Virgilius Moldovan

A világhírű kortárs szobrászművész, Virgilius Moldovan kiállításai kapcsán egyáltalán nem meglepő, amikor a kiállítóhelyek kiteszik a 18 éven felülieknek táblát, hisz