A felvidéki hagyományos kézművességről nagyon régen láthattunk átfogó kiállítást Budapesten. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum most ezt a lemaradást igyekszik orvosolni legújabb időszaki kiállításán, ahol a felvidéki kézművesek elmúlt két évben készült legszebb remekeivel várja az érdeklődőket.

A  kiállítás egy pályázatból született, melyet először tavaly áprilisban hirdetett meg a felvidéki hagyományos kézművesek körében a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség, a Hagyományok Háza Hálózat és a Felvidéki Magyar Hagyományos Kézművesek Fóruma. A pályázat kiírásával több célja is volt a szervezőknek: egyrészt az alkotásra serkentés, a szakmai tanácsadás és segítségnyújtás, továbbá méltó fórumot szerettek volna teremteni a felvidéki kézművesek még szélesebb körben való bemutatkozására is. A pályamunkák egy-egy tájegység népi motívumkincsét alkalmazó vagy azt felhasználó alkotások lehettek, de helyet kaptak a „továbbgondolt” tárgyak is.

A pályázatra első körben több mint 150 alkotás érkezett, ezek közül tavaly júliusban a Rozsnyón megrendezett I. Országos Kézműves Konferencia keretén belül szakmai zsűri válogatta ki azokat, amelyek végül bekerültek a kiállítási anyagba. A felhívást egy évvel később, 2019-ben is megismételték, melynek következtében – az újonnan csatlakozó kézműveseknek köszönhetően – még tovább bővült a kiállítási anyag. Ezt idén nyáron a lévai Barsi Múzeumban mutatták be először a szlovákiai közönségnek, és onnan került most át a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumába. A kiállítás valóban átfogó képet ad a felvidéki népi motívumkincsből és őrzőinek munkáiból, hisz az itt szereplő kézművesek között vannak csipkekészítők, tojásdíszítők, bútorfestők, gyékényfonók, fafaragók, mézeskalács- és népiékszer-készítők is, de olyan régi mesterségekkel is megismerkedhetnek, mint a például a kolomp- vagy a harangkészítés. A tárlat igazi kuriózum a népművészeti tárlatok tekintetében, hisz ennyi felvidéki kincset együtt látni nagyon ritkán (sőt évtizedek óta először!) adatik meg Budapesten.

Felvidék kincsei
Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Budapest
2019. november 30-ig