Peace on Earth!

Vasárnapig látogatható még Várnai Gyula Peace on Earth! című tárlata a Ludwig Múzeumban. Ezzel a kiállítással képviselte a művész Magyarországot a 2017-es Velencei Képzőművészeti Biennálén, a velencei seregszemle zárása után a LuMú-ban állították ki a műveket.

Boldi, Csernus Tibor és egy izgalmas, kortárs válogatás a KOGART két téli tárlatán

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, vagyis a KOGART az év végén két új téli kiállítást is nyitott. Tihanyi galériáját ezúttal egy igen sokszínű, kortárs képzőművészeti válogatással töltötte meg, a fővárosban pedig – a Hegyvidék Galériával összefogva – egy szobrász és egy festő, vagyis Boldi és Csernus Tibor alkotásaival várja az érdeklődőket.

Raffaello, a festőfejedelem 3D-ben a mozikban

2014-ben a Vatikáni Múzeumról készített 3D-film lett a legnézettebb művészeti mozifilm a világon. 2015-ben a Firenze és az Uffizi-képtár című 3D-film bevételi rekordokat döntött Olaszországban. Tavaly a pápai bazilikák kincseit bemutató film mellett Bosch ikonikus művét, A gyönyörök kertjét is megismerhettük filmvásznon. A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat immár negyedik éve ontja magából a sikerdarabokat, és úgy néz ki, hogy ez a jövőben sem lesz másképp. Újabb alkotásuk, mely a reneszánsz egyik legkiemelkedőbb festőóriásának, Raffaellónak állít emléket, december 14-től látható a hazai mozikban.

Különleges történelmi ereklyék Debrecenben

Bocskai István jogara, Bethlen Gábor díszszablyája, II. Rákóczi György aranylemezekkel díszített sodronyinge és még sok más ritkán látott relikvia várja az érdeklődőket a Déri Múzeum jövő év tavaszáig látható kiállításán, mely a reformáció 500. és a Magyar Református Egyház létrejöttének 450. évfordulóját ünneplő, hónapok óta tartó debreceni programsorozat záró rendezvénye is egyben. A tárlatra a múzeum saját műkincsei mellé több hazai gyűjteményből és Romániából is érkeztek értékes kölcsönadományok.

à la cARTe további cikkei

A csodálatos kenyérszaporítás

A csodálatos kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint című kamaratárlat február 10-ig látogatható a budapesti Bibliamúzeumban.

Magyar Elek emlékezete

Magyar Eleket, vagyis az Ínyesmestert jól ismerték a 20. század háziasszonyai, hisz ezerszer is átforgatták vaskos szakácskönyvét a vasárnapi ebédek vagy a nagy befőzések előtt. Több mint 80 évvel ezelőtt megjelent könyv azonban nemcsak finom ételek jegyzéke volt, hanem egy olyan izgalmas gasztronómiai, sőt irodalmi utazás is, amelyben többek közt azt is elmesélte, honnan származnak a hozzávalók, mit kell tudni a zöldségek nemzetségéről, de még az ételek elfogyasztóit, az ínyenceket is méltatta. Különleges és példaértékű életéről és hosszú pályafutásáról most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) rendezett kiállítást.

Kivételes emberek, világhírű szabadalmak, korszakos jelentőségű vasöntvények és hídmodellek a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

Ganz Ábrahám gyárának vasöntödéje egykor Közép-Európa első és hosszú időn át egyetlen kéregkerék-öntödéje volt. Az 1858-1862 között épült csarnok 1969-től már, mint múzeum várja az érdeklődőket, ahol a gyár eredeti berendezései között sétálva tudhatunk meg mindent Ganz egykori vállalatáról, az ott dolgozókról, az egyedülálló szabadalmakról, és persze magáról a vasöntő mesterségről. Az állandó kiállításon túl a múzeum időszaki tárlatoknak is otthona. A mostanin az egyik legnagyobb magyar hídtervezőt, Feketeházy Jánost idézik meg a látogatóknak.

Elveszett örökség

Kevesen tudják, hogy a múlt században élt köztünk egy olyan magyar báró, akinek csodálatos ízléssel berendezett fővárosi villájának és hatvani kastélyának falain felbecsülhetetlen értékű festmények, amolyan mai aukciós sztárképek lógtak. Báró Hatvany Ferencről van szó, akinek gyűjteménye sajnos a második világháború egyik nagy műkincsvesztesége lett. Életét, munkásságát és gyűjteménye drámai történetét most a Kieselbach Galéria húzza elő a múlt sűrűjéből.

nézőpont további cikkei

Hitre, tudásra

Mivel gazdagították a magyar művelődést a piaristák? Ezt mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum Hitre, tudásra című kiállítása. A tárlat kurátorával, Koltai Andrással beszélgettünk.

Gazdálkodj okosan!

A művészet és a gazdaság kapcsolatával foglalkozik a Ludwig Múzeum Gazdálkodj okosan! című tárlata, amelyről a kurátorral, Timár Katalinnal beszélgettünk.

Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon

1958-tól az 1968-as prágai tavaszig tekinti át a hazai művészeti élet alakulását az MNG november 17-én nyílt kiállítása – a még éppen létező szocreál agitatív tartalmú ábrázolási konvencióitól a valóság természetére provokatívan rákérdező törekvésekig. A keretek működésének mechanizmusáról Petrányi Zsolttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

IGE-IDŐK - A reformáció története

Huszár Gál a világon egyetlen példányban létező énekeskönyve, az első poliglott biblia, 17. századi politikai röplapok, a torvaji orgona – több mint 400 különleges tárgy és számtalan történet sorakozik raszterszerűen a Magyar Nemzeti Múzeum második emeletének termeiben, ahol az elmúlt 500 év folyton változó arcaival találkozhat a közönség. A reformáció történetét feldolgozó kiállítás igazi közép-kelet-európai unikum, melyről a tárlat egyik kurátora, Dr. Kiss Erika mesélt nekünk.

interjú további cikkei

Magritte, Broodthaers és a kortársak

René Magritte kortárs művészetre gyakorolt hatását veszi górcső alá a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeum kiállítása, melyre olyan alkotásokat válogattak össze a kurátorok, amelyeken ma is tetten érhető a belga szürrealista festő hatása.

Az átváltozás ereje - Rubens-kiállítás Bécsben

A Bécsi Művészettörténeti Múzeum idén ősszel Peter Paul Rubens munkáit állítja egy monumentális kiállítás középpontjába.

Szent család báránnyal

Saját gyűjteményének Raffaello-festményei állnak annak a kiállításnak a fókuszában, melyet az Albertina rendez a reneszánsz festőóriás életművéből. A tárlaton bemutatott 150 alkotás az első ötletvázlatoktól kezdve részlettanulmányokon át vezet olyan festményekig, mint például az 1518-as Ezékiel látomása, a Szent család báránnyal vagy az Esterházy Madonna.

A világ rajzokban

Nagyszabású Pieter Bruegel-kiállítás az Albertinában!

kitekintő további cikkei

Elkezdődött a Múzeumkert rekonstrukciója

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és közbeszerzési előkészítő folyamat után most már biztosan teljesen megújul nyár végére a Magyar Nemzeti Múzeum kertje, ahol felújított szobrok, 8200 négyzetméternyi növényfelület és új burkolat várja majd a látogatókat.

LATARKA kortárs művészeti vásár 2017

Immáron ötödik alkalommal rendezi meg a LATARKA Galéria exkluzív képzőművészeti vásárát, mely idén is nagyszerű lehetőséget nyújt mindazoknak, akik karácsonyra kortárs festménnyel, fotográfiával vagy képzőművészeti alkotással szeretnék meglepni családjukat vagy barátaikat.

Adventi készülődés a Miniversumban

December adventi hétvégéin mézeskalács mozdonyok, habos kakaó, kivilágított járművek és karácsonyi játszóház is várja a gyerekeket és szüleiket a világ egyik legnagyobb terepasztalán, az Andrássy úti Miniversumban.

Advent a kápolnásnyéki Halász-kastélyban

Az ünnepi díszbe öltöztetett Halász-kastélyban és udvarán az adventi időszakban gyertyagyújtással, forralt borral, karácsonyi dallamokkal, kiállítással és irodalommal várják az ünnepre készülődőket.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal. A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült. Elérhetőség: info@artkalauz.hu

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu