is otthagyták nyomait a városon. A Lengyel Intézet új sajtófotó kiállítása az 1918 utáni Varsót hozta el látogatóinak, megmutatva, hogyan folytatódott az élet az első világháború után.

Az egymás mellé sorakoztatott képek egy amolyan várostörténeti sétára hívja a betérőket. A fekete-fehér fotók főhősei Varsó lakói: a gyári munkások, az építkezéseken dolgozók, az utcán sétálók, a sporteseményeken drukkolók, a buszra várók, de láthatunk cipőt vásárló, a városba csak egy rövid időre érkezett japán hercegnőt, egy szabadban megrendezett divatbemutató tavaszi ruhába öltözött modelljét, a Visztulán vízisíelő tinédzsert vagy a téli hóesésben munkáját végző lovasrendőrt is. Sok kép akár Budapesten is készülhetett volna, s bár érdekes látni a nyilvánvaló hasonlóságokat, de még ennél is izgalmasabb felfedezni a különbözőségeket.

A kiállítást azoknak is érdemes megnézniük, akik szakmai szemmel szeretnének kicsit betekinteni a lengyel riportfotó-készítés kezdeteibe, ugyanis az 1920-as és 1930-as évek fényképészei egyértelműen a lengyel riportfotó előfutárainak tekinthetők. Az újságoknak dolgozó fényképészek ekkor kezdtek el egyre gyakrabban használni olyan kisfilmes fényképezőgépeket, mint például a Leica, mely lehetővé tette a fotós számára a hatékony helyváltoztatást, a fotózás tárgyához történő közelítést, és ez szép lassan már elvárás is volt az újság olvasóitól.

A kiállításon látható fényképek mindegyike a lengyel Nemzeti Digitális Archívum (Narodowe Archiwum Cyfrowe) gyűjteményéből érkezett Budapestre.

A visszavett városFotóriport Varsóról 1918-1939
Lengyel Intézet, Budapest
2019. május 3-ig