Kreatív küldemények

Bélyegekkel teljesen beborított, hanglemezborítóból hajtogatott, fényképekkel, grafikákkal, madártollal és viaszpecséttel díszített borítékok, színesre pingált vágódeszka és fiókoldal, maratott üveglap, bőrtokból kikandikáló postakürt, tejesdobozokból készült csomag – mindezek postán továbbított valódi küldemények, amelyek szeptember 16-ig láthatóak a Postamúzeum legújabb időszaki kiállításán a Benczúr utcában.

Kincsek a mocsárból

Egy több mint ezernyolcszáz évvel ezelőtt vívott csata emlékeit bemutató kiállítás várja a Déri Múzeum látogatóit. A különleges tárlat anyaga Dániából, az aarhusi Moesgaard Múzeum gyűjteményéből érkezett Debrecenbe.

Munkácsy 50

Még júniusban, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg, de egészen október közepéig látható a nyíregyházi Jósa András Múzeumban az a 2005 óta úton lévő Munkácsy-kiállítás, melynek az észak-alföldi megyeszékhely immár a negyvenedik állomása. A tárlatra azoknak is érdemes ellátogatniuk, akik máshol már látták a kiállítást, hisz a korábbi években bemutatott anyaghoz képest ez a tárlat több meglepetést is tartogat!

75 éve hunyt el Rejtő Jenő. Emlékkiállítás Szécsényben

Rejtő Jenő (született Reich, írói álnevei: P. Howard, Gibson Lavery) óriási életműve igen szeretett téma a hazai múzeumok körében, különösen idén, halála 75. évfordulójának évében. Hazánk legszellemesebb légiós/kalandregény írójára emlékezik a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum is.

à la cARTe további cikkei

A nők gyönyörűek

Garry Winogrand 1984 óta nincs közöttünk. Óriási életművet hagyott maga után, 36 évnyi aktív pályafutása során olyan sok tekercs filmet kattogtatott el, hogy feldolgozásuk még ma is tart. Témáit az utcán kereste és találta meg, szinte egész nap úton volt Leica 35mm-es fényképezőgépével. A Women Are Beautiful, vagyis A nők gyönyörűek című, a Capa Központban látható kiállításán a ’60-as és ’70-es évek asszonyait és lányait mutatja meg nekünk lencséjén keresztül.

Cselekvésből műalkotás

Vajon mitől válik egy tárgy – különösen egy használati tárgy – szoborrá? Miként lesz egy hatalmas kartondobozból felöltő, és mi a szerepe a szoborrá válás folyamatában magának a nézőnek? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ Erwin Wurm világhírű osztrák képzőművész, aki majd negyedszázada feszegeti a szobrászat műfaji kereteit – rendkívül szórakoztató módon. Wurm igazi sztár, alkotásai legutóbb az 57. Velencei Biennále osztrák pavilonjában szerepeltek.

A szeretet emléke. Sam Havadtoy Szentendrén

Sam Havadtoy-jel (vagy Havadtőy Sámuellel), ha épp nem Milánóban vagy New Yorkban tölti idejét, akkor Budapesten és Szentendrén is egyre sűrűbben összefuthatunk, hisz 2000 óta mind gyakrabban tartózkodik itthon. Az eredetileg Angliában született magyar származású művész, bár a kezdetekben girbegurba, később mégis rendkívül szerencsés, amolyan amerikai álomnak is beillő utat járt be ahhoz, hogy ma egy világszerte elismert kortárs képzőművészként köszönthessük.

Emlékezet és elvágyódás

Hunya Gábor gyűjteményéből rendezett kiállítást a gyulai Kohán Képtár. Az Emlékezet és elvágyódás című tárlaton a városból elszármazó, jó ideje Bécsben élő műgyűjtő kollekciójának több mint hatvan darabjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

nézőpont további cikkei

Huszárlépésben

A hetvenes, nyolcvanas években a New York-i művészeti világ központjában élt és alkotott. Sam Havadtoy művészetét az ekkor kialakult kapcsolati háló kontextusában mutatja be a Ludwig Múzeum Huszárlépésben című kiállítása. A tárlat kurátorával, Nemes Attilával beszélgettünk.

A természet katedrálisában

A 19. századi magyar tájképfestészet kiemelkedő alakjának, Paál Lászlónak az életművével hosszú idő óta nem találkozhatott kiállításon a hazai közönség. Most a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben tekinthetők meg a fiatalon elhunyt mester alkotásai A természet katedrálisában című tárlaton. Az augusztus 26-ig látogatható kiállításról Bozsó Jánossal, a tárlat egyik kurátorával beszélgettünk.

A szigeteken

Bartis Attila fotográfiáit mutatja be a Mai Manó Ház A szigeteken című tárlata. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Permanens forradalom

Kortárs ukrán alkotásokból mutat be válogatást a Ludwig Múzeum április 6-án nyílt kiállítása, amely többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezik-e az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. A kiállításról Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

interjú további cikkei

Töredékszavak

A Római Magyar Akadémia nyári kiállítása, mely az NKA 2017/18-as római képzőművészeti ösztöndíjasainak munkáiból válogat, Töredékszavak (Frammenti di parole) címmel látható az olasz fővárosban. Az Akadémia képzőművészeti ösztöndíja a magyar állam talán legnagyobb presztízsű külföldi ösztöndíja e területen, melynek köszönhetően immár kilencven éve, 1928 óta művészek tucatjai tanultak, tájékozódtak, inspirálódtak, dolgoztak Rómában, az európai kultúra egyik legfontosabb centrumában.

Thomas Cole Londonban

Thomas Cole (1801-1848) óriási vásznaival hívja Londonba az érdeklődőket a The National Gallery. A javarészt a New York-i Metropolitan Múzeumból érkezett anyag az angol főváros nyári kiállítási szezonjának egyik garantáltan ötcsillagos múzeumi élménye.

Klimten túl

A bécsi múzeumokban Gustav Klimt megunhatatlan téma, tegyük hozzá, teljesen jogosan. Most az Alsó Belvedere az, amely Klimt nevével hívja látogatóit időszaki tárlatának megtekintésére, azonban ez a kiállítás mégsem róla szól, hanem arról, hogy mi volt utána.

Túlságosan emberi

Nietzsche 1878-as műve, az Emberi – túlságosan is emberi után szabadon kapta a címét a Tate Britain kiállítása, amely összesen 100 műtárgyon keresztül igyekszik megmutatni, hogyan örökítik meg és dolgozzák fel az elmúlt évszázad legünnepeltebb brit képzőművészei személyes tapasztalataikat, élményeiket, a velük történt eseményeket.

kitekintő további cikkei

Art Capital 2018

Vasárnap kezdetét vette a harmadik Art Capital, Szentendre legnagyobb kortárs művészeti fesztiválja. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvényről most sem hiányoznak a világhírű kiállítók (idén olyanok, mint Yoko Ono, Mohau Modisakeng vagy Žarko Bašeski), ahogy a neves magyar művészek (pl. Nádas Péter, Boros Viola, Vincze Ottó) sem, de a közönség filmvetítéseken, irodalmi esteken, különleges színházi előadásokon és koncerteken is feltöltődhet a fesztivál két hete alatt.

Victor Vasarely művei a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban

Az op-art születése címmel, a művész életművét átfogóan bemutató kiállítás nyílt a magyar származású Victor Vasarely alkotásaiból a spanyol fővárosban. A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban három hónapig látható, közel száz művet felvonultató átfogó tárlat anyagának döntő többségét a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának gyűjteményéből válogatták a bemutatóra, de szerepelnek művek a pécsi Vasarely Múzeum, valamint az Aix-en- Provence-i Vasarely Alapítvány gyűjteményéből is.

A művészet templomai – Hitler kontra Picasso

A művészet templomai című nagysikerű ismeretterjesztő mozifilm-sorozat újabb epizódját láthatja a magyar közönség június 7-től a mozikban. A Hitler kontra Picasso című színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film a hitleri diktatúra művészet-üldözését és műkincsrablásait mutatja be személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk, a műalkotásokat ábrázoló közeli felvételek és különleges archív filmrészletek segítségével.

Vasárnap ismét Múzeumok Majálisa

2018. május 13-án múzeumok, kiállítóhelyek és gyűjtemények töltik meg a Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületét. Az idei múzeumi majálison 70 kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részéből, hogy a látogatók számára emlékezetessé tegye ezt az egynapos, huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő, rendhagyó fesztivált.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu