A fából faragott életmű

A 85 éves Balogh Zsigmond a magyar népművészet egyik legkiválóbb fafaragó mestere. Csendes, kondorosi otthonából immár évtizedek óta készíti csodálatos szobrait és bútorait, s ma szerencsések azok, akik magukénak tudhatnak műveiből akár csak egyet is. Persze egyéni és csoportos kiállításokat is többször rendeztek már alkotásaiból, de Zsiga bácsi régi álma volt, hogy életművét egy olyan helyen is bemutathassa, „ahol sok-sok ember megnézi”. Ez a álma vált most valóra a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Várnegyed a föld alól

A budai Várnegyed – egykori uralkodók, udvartartásuk és a jómódú polgárok lakhelyeként – kiemelkedő jelentőséggel bír a hazai, középkori emlékek között, régészeti kutatása mégis csak a II. világháború után kezdődött meg. Az elmúlt több mint 70 évben azonban a Budapesti Történeti Múzeum négy-öt régészgenerációja is megismerte, „beleásta ” magát a Várnegyed történetébe, és számtalan publikáció és tárlat mutatta be az itt feltárt eredményeket. Mostani kiállításuk az elmúlt tíz év kutatási eredményeiből ad válogatást, olyan fontos helyszíneket tekintve át, mint az egykori Városháza, a Karmelita épületegyüttes (ma Miniszterelnökség), a Várkert Bazár, a Mátyás-templom és az Erdélyi bástya (Táncsics Mihály utca).

Kényszermunka a Szovjetunióban

A Ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épületet egykor légoltalmi óvóhelyként ismerték a budapestiek, ma pedig a Magyar Nemzeti Múzeum 2017 végén nyílt állandó kiállítóhelyét rejtik falai. A központi Málenkij Robot Emlékhely a második világháború után szovjet munkatáborokba tömegesen elhurcolt nőknek és férfiaknak állít örök emléket.

Minerva baglya - Válogatás a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményből

Május 18-ig látható a Hegyvidék Galériában a debreceni Antal-Lusztig-gyűjtemény egy különleges válogatása, melynek apropója Németh Lajos művészettörténész professzor születésének 90. évfordulója. A kiállításon a professzor Minerva baglya című könyvében is szereplő művészbarátok szerepelnek, olyan művészóriások, mint Kondor Béla, Schaár Erzsébet és Ország Lili.

à la cARTe további cikkei

Közös emlékeink

A tízéves Fortepan digitális fotóarchívum 1990 előtt készült képeket gyűjt, és a kollekciója 2018 elején elérte a százezres darabszámot. Ennek örömére a hatalmas fotóanyagból a 250 legjobbat, legérdekesebbet vonultatja fel a Magyar Nemzeti Galéria áprilisban nyílt kiállításának központi szekciója, amely bár szorosan kapcsolódik Magyarország 20. századi történelméhez, de a hangsúlyt a gyűjtemény gerincét adó privát fotókon keresztül az átlagember nézőpontjára helyezi.

A visszavett város. Fotóriport Varsóról 1918-1939

Miként változott és fejlődött a két világháború között eltelt csaknem húsz év alatt a II. Lengyel Köztársaság fővárosa, hogyan élte hétköznapjait és ünnepeit Varsó lakossága. Ezt mutatja be látogatóinak a Lengyel Intézet, a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett, ingyenesen látogatható kiállítása.

A Rákosi-korszak szórakoztatóipara

Központilag irányított és ellenőrzött színházak, ÁVH-ügynökként dolgozó színészek, emigrációba kényszerített tehetséges emberek és sok-sok kettétört sors egy olyan korban, ahol még azt is megmondták, hogy a bohóc milyen színű ruhában nevettetheti meg a közönséget. A Rákosi-korszak szórakoztatóiparának visszáságairól az Országos Széchényi Könyvtár rendezett kiállítást.

Zár(ol) va – Egy kastély titkos élete

A gödöllői Grassalkovich-kastély ma egyet jelent Sisivel és a barokk eleganciával. Egy igazi ékkő Gödöllő szívében, mely ugyan már nem hangos az udvari báloktól, nem várja vendégségbe többé Mária Teréziát, és régen volt már az is, amikor Kossuth az isaszegi csata győzelmét ünnepelte a falakon belül, mégis sok izgalmas élményt tartogat: kiállításokra és egyéb kulturális rendezvényekre hívja időről időre látogatóit. Ilyen kiállítás most az a lelkes fiatalok által rendezett tárlat is, mely a kastély azon negyven évével ismerteti meg a látogatókat, amikor a királynők helyett orosz kiskatonák, magyar katonacsaládok és idős özvegyasszonyok laktak a falakon belül, s amikor nem Erzsébet lovas mutatványaira várt mindenki, hanem arra, hogy az ott működő laktanya boltjába megérkezzen a banán vagy egy újabb szamovár.

nézőpont további cikkei

Más fénytörésben

Michelangelo 29, a világ legrangosabb gyűjteményeiből kölcsönzött akttanulmánya látható a Szépművészeti Múzeumban áprilisban nyílt, A test diadala – Michelangelo és a 16. századi rajzművészet című tárlaton. Ez az első alkalom, hogy a reneszánsz mester műveit kiállítják Magyarországon, de mellette a kortársak is fontos szerephez jutnak. A 80 művet felvonultató tárlat kurátorát, Kárpáti Zoltánt kérdeztük.

Időtlen hagyomány

A Magyar Nemzeti Galéria Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítása a Tate Britainnel együttműködve valósult meg. A Tate ajánlotta a tárlat anyagát a Nemzeti Galériának, vagy a galéria szerette volna a kiállítást? – Erről kérdeztük a budapesti társkurátort, Fehér Dávid művészettörténészt.

Huszárlépésben

A hetvenes, nyolcvanas években a New York-i művészeti világ központjában élt és alkotott. Sam Havadtoy művészetét az ekkor kialakult kapcsolati háló kontextusában mutatja be a Ludwig Múzeum Huszárlépésben című kiállítása. A tárlat kurátorával, Nemes Attilával beszélgettünk.

A természet katedrálisában

A 19. századi magyar tájképfestészet kiemelkedő alakjának, Paál Lászlónak az életművével hosszú idő óta nem találkozhatott kiállításon a hazai közönség. Most a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben tekinthetők meg a fiatalon elhunyt mester alkotásai A természet katedrálisában című tárlaton. Az augusztus 26-ig látogatható kiállításról Bozsó Jánossal, a tárlat egyik kurátorával beszélgettünk.

interjú további cikkei

Korniss Péter Rómában

A 81 éves Korniss Péter műveivel ugyan tavaly már találkozhatott az olasz közönség Milánóban, de akkor másokkal együtt mutatták be képeit a Mia Photo Fair nemzetközi fotóvásáron. Most a rómaiak ismerkedhetnek meg közelebbről művészetével, mégpedig egy nagyszabású, az életmű négy fontos szakaszát bemutató, önálló kiállításon.

Mantegna és Bellini

Két nagyszerű reneszánsz mester, Andrea Mantegna (cca.1431–1506) és Giovanni Bellini (1426/33–1516) kiállításával várja január végéig látogatóit a londoni National Gallery.

Távoli tájak festményei

Hová és merre utaztak Európa művészei a 18. század elejétől a 20. század derekáig, s vajon hogyan örökítették meg vásznaikon a távoli vidékek embereit, népeit. A párizsi Musée du Quai Branly ezt mutatja most meg látogatóinak.

Egon Schiele vonalai

Az osztrák festőzseni, Egon Schiele (1890–1918) művészete szűk tíz évet ölel fel. Bár a rendkívül fiatalon felfedezett tehetséget túlságosan korán ragadta el a halál (állapotos felesége és ő is a spanyolnátha-járvány áldozatává vált), művészete a festészet történetének egyik csúcsa.

kitekintő további cikkei

Megnyílt a Ludwig Open Space a Budapest Parkban

A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepli megalapításának 30. évfordulóját. Az eltelt három évtizedben több száz kiállításra és ezernél is több programra került itt sor, s az intézmény célja a kezdetek óta változatlan: a kortárs művészetet igyekeznek közelebb vinni, érhetőbbé tenni a közönség számára, mindezt izgalmas és újszerű módon. Ennek egyik újabb állomása a Budapest Parkban nemrég nyílt installációjuk is.

24. Múzeumok Majálisa a megújult Múzeumkertben

Szombaton és vasárnap a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája lesz az évről évre nagyobb sikerű Múzeumok Majálisának, ahol most is több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a nemrég felújított Múzeumkertet és a múzeum klasszicista épületét. A rendezvényen színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral és fesztiválhangulattal várják a gyerekeket és a felnőtteket, de, ahogy megszokhattuk, itt adják át Az Év múzeuma- és Az Év kiállítása-díjakat is a nyertes pályázóknak.

Leonardo da Vinci a mozikban

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat újabb része érkezik a hazai mozikba, ezúttal az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci nyomába eredtek a filmkészítők. A Leonardo 500 című filmet, melyet május 9-től vetítenek országszerte a mozikban, premier előtt, már április 24-től láthatják az érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Esterházy Art Award 2019

Immár hatodik alkalommal rendezik meg az Esterházy Art Award-ot, melynek kiírója idén először a 2018-ban megalakult Esterházy Magyarország Alapítvány. A díjra pályázni festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet. A szervezők az 5000 eurós díj odaítélésével tehetséges magyar művészeket kívánnak felkarolni.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu