Elkezdődött a harmadik Budapest Art Week

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatát a Budapest Art Weeket, amely során 72 helyszínen, 96 kiállításon és 80 kiegészítő programon egy karszalaggal vehetnek részt a képzőművészet rajongói Budapesten és Szentendrén. Az esemény idén első alkalommal két saját kiállítással is jelentkezik, tovább színesítve a már amúgy is izgalmas tárlatkínálatot. A Kukla Krisztián kurátor által összeállított Szuszpenziók című tárlat a Tesla loft-terében tekinthető meg április 29-ig, míg a Ferenczy Bálint fotótörténész által rendezett fotóművészeti kiállítás, Itt van a város, vagyunk lakói címmel, a Budapest Projekt Galériában vár mindenkit április 28-ig.

A Gross-hagyaték új kincsei, ritka szerzeményei

Gross Arnold, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas grafikus, festőművész és fia 2014-ben nyitották meg a Bartók Béla út 46. szám alatt az Arnoldo galéria–kávézót. A hangulatos kis hely a Gross-féle világ emlékének ápolása mellett teret ad a manapság talán kevésbé népszerű grafikai művek bemutatásának is. Idei első kiállításukat Cseh Tamás grafikáiból rendezték, most pedig máris itt van az újabb tavaszköszöntő tárlat, melynek főszereplője maga az alapító.

Keresztes tojások a Mátyás-templomban

Mosonyi Éva népi iparművész előbb tanulta meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát, s ez a gyerekkori, nagymamától örökölt szerelem még most is tart. Gyönyörű hímes tojásait már számos egyéni és csoportos kiállításon is megcsodálhatta a hazai és a külföldi közönség, sőt a tojásfestés fortélyairól könyvein keresztül is többször mesélt már nekünk. Idén húsvétkor a Mátyás-templom látogatói azok a szerencsések, akik közelebbről szemügyre vehetik hímes tojásait, amelyek a Szent Kereszt kápolna kövezetén – az ünnephez kapcsolódva – kereszt alakban lesznek kiállítva.

Kusovszky Bea képei a Kempinskiben

Idén tavasszal a hazai kortárs művészet egy érdekes szeletének a megismerésére hívja a Kempinski Hotel Corvinus látogatóit. Az Ar2day Gallery ezúttal Kusovszky Bea festőművész különleges képeivel töltötte meg a hotel Promenade-ját.

à la cARTe további cikkei

36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A 36. Magyar Sajtófotó Pályázat pályaműveiből ismét a Capa Központban nyílt kiállítás. Az idei megmérettetésre – melyre amatőr és hivatásos fotográfusok is beküldhették képeiket – összesen 247 szerző 2260 művel pályázott sikeresen. E fotókból válogató kiállítás várja most az érdeklődőket a Capában, ahol több mint négyszáz képen, összesen tizennégy kategóriában mutatják be azt, hogy milyen is a világ körülöttünk.

Fátyolsáv fények, csurranó színek

A Déri Múzeum az Antal–Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból nyitott nagyszabású kiállítást március 10-től a MODEM-ben. Barcsay Jenő, Bálint Endre, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső és Anna Margit munkái a muzeális értékű kollekció legkomplexebb részét képezik – a tárlaton csaknem 300 mű szerepel a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóitól.

Utat nyitni a szabadsághoz

Ferenczy Béni életmű-tárlat nyílt Szentendrén.

Néma, álmodó kertek

Három teremnyi kiállítás nyílt márciusban a Szentendrei Képtárban a Szentendrei Művésztelep egyik alapítójának, Paizs Goebel Jenőnek a festményeiből, melyeken valódi magyar és francia erdők és képzeletbeli tájak elevenednek meg.

nézőpont további cikkei

A szigeteken

Bartis Attila fotográfiáit mutatja be a Mai Manó Ház A szigeteken című tárlata. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Permanens forradalom

Kortárs ukrán alkotásokból mutat be válogatást a Ludwig Múzeum április 6-án nyílt kiállítása, amely többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezik-e az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. A kiállításról Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

Kassák Szombathelyen

Harminc év után újra nagyszabású tárlaton tekinthetők meg a Szombathelyi Képtár Kassák-gyűjteményének darabjai. A kiállítás kurátorával, Gálig Zoltánnal beszélgettünk.

Hitre, tudásra

Mivel gazdagították a magyar művelődést a piaristák? Ezt mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum Hitre, tudásra című kiállítása. A tárlat kurátorával, Koltai Andrással beszélgettünk.

interjú további cikkei

Keith Haring ABC-je

Idén volna 60 éves Keith Haring, melynek alkalmából az Albertina kereken 100 olyan alkotását mutatja be a híres metrórajzoló graffiti művésznek (1980 és 1985 között ő hasznosította a New York-i metró nem eladott, fekete papírral leragasztott reklámtábláit: ezekre rajzolta fehér krétával a jellegzetes rajzait), amelyek mindegyike a hatalmi erőszak, a kisebbségek elnyomása, az előítéletek és a barbárság elleni üzenetet hordoz.

Az első lépések ̶ A Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei

A 19. és 20. századi magyar művészettörténetben nehéz olyan alkotót találni, aki ne fordult volna meg Olaszországban akár csak tanulmányi célból. A Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett tárlat az első ösztöndíjasok műveiből tár a közönség elé egy válogatást, amelyek közt számos, egykoron Rómában készített mű is szerepel.

Magritte, Broodthaers és a kortársak

René Magritte kortárs művészetre gyakorolt hatását veszi górcső alá a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeum kiállítása, melyre olyan alkotásokat válogattak össze a kurátorok, amelyeken ma is tetten érhető a belga szürrealista festő hatása.

Az átváltozás ereje - Rubens-kiállítás Bécsben

A Bécsi Művészettörténeti Múzeum idén ősszel Peter Paul Rubens munkáit állítja egy monumentális kiállítás középpontjába.

kitekintő további cikkei

Félmilliárd forint múzeumszakmai pályázatokra

Idén is összesen 506 millió forintra pályázhatnak önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain.

Kincseskamrák: A csodák világa – Új ismeretterjesztő művészeti film a mozikban!

Március 8-tól látható országszerte a művészmozikban a nagysikerű Vatikáni Múzeum 3D, valamint a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új művészeti ismeretterjesztő filmje, amely a Wunderkammerek, vagyis a kincseskamrák történetét mutatja be a középkortól napjainkig.

Alkotói szabadságra megy a Duna Múzeum

2018 márciusának utolsó napján bezár az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum), s ezzel egy időben a jelenleg is látogatható, immár 17. évét taposó, Víz-Idő című állandó kiállítása is nyugdíjba vonul, hogy aztán egy esztendő elteltével átadja helyét egy merőben új kiállításnak. A látogatóknak így alig két hónapjuk maradt arra, hogy még utoljára végigjárják a 2001-ben megnyílt, több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett tárlatot.

Elkezdődött a Múzeumkert rekonstrukciója

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és közbeszerzési előkészítő folyamat után most már biztosan teljesen megújul nyár végére a Magyar Nemzeti Múzeum kertje, ahol felújított szobrok, 8200 négyzetméternyi növényfelület és új burkolat várja majd a látogatókat.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu