Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról

A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli, de mennyire különböznek egymástól a mai és a régi sláger társasjátékok? Ugyanazok a dolgok kötötték le a gyerekek figyelmét hajdanán is? S vajon milyen játékok mellé ültek le maguk a felnőttek? A Kiscelli Múzeum legújabb kiállításán megtudhatják, sőt akár ki is próbálhatják.

Lásd a természet ízeit

Legtöbbször az egészen pici dolgok teszik nagyszerűvé a világot: mint ahogyan az aprócska ibolyavirágok a mindennapok konyháját emelhetik a legmagasabb gasztronómiai élmények csúcsára. Egészen pici dolgok, amelyeket olykor észre sem veszünk, elmegyünk mellettük, míg egy értő szem észreveszi, fölemeli, és magasztosan tárja elénk kertünk és a mező ehető növényeit.

Portrék a 20. század magyar képzőművészetéből

Kétséget kizáróan a Bibliamúzeum egyre inkább egy olyan kiállítóhellyé kezd válni, melynek időszaki tárlatait mindig érdemes lesz beírni a naptárunkba. Az elmúlt években rendeztek már kurátorai Udvardi Erzsébet, Borsos Miklós, Ország Lili, Bálint Endre, Konok Tamás, Egry József, Tóth Menyhért, Albrecht Dürer és most legutoljára: Karátson Gábor alkotásaiból is kiállítást. Új, február végén nyílt tárlatukon ezúttal a portréra, az önarckép műfajára fókuszálnak, melynek anyagát 49 művész életművéből válogatták össze.

Cseh Tamás grafikái

Idén január 22-én lett volna 75 éves Cseh Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár. Közismert előadóművészi, énekesi munkássága mellett kevésbé volt ismert képzőművészi tehetsége. Szilágyi Gábor művészettörténész és Gross András, a Gross Arnold Galéria vezetője a család és a Cseh Tamás Archívum jóvoltából válogattak össze egy színes grafikai anyagot, amelynek célja betekintést nyerni Cseh Tamás izgalmas képi világába.

à la cARTe további cikkei

Tálak és Tájak

Mészáros Szabolcs festőművész lefesti a tányérjába kimert spenótot, rajta a kötelező tükörtojással, a főzésre váró csülköt a maga jelentőségteljes valójában, de ugyanígy lefesti a tavaszi víztükröt, az eső utáni szivárványt és a nyári erdő fáit is. Valami különös lelki béke, külső és – még a húslevesben úszó zöldségek esetében is – belső szépség, amolyan jóleső melegség jellemzi képeit. Munkáival ezúttal a 8. kerület egyik különleges kiállítóhelyén, a Fiktív Gasztrogalériában találkozhat a közönség.

Hanula Judit természetképei

Sárguló búzamezők, pipacsokkal szegélyezett repceföldek, erdők magasra törő fái, folyópartok ladikjai, a tavasz csillogó víztükrei, a nyár barna nádkúpjai... A két éve elhunyt képzőművész, Hanula Judit képeinek kedvenc témái voltak ezek az idillikus helyek, amelyeket hol pasztellkrétával, hol akvarellfestékkel örökített meg, amikor csak tehette. Csodálatos hangulatú természetképeit március 28-ig láthatják az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér emeleti kiállítóhelyén.

A csodálatos kenyérszaporítás

A csodálatos kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint című kamaratárlat február 10-ig látogatható a budapesti Bibliamúzeumban.

Magyar Elek emlékezete

Magyar Eleket, vagyis az Ínyesmestert jól ismerték a 20. század háziasszonyai, hisz ezerszer is átforgatták vaskos szakácskönyvét a vasárnapi ebédek vagy a nagy befőzések előtt. Több mint 80 évvel ezelőtt megjelent könyv azonban nemcsak finom ételek jegyzéke volt, hanem egy olyan izgalmas gasztronómiai, sőt irodalmi utazás is, amelyben többek közt azt is elmesélte, honnan származnak a hozzávalók, mit kell tudni a zöldségek nemzetségéről, de még az ételek elfogyasztóit, az ínyenceket is méltatta. Különleges és példaértékű életéről és hosszú pályafutásáról most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) rendezett kiállítást.

nézőpont további cikkei

Kassák Szombathelyen

Harminc év után újra nagyszabású tárlaton tekinthetők meg a Szombathelyi Képtár Kassák-gyűjteményének darabjai. A kiállítás kurátorával, Gálig Zoltánnal beszélgettünk.

Hitre, tudásra

Mivel gazdagították a magyar művelődést a piaristák? Ezt mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum Hitre, tudásra című kiállítása. A tárlat kurátorával, Koltai Andrással beszélgettünk.

Gazdálkodj okosan!

A művészet és a gazdaság kapcsolatával foglalkozik a Ludwig Múzeum Gazdálkodj okosan! című tárlata, amelyről a kurátorral, Timár Katalinnal beszélgettünk.

Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon

1958-tól az 1968-as prágai tavaszig tekinti át a hazai művészeti élet alakulását az MNG november 17-én nyílt kiállítása – a még éppen létező szocreál agitatív tartalmú ábrázolási konvencióitól a valóság természetére provokatívan rákérdező törekvésekig. A keretek működésének mechanizmusáról Petrányi Zsolttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

interjú további cikkei

Az első lépések ̶ A Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei

A 19. és 20. századi magyar művészettörténetben nehéz olyan alkotót találni, aki ne fordult volna meg Olaszországban akár csak tanulmányi célból. A Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett tárlat az első ösztöndíjasok műveiből tár a közönség elé egy válogatást, amelyek közt számos, egykoron Rómában készített mű is szerepel.

Magritte, Broodthaers és a kortársak

René Magritte kortárs művészetre gyakorolt hatását veszi górcső alá a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeum kiállítása, melyre olyan alkotásokat válogattak össze a kurátorok, amelyeken ma is tetten érhető a belga szürrealista festő hatása.

Az átváltozás ereje - Rubens-kiállítás Bécsben

A Bécsi Művészettörténeti Múzeum idén ősszel Peter Paul Rubens munkáit állítja egy monumentális kiállítás középpontjába.

Szent család báránnyal

Saját gyűjteményének Raffaello-festményei állnak annak a kiállításnak a fókuszában, melyet az Albertina rendez a reneszánsz festőóriás életművéből. A tárlaton bemutatott 150 alkotás az első ötletvázlatoktól kezdve részlettanulmányokon át vezet olyan festményekig, mint például az 1518-as Ezékiel látomása, a Szent család báránnyal vagy az Esterházy Madonna.

kitekintő további cikkei

Kincseskamrák: A csodák világa – Új ismeretterjesztő művészeti film a mozikban!

Március 8-tól látható országszerte a művészmozikban a nagysikerű Vatikáni Múzeum 3D, valamint a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új művészeti ismeretterjesztő filmje, amely a Wunderkammerek, vagyis a kincseskamrák történetét mutatja be a középkortól napjainkig.

Alkotói szabadságra megy a Duna Múzeum

2018 márciusának utolsó napján bezár az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum), s ezzel egy időben a jelenleg is látogatható, immár 17. évét taposó, Víz-Idő című állandó kiállítása is nyugdíjba vonul, hogy aztán egy esztendő elteltével átadja helyét egy merőben új kiállításnak. A látogatóknak így alig két hónapjuk maradt arra, hogy még utoljára végigjárják a 2001-ben megnyílt, több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett tárlatot.

Elkezdődött a Múzeumkert rekonstrukciója

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és közbeszerzési előkészítő folyamat után most már biztosan teljesen megújul nyár végére a Magyar Nemzeti Múzeum kertje, ahol felújított szobrok, 8200 négyzetméternyi növényfelület és új burkolat várja majd a látogatókat.

LATARKA kortárs művészeti vásár 2017

Immáron ötödik alkalommal rendezi meg a LATARKA Galéria exkluzív képzőművészeti vásárát, mely idén is nagyszerű lehetőséget nyújt mindazoknak, akik karácsonyra kortárs festménnyel, fotográfiával vagy képzőművészeti alkotással szeretnék meglepni családjukat vagy barátaikat.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu