Utcatábla. Münnich Ferenc neve vörössel áthúzva, felülragasztva papírlappal, amelyen a „Nádor” felirat szerepel, 1989

Ott voltál? Hol voltál ’89-ben? Láttad?  Hogy élted meg? A Magyar Nemzeti Múzeum 2019 januárjában különleges, az egész esztendőt lefedő programsorozatot szervezett a rendszerváltoztatás 30. évfordulója tiszteletére. Ennek részeként akciót hirdettek: bárki behozhatta a korszakhoz kapcsolódó tárgyi emlékeit, vagy akár az életét meghatározó történetet. A felhívás nyitott fülekre talált, hisz az év során folyamatosan gyűltek a tárgyak, fényképek, plakátok, iratok a múzeumban, miközben több tucat különféle programot is szerveztek a Közös időnk projekt köré. A Nemzeti Múzeum ebből a remek anyagból rendezte még a járványhelyzet előtt nyitott, de egészen a nyár végéig látogatható időszaki kiállítását, amely most már nemcsak az online térben, hanem – a múzeum újranyitásával – immár személyesen is várja az érdeklődőket.

Magyarország történetének egyik legjelentősebb éve volt 1989. A Kádár-rendszer diktatúrájának évek óta tartó felpuhulása ebben az esztendőben érte el tetőpontját, és rendkívüli politikai, társadalmi, valamint életmódbeli változásokat idézett elő. A magyar társadalom az 1989-es év folyamán ébredhetett rá valójában: megtörténhet, hogy belátható időn belül ismét szuverén, demokratikus keretek között működő országban élhetnek, sorsukról, jövőjükről pedig 45 év után ismét szabad országgyűlési választásokon dönthetnek.

A Nemzeti Múzeum Közös időnk ’89-90 című kiállítása ezt a folyamatot mutatja be, mégpedig azokkal a tárgyakkal és történetekkel, amelyeket az elmúlt egy évben kaptak – kölcsön vagy ajándékként – lelkes magánszemélyektől. Mindennek köszönhetően a látogatók egy igazán különleges tárlatot tekinthetnek meg, amelyet nem véletlenül hívnak a szervezők közösségi kiállításnak, hiszen döntően a több mint ötven felajánló által átadott tárgyi anyagra épül, és a múzeum saját, 1989-re reflektáló gyűjteményi darabjai csupán kiegészítik azokat.

Közös időnk ’89-90 kiállítási tere

Ennek köszönhetően ugyan a politikai folyamatok és az események akkori szereplői természetesen megjelennek a kiállításban, ám mindezeket az egyszerű állampolgárok szemszögéből mutatják be. A látogatók találkozhatnak itt korabeli röpiratokkal, újságokkal, szamizdat könyvekkel, fényképekkel, jelvényekkel, játék Trabanttal, kisdobos övvel, áthúzott utcatáblával, választási plakátokkal, a Le Cooper farmernadrág „kártyareklámjával”, az 1989. március 15-ei tüntetésen lengyel fiatalok által készített szolidaritási transzparenssel, Moncsicsivel, de George Bush amerikai elnök látogatására készített pólóval is. A tárgyakhoz kapcsolódó történeteket egy képregénybe ágyazva, két korabeli fiatal, az értelmiségi családból származó Kriszti és a Metallica-rajongó, fényképésznek készülő Zoli meséli el a látogatóknak, így minden bizonnyal azok is egy izgalmas kiállítási élménnyel térnek haza, akiknek életkorukból kifolyólag nincsenek személyes emlékei a rendszerváltás időszakáról.

Közös időnk – ’89-90
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
augusztus 30-ig

A kiállítás virtuálisan az alábbi linken tekinthető meg:
https://mnm.hu/virtualis/89/

Képek forrása: Magyar Nemzeti Múzeum