Hosszú út, nagy utazásokkal

A Várfok Galéria és Françoise Gilot kapcsolata 2000-ben kezdődött, s a francia művész az azóta eltelt időben a kiállítóhely egyik legfontosabb alkotója lett, munkáit számtalan tárlaton láthatták már az érdeklődők. Ezért talán nem is meglepő, hogy a Várfok Galéria az őszi évadot ismét Gilot műveivel indítja, mégpedig annak apropóján, hogy a TASCHEN Kiadó külön kötetet szentel az idén novemberben 97. életévét betöltő festőművésznek, melyben velencei, indiai és szenegáli utazásainak vázlatfüzeteit dolgozzák fel.

Sputnik Photos

A Sputnik Photos egy közép-kelet-európai művészformáció, akiknek projektjeivel mind gyakrabban találkozhatunk Európa múzeumaiban. Fotográfusai világszinten is elismert, többszörösen díjazott művészek, akiknek munkáiból most a Mai Manó Házban nyílt kiállítás. A képzelet geometriája című tárlaton a Sputnik fotósai egy izgalmas témát, a húszas-harmincas évek lengyel avantgárdjának művészeti és társadalmi aspektusait gondolták újra. A kiállításra Puklus Péter magyar képzőművészt is meghívták, hogy egy külső, jelen esetben hazai nézőpont is megszólalhasson.

Székely Panteon

A Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének 77 remekművéből látható kiállítás a Pesti Vigadóban. A festményekből, grafikákból és szobrokból álló, szeptember végéig látható válogatásban a közismert erdélyi alkotók (Szervátiusz Jenő, Ziffer Sándor vagy Gyárfás Jenő) mellett olyan, szintén kiváló székely művészeket (Nagy Albert, Plugor Sándor stb.) is találunk, akiknek műveivel korábban csak ritkán találkozhattunk.

Az űrhajózás története

Űrhajós bélyegekkel, borítékokkal, különleges űrpecsétekkel, űrhajósokkal folytatott levelezésekkel, általuk dedikált könyvekkel és még megannyi űrhajózáshoz köthető érdekességgel várja látogatóit a balmazújvárosi Semsey-kastély.

à la cARTe további cikkei

Szecessziós varázsvilág

Négy éve várta a látogatóközönség, hogy az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának, Ráth Györgynek (1828-1905) a Városligeti fasorban található villája újra megnyíljon – és látva az eredményt, elmondhatjuk: megérte a hosszúra nyúlt várakozás. Az épület 1906 óta működik az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként, a második világháborúig Ráth hagyatékának bemutatására szolgált, majd a 2014-es bezárásáig keleti témájú kiállításoknak adott otthont.

A nők gyönyörűek

Garry Winogrand 1984 óta nincs közöttünk. Óriási életművet hagyott maga után, 36 évnyi aktív pályafutása során olyan sok tekercs filmet kattogtatott el, hogy feldolgozásuk még ma is tart. Témáit az utcán kereste és találta meg, szinte egész nap úton volt Leica 35mm-es fényképezőgépével. A Women Are Beautiful, vagyis A nők gyönyörűek című, a Capa Központban látható kiállításán a ’60-as és ’70-es évek asszonyait és lányait mutatja meg nekünk lencséjén keresztül.

Cselekvésből műalkotás

Vajon mitől válik egy tárgy – különösen egy használati tárgy – szoborrá? Miként lesz egy hatalmas kartondobozból felöltő, és mi a szerepe a szoborrá válás folyamatában magának a nézőnek? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ Erwin Wurm világhírű osztrák képzőművész, aki majd negyedszázada feszegeti a szobrászat műfaji kereteit – rendkívül szórakoztató módon. Wurm igazi sztár, alkotásai legutóbb az 57. Velencei Biennále osztrák pavilonjában szerepeltek.

A szeretet emléke. Sam Havadtoy Szentendrén

Sam Havadtoy-jel (vagy Havadtőy Sámuellel), ha épp nem Milánóban vagy New Yorkban tölti idejét, akkor Budapesten és Szentendrén is egyre sűrűbben összefuthatunk, hisz 2000 óta mind gyakrabban tartózkodik itthon. Az eredetileg Angliában született magyar származású művész, bár a kezdetekben girbegurba, később mégis rendkívül szerencsés, amolyan amerikai álomnak is beillő utat járt be ahhoz, hogy ma egy világszerte elismert kortárs képzőművészként köszönthessük.

nézőpont további cikkei

Huszárlépésben

A hetvenes, nyolcvanas években a New York-i művészeti világ központjában élt és alkotott. Sam Havadtoy művészetét az ekkor kialakult kapcsolati háló kontextusában mutatja be a Ludwig Múzeum Huszárlépésben című kiállítása. A tárlat kurátorával, Nemes Attilával beszélgettünk.

A természet katedrálisában

A 19. századi magyar tájképfestészet kiemelkedő alakjának, Paál Lászlónak az életművével hosszú idő óta nem találkozhatott kiállításon a hazai közönség. Most a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben tekinthetők meg a fiatalon elhunyt mester alkotásai A természet katedrálisában című tárlaton. Az augusztus 26-ig látogatható kiállításról Bozsó Jánossal, a tárlat egyik kurátorával beszélgettünk.

A szigeteken

Bartis Attila fotográfiáit mutatja be a Mai Manó Ház A szigeteken című tárlata. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Permanens forradalom

Kortárs ukrán alkotásokból mutat be válogatást a Ludwig Múzeum április 6-án nyílt kiállítása, amely többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezik-e az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. A kiállításról Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

interjú további cikkei

A szecesszió nagymestere

Alfons Mucha-kiállítást rendezni mindig garantált siker, Európa bármely országáról is legyen szó. Gazdag életművének megannyi felejthetetlen fejezetének képeivel ezúttal Párizsban találkozhatnak a rajongók.

Töredékszavak

A Római Magyar Akadémia nyári kiállítása, mely az NKA 2017/18-as római képzőművészeti ösztöndíjasainak munkáiból válogat, Töredékszavak (Frammenti di parole) címmel látható az olasz fővárosban. Az Akadémia képzőművészeti ösztöndíja a magyar állam talán legnagyobb presztízsű külföldi ösztöndíja e területen, melynek köszönhetően immár kilencven éve, 1928 óta művészek tucatjai tanultak, tájékozódtak, inspirálódtak, dolgoztak Rómában, az európai kultúra egyik legfontosabb centrumában.

Thomas Cole Londonban

Thomas Cole (1801-1848) óriási vásznaival hívja Londonba az érdeklődőket a The National Gallery. A javarészt a New York-i Metropolitan Múzeumból érkezett anyag az angol főváros nyári kiállítási szezonjának egyik garantáltan ötcsillagos múzeumi élménye.

Klimten túl

A bécsi múzeumokban Gustav Klimt megunhatatlan téma, tegyük hozzá, teljesen jogosan. Most az Alsó Belvedere az, amely Klimt nevével hívja látogatóit időszaki tárlatának megtekintésére, azonban ez a kiállítás mégsem róla szól, hanem arról, hogy mi volt utána.

kitekintő további cikkei

Tekints az égre, és lásd meg! – Elindult az Ars Sacra Fesztivál

Több mint 100 magyarországi és határon túli településen csaknem 600 programmal várja idén is az érdeklődőket az Ars Sacra Fesztivál. A szeptember 15-23-ig tartó esemény célja most sem más, mint a szeretet kultúrájának és a zsidó-keresztény értékeknek a terjesztése, mégpedig a művészet számos műfaját és résztvevőjét segítségül hívva.

Art Capital 2018

Vasárnap kezdetét vette a harmadik Art Capital, Szentendre legnagyobb kortárs művészeti fesztiválja. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvényről most sem hiányoznak a világhírű kiállítók (idén olyanok, mint Yoko Ono, Mohau Modisakeng vagy Žarko Bašeski), ahogy a neves magyar művészek (pl. Nádas Péter, Boros Viola, Vincze Ottó) sem, de a közönség filmvetítéseken, irodalmi esteken, különleges színházi előadásokon és koncerteken is feltöltődhet a fesztivál két hete alatt.

Victor Vasarely művei a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban

Az op-art születése címmel, a művész életművét átfogóan bemutató kiállítás nyílt a magyar származású Victor Vasarely alkotásaiból a spanyol fővárosban. A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban három hónapig látható, közel száz művet felvonultató átfogó tárlat anyagának döntő többségét a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának gyűjteményéből válogatták a bemutatóra, de szerepelnek művek a pécsi Vasarely Múzeum, valamint az Aix-en- Provence-i Vasarely Alapítvány gyűjteményéből is.

A művészet templomai – Hitler kontra Picasso

A művészet templomai című nagysikerű ismeretterjesztő mozifilm-sorozat újabb epizódját láthatja a magyar közönség június 7-től a mozikban. A Hitler kontra Picasso című színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film a hitleri diktatúra művészet-üldözését és műkincsrablásait mutatja be személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk, a műalkotásokat ábrázoló közeli felvételek és különleges archív filmrészletek segítségével.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu