Szegeden látható Mihályfi Ernő egykori gyűjteménye

A 20. századi magyar festészet gyöngyszemeit gyűjtötte össze Mihályfi Ernő, aki nemcsak művészetkritikusként, hanem magángyűjtőként is rendkívüli munkát végzett – a hatalmas kollekcióból szeptember 20-tól látható egy izgalmas válogatás a Reök-palotában.

Hosszú út, nagy utazásokkal

A Várfok Galéria és Françoise Gilot kapcsolata 2000-ben kezdődött, s a francia művész az azóta eltelt időben a kiállítóhely egyik legfontosabb alkotója lett, munkáit számtalan tárlaton láthatták már az érdeklődők. Ezért talán nem is meglepő, hogy a Várfok Galéria az őszi évadot ismét Gilot műveivel indítja, mégpedig annak apropóján, hogy a TASCHEN Kiadó külön kötetet szentel az idén novemberben 97. életévét betöltő festőművésznek, melyben velencei, indiai és szenegáli utazásainak vázlatfüzeteit dolgozzák fel.

Sputnik Photos

A Sputnik Photos egy közép-kelet-európai művészformáció, akiknek projektjeivel mind gyakrabban találkozhatunk Európa múzeumaiban. Fotográfusai világszinten is elismert, többszörösen díjazott művészek, akiknek munkáiból most a Mai Manó Házban nyílt kiállítás. A képzelet geometriája című tárlaton a Sputnik fotósai egy izgalmas témát, a húszas-harmincas évek lengyel avantgárdjának művészeti és társadalmi aspektusait gondolták újra. A kiállításra Puklus Péter magyar képzőművészt is meghívták, hogy egy külső, jelen esetben hazai nézőpont is megszólalhasson.

Székely Panteon

A Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének 77 remekművéből látható kiállítás a Pesti Vigadóban. A festményekből, grafikákból és szobrokból álló, szeptember végéig látható válogatásban a közismert erdélyi alkotók (Szervátiusz Jenő, Ziffer Sándor vagy Gyárfás Jenő) mellett olyan, szintén kiváló székely művészeket (Nagy Albert, Plugor Sándor stb.) is találunk, akiknek műveivel korábban csak ritkán találkozhattunk.

à la cARTe további cikkei

Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása

A balatonfüredi Vaszary Galériában nagyszabású és látványos kiállításon egymás mellett mutatják be Lesznai Anna (1885-1966) életművét és Zoób Kati mai, Lesznai által is inspirált kortárs haute couture reflexióit.

Az építészeten innen: a tervező és grafikus Kozma Lajos

A 70 éve született világhírű építész és iparművész Kozma Lajos tervezőművészeti és grafikai tevékenységét állítja ezúttal középpontba a Műcsarnok Kozma Klasszik – A Budapesti Műhely és Kozma Lajos című kiállítása, az intézmény M0-ás kamaratermében. A 2018-as Kozma-emlékév keretében a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium nagyszabású programsorozatot indított, melynek célja Kozma sokszínű munkásságának bemutatásán keresztül a művészeti szakképzés és a kézműipari hagyományok jelentőségének hangsúlyozása.

Szecessziós varázsvilág

Négy éve várta a látogatóközönség, hogy az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának, Ráth Györgynek (1828-1905) a Városligeti fasorban található villája újra megnyíljon – és látva az eredményt, elmondhatjuk: megérte a hosszúra nyúlt várakozás. Az épület 1906 óta működik az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként, a második világháborúig Ráth hagyatékának bemutatására szolgált, majd a 2014-es bezárásáig keleti témájú kiállításoknak adott otthont.

A nők gyönyörűek

Garry Winogrand 1984 óta nincs közöttünk. Óriási életművet hagyott maga után, 36 évnyi aktív pályafutása során olyan sok tekercs filmet kattogtatott el, hogy feldolgozásuk még ma is tart. Témáit az utcán kereste és találta meg, szinte egész nap úton volt Leica 35mm-es fényképezőgépével. A Women Are Beautiful, vagyis A nők gyönyörűek című, a Capa Központban látható kiállításán a ’60-as és ’70-es évek asszonyait és lányait mutatja meg nekünk lencséjén keresztül.

nézőpont további cikkei

Huszárlépésben

A hetvenes, nyolcvanas években a New York-i művészeti világ központjában élt és alkotott. Sam Havadtoy művészetét az ekkor kialakult kapcsolati háló kontextusában mutatja be a Ludwig Múzeum Huszárlépésben című kiállítása. A tárlat kurátorával, Nemes Attilával beszélgettünk.

