Pécsi Galéria

90 év, 90 ház, 90 fotó

90 év, 90 ház, 90 fotó – E sokatmondó címmel csalogatja látogatóit falai közé a Pécsi Galéria, ahol a 90 éves Ybl-díjas építőművész és MFIAP-díjas fotóművész, Tillai Ernő életművéből rendezett kiállítással várják mindazokat, akik szeretnék megfejteni, hogy pontosan mi mindent is jelentenek e számok.

Tillai Ernő 1927-ben született Pécsett, s néhány tanulással és munkával töltött budapesti évet leszámítva, szinte egész élete a városhoz kötődik. Bár eleinte festőnek készült, az apai „szép szó” hamar meggyőzte, építészmérnök lett, méghozzá igen elismert és foglalkoztatott szakember. Az ő nevéhez fűződik többek közt a siófoki Ezüstpart Hotel, a szekszárdi Művelődési Központ, a pécsi Matáv-székház és több ezer pécsi panellakás terve is, ám az alkotás nála korántsem fejeződött be a tervezőasztalánál. Ha nem rajzolt vagy nem irányította az építkezéseket, akkor fényképezőgépét kattogtatta ugyanolyan lelkesen. Lefényképezte az általa tervezett épületeket, családtagjait, de készített csendéleteket és tájképeket is. Míg építészként két alkalommal Ybl-díjjal, valamint építészeti nívódíjjal tüntették ki, addig fotósként is sok elismerés kísérte pályáját. Elnyerte például a Nemzetközi Fotóművész Szövetség mesterfényképész díját (MFIAP), ami már csak azért is kivételes érdem, mert ezt a címet hazánkban egyedül ő viseli. A nagyközönség könyvei (Városkép-városfotó, A festői Pécs) révén is ismerheti nevét és fotós munkásságát, de természetesen hazai és külföldi kiállításokon is többször találkozhattak képeivel.

Mostani pécsi retrospektív tárlat nagyszerű lehetőséget nyújt Tillai Ernő hosszú és izgalmas életművének áttekintésére. Jellegzetes, más művészekkel összetéveszthetetlen művészfotóin minden rajta van, ami az elmúlt évtizedekben valamilyen módon megragadta fantáziáját. Ott vannak a képeken szeretett házai, életének kedves arcai, a világ tájai, mezői, épületei, vízpartjai, csendéletek piros almái, befőttes üvegek csendben ülő uborkái, Pécs utcái, háztetői, templomtornyai, mindez pedig feketén-fehéren és színesben is.

90 év, 90 ház, 90 fotó – Tillai Ernő kiállítása

Pécsi Galéria, Pécs

2018. március 11-ig