Dajka Margit / Fotó: Felvégi Andrea, 1982. Forrás: OSZMI

Dajka Margit életútján vezeti végig a nézőket a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet legújabb, mindenki számára ingyenes elérhető virtuális kiállítása.

„Azt hiszem, a mi kísérleteink mind nemes anyagúak. S ez a kísérletsorozat adja számomra a legtöbb lendületet, inspirációt. Hiszen az ember élete csupa kísérlet. Nekem minden este újra kezdődik az élet, ahogy felmegy a függöny.” (Dajka Margit – Bogyay Katalin: Dajka, 1989)

Dajka Margitnál valóban minden este újrakezdődött az élet. Sosem szerette a beskatulyázást, mindig az újdonságot, a kihívást kereste, hogy személyiségének minél több oldalát mutathassa meg. Azt a „mindent”, ami állítása szerint mindenkiben megvan; s erre számos rendező meg is adta neki a lehetőséget. Számos rendszerben megállta a helyét. Szakmai hozzáállása és elhivatottsága töretlen maradt minden korszakban: akkor is, amikor Erdélyből átkerült a magyarországi színjátszás keringésébe; akkor is, amikor sztárként tekintettek rá; a háború alatti és az utáni nehéz években; a színházak államosítása idején és ezt követően is, amikor pályája csúcsára ért a Madách Színházban. 

Dajka Margit messziről indult a színészi pálya felé. 1907. október 13-án Nagyváradon született a kisnemesi származású balettmester, Dayka János és a paraszti származású Elek Veronika tizenhárom gyermeke közül a tizenegyedikként. Édesapja nem vett részt családi életükben, és anyagilag sem támogatta őket, így Dajkának az iskola mellett munkát kellett vállalnia. Rikkancs lett. Azonban nemcsak árusította az újságokat, hanem rendszeresen el is olvasta azok színházi mellékletét, köztük egyszer a Sztambul rózsája című operett szövegét. Így amikor látta, hogy a Nagyváradi Színház éppen ezt a darabot tűzte műsorára, gondolt egyet, bement a színházba, és elmondta a pénztárosnőnek, hogy ő szívesen eljátszaná a darabban szereplő csibész liftesboyt. A pénztárosnőt annyira elbűvölte az ajánlkozása, hogy azon nyomban bezárta a kasszát és felvitte Erdélyi Miklós igazgatóhoz. Aznap este már Dajka Margit játszotta a szerepet.

Ezután még közel hetven évet töltött a pályán. A kiállítás bemutatja a művésznő gazdag és fordulatos, országokon átívelő életútját a nagyváradi, majd kolozsvári pályakezdéstől a miskolci és szegedi működésén át a budapesti színházakban való sikerein keresztül Bors néni szerepéig.

A képeken és a hozzájuk tartozó leírásokban, visszaemlékezésekben bepillantást nyerhetnek színházi és filmes szerepeibe, amelyekhez olyan színészlegendákat kapott társul, mint Kiss Manyi, Páger Antal, Jávor Pál, Tolnai Klári, Csortos Gyula, Latabár Kálmán vagy Görbe János. A sok kedves történet között ott van „Zsiga bácsival”, azaz Móricz Zsigmonddal való beszélgetése is, de megtudhatják, hogy kitől kapta a Kisdajka becenevet, vagy miért kapott „csak” fegyelmit a Madách Színházban. Mindeközben emberként is megismerhetik, hisz a fekete-fehér fotókon szerepel szeretett édesanyja, barátai és férjei is.

A Dajka Margit életét bemutató tárlat az alábbi linken érhető el: https://embed.culturalspot.org/embed/exhibit/mwLSBDWbWbO4LQ

A Kisdajka. Dajka Margit (1907–1986) pályaképe
PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest
virtuális kiállítás