A természet katedrálisában

A 19. századi magyar tájképfestészet kiemelkedő alakjának, Paál Lászlónak az életművével hosszú idő óta nem találkozhatott kiállításon a hazai közönség. Most a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben tekinthetők meg a fiatalon elhunyt mester alkotásai A természet katedrálisában című tárlaton. Az augusztus 26-ig látogatható kiállításról Bozsó Jánossal, a tárlat egyik kurátorával beszélgettünk.

A szigeteken

Bartis Attila fotográfiáit mutatja be a Mai Manó Ház A szigeteken című tárlata. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Permanens forradalom

Kortárs ukrán alkotásokból mutat be válogatást a Ludwig Múzeum április 6-án nyílt kiállítása, amely többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezik-e az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. A kiállításról Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

interjú további cikkei

Utcafotók New Yorkból

Az 1930-as években jártunk, amikor Helen Lewitt (1913-2009) először sütötte el frissen vásárolt Leica kameráját New Yorkban. Kezdetben a gyerekeket és kedves krétarajzaikat fotózta, majd az utcákat járva egyre szenvedélyesebb megfigyelője és megörökítője lett környezetének.

Az ékszer felszabadítása

Az ékszer szó hallatán mindenki képzeletében, emlékeiben megjelenik egy tárgy, és mindenki pontosan tudja, mit is jelöl ez a szó. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége azonban nem elégedett meg ezzel, úgy gondolták, hogy prágai kiállításukon érdemes egy kicsit az ékszer felszabadításáról is beszélni. De mit is jelent az ékszer felszabadítása?

A szecesszió nagymestere

Alfons Mucha-kiállítást rendezni mindig garantált siker, Európa bármely országáról is legyen szó. Gazdag életművének megannyi felejthetetlen fejezetének képeivel ezúttal Párizsban találkozhatnak a rajongók.

Töredékszavak

A Római Magyar Akadémia nyári kiállítása, mely az NKA 2017/18-as római képzőművészeti ösztöndíjasainak munkáiból válogat, Töredékszavak (Frammenti di parole) címmel látható az olasz fővárosban. Az Akadémia képzőművészeti ösztöndíja a magyar állam talán legnagyobb presztízsű külföldi ösztöndíja e területen, melynek köszönhetően immár kilencven éve, 1928 óta művészek tucatjai tanultak, tájékozódtak, inspirálódtak, dolgoztak Rómában, az európai kultúra egyik legfontosabb centrumában.

kitekintő további cikkei

A Corvinus Gyűjtemény legszebb darabjai Berlinben

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest idén szeptemberben ünnepelte fennállásának 26. évfordulóját. A hotel alapítása óta kiemelt hangsúlyt fektetett a kultúra támogatására, az évek során így alakította ki saját, több száz kortárs magyar műalkotást felölelő képzőművészeti gyűjteményét. 2018 őszén a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve ebből mutat be egy különleges válogatást Magyarország berlini nagykövetségén.

Kutatók Éjszakája a Műcsarnokban

Idén is rengeteg ingyenes program várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók Éjszakáján, melyhez már több mint kétszáz intézmény, köztük számos múzeum csatlakozott országszerte. Budapesten a Műcsarnok is izgalmas programokkal készül.

Caravaggio a mozikban

Ismét hazánkban A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő epizódja. A legújabb film az egyik legviharosabb életű festőóriás, Caravaggio életpályáját mutatja be a művészetén és személyes küzdelmein keresztül. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett hazánk több nagyvárosában is látható lesz.

Tekints az égre, és lásd meg! – Elindult az Ars Sacra Fesztivál

Több mint 100 magyarországi és határon túli településen csaknem 600 programmal várja idén is az érdeklődőket az Ars Sacra Fesztivál. A szeptember 15-23-ig tartó esemény célja most sem más, mint a szeretet kultúrájának és a zsidó-keresztény értékeknek a terjesztése, mégpedig a művészet számos műfaját és résztvevőjét segítségül hívva.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu