A dinnyetermesztéstől az úszó házig. Együttműködésen alapuló művészeti projektek a Ludwigban

Napjainkban sok szempontból az élet különböző területeiről érkező emberek összefogásának a hiánya okozza a társadalmak egyik legnagyobb problémáját. Hogy lehetne ezt másképp is csinálni, azt most a Ludwig Múzeum Közös ügyeink című kiállítása mutatja be látogatóinak, méghozzá több művészeti projekt segítségével.

Vágjunk bele! Kis ollótörténeti bemutató a Nagyházi Galériában

A Balaton utcai Nagyházi Galéria kiállítótere egy különleges történelmi utazás színtere e téli hetekben, mégpedig egy olyan utazásé, melynek középpontjában nem egy művészeti korszak vagy irányzat, hanem az egyik leghétköznapibb használati eszközünk, az olló áll.

90 év, 90 ház, 90 fotó

90 év, 90 ház, 90 fotó - E sokatmondó címmel csalogatja látogatóit falai közé a Pécsi Galéria, ahol a 90 éves Ybl-díjas építőművész és MFIAP-díjas fotóművész, Tillai Ernő életművéből rendezett kiállítással várják mindazokat, akik szeretnék megfejteni, hogy pontosan mi mindent is jelentenek e számok.

Dumtsa Jenő ezüstkora a Barcsay Múzeumban

Dumtsa Jenő egyike azoknak, akire a szentendreiek igen nagy szeretettel emlékeznek. Főutcát neveztek el róla, egykori házának falán pedig emléktáblán hirdetik, hogy valaha ott lakott első, és leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármesterük. Dumtsa Jenő százegy éve távozott el közülünk, a tavalyi kerek évforduló köré pedig több rendezvény is szerveződött a városban. Ezek egyike az a 2017 őszén nyílt, és egészen ez év március végéig nyitva tartó várostörténeti kiállítás is, ahol Szentendre felvirágzásának második legszebb korszakának, az ezüst-, részben Dumtsa-kornak is hívott időszak megismerésére hívják az érdeklődőket.

à la cARTe további cikkei

A csodálatos kenyérszaporítás

A csodálatos kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint című kamaratárlat február 10-ig látogatható a budapesti Bibliamúzeumban.

Magyar Elek emlékezete

Magyar Eleket, vagyis az Ínyesmestert jól ismerték a 20. század háziasszonyai, hisz ezerszer is átforgatták vaskos szakácskönyvét a vasárnapi ebédek vagy a nagy befőzések előtt. Több mint 80 évvel ezelőtt megjelent könyv azonban nemcsak finom ételek jegyzéke volt, hanem egy olyan izgalmas gasztronómiai, sőt irodalmi utazás is, amelyben többek közt azt is elmesélte, honnan származnak a hozzávalók, mit kell tudni a zöldségek nemzetségéről, de még az ételek elfogyasztóit, az ínyenceket is méltatta. Különleges és példaértékű életéről és hosszú pályafutásáról most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) rendezett kiállítást.

Kivételes emberek, világhírű szabadalmak, korszakos jelentőségű vasöntvények és hídmodellek a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

Ganz Ábrahám gyárának vasöntödéje egykor Közép-Európa első és hosszú időn át egyetlen kéregkerék-öntödéje volt. Az 1858-1862 között épült csarnok 1969-től már, mint múzeum várja az érdeklődőket, ahol a gyár eredeti berendezései között sétálva tudhatunk meg mindent Ganz egykori vállalatáról, az ott dolgozókról, az egyedülálló szabadalmakról, és persze magáról a vasöntő mesterségről. Az állandó kiállításon túl a múzeum időszaki tárlatoknak is otthona. A mostanin az egyik legnagyobb magyar hídtervezőt, Feketeházy Jánost idézik meg a látogatóknak.

Elveszett örökség

Kevesen tudják, hogy a múlt században élt köztünk egy olyan magyar báró, akinek csodálatos ízléssel berendezett fővárosi villájának és hatvani kastélyának falain felbecsülhetetlen értékű festmények, amolyan mai aukciós sztárképek lógtak. Báró Hatvany Ferencről van szó, akinek gyűjteménye sajnos a második világháború egyik nagy műkincsvesztesége lett. Életét, munkásságát és gyűjteménye drámai történetét most a Kieselbach Galéria húzza elő a múlt sűrűjéből.

nézőpont további cikkei

Kassák Szombathelyen

Harminc év után újra nagyszabású tárlaton tekinthetők meg a Szombathelyi Képtár Kassák-gyűjteményének darabjai. A kiállítás kurátorával, Gálig Zoltánnal beszélgettünk.

Hitre, tudásra

Mivel gazdagították a magyar művelődést a piaristák? Ezt mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum Hitre, tudásra című kiállítása. A tárlat kurátorával, Koltai Andrással beszélgettünk.

Gazdálkodj okosan!

A művészet és a gazdaság kapcsolatával foglalkozik a Ludwig Múzeum Gazdálkodj okosan! című tárlata, amelyről a kurátorral, Timár Katalinnal beszélgettünk.

Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon

1958-tól az 1968-as prágai tavaszig tekinti át a hazai művészeti élet alakulását az MNG november 17-én nyílt kiállítása – a még éppen létező szocreál agitatív tartalmú ábrázolási konvencióitól a valóság természetére provokatívan rákérdező törekvésekig. A keretek működésének mechanizmusáról Petrányi Zsolttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

interjú további cikkei

Magritte, Broodthaers és a kortársak

René Magritte kortárs művészetre gyakorolt hatását veszi górcső alá a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeum kiállítása, melyre olyan alkotásokat válogattak össze a kurátorok, amelyeken ma is tetten érhető a belga szürrealista festő hatása.

Az átváltozás ereje - Rubens-kiállítás Bécsben

A Bécsi Művészettörténeti Múzeum idén ősszel Peter Paul Rubens munkáit állítja egy monumentális kiállítás középpontjába.

Szent család báránnyal

Saját gyűjteményének Raffaello-festményei állnak annak a kiállításnak a fókuszában, melyet az Albertina rendez a reneszánsz festőóriás életművéből. A tárlaton bemutatott 150 alkotás az első ötletvázlatoktól kezdve részlettanulmányokon át vezet olyan festményekig, mint például az 1518-as Ezékiel látomása, a Szent család báránnyal vagy az Esterházy Madonna.

A világ rajzokban

Nagyszabású Pieter Bruegel-kiállítás az Albertinában!

kitekintő további cikkei

Alkotói szabadságra megy a Duna Múzeum

2018 márciusának utolsó napján bezár az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum), s ezzel egy időben a jelenleg is látogatható, immár 17. évét taposó, Víz-Idő című állandó kiállítása is nyugdíjba vonul, hogy aztán egy esztendő elteltével átadja helyét egy merőben új kiállításnak. A látogatóknak így alig két hónapjuk maradt arra, hogy még utoljára végigjárják a 2001-ben megnyílt, több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett tárlatot.

Elkezdődött a Múzeumkert rekonstrukciója

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és közbeszerzési előkészítő folyamat után most már biztosan teljesen megújul nyár végére a Magyar Nemzeti Múzeum kertje, ahol felújított szobrok, 8200 négyzetméternyi növényfelület és új burkolat várja majd a látogatókat.

LATARKA kortárs művészeti vásár 2017

Immáron ötödik alkalommal rendezi meg a LATARKA Galéria exkluzív képzőművészeti vásárát, mely idén is nagyszerű lehetőséget nyújt mindazoknak, akik karácsonyra kortárs festménnyel, fotográfiával vagy képzőművészeti alkotással szeretnék meglepni családjukat vagy barátaikat.

Adventi készülődés a Miniversumban

December adventi hétvégéin mézeskalács mozdonyok, habos kakaó, kivilágított járművek és karácsonyi játszóház is várja a gyerekeket és szüleiket a világ egyik legnagyobb terepasztalán, az Andrássy úti Miniversumban.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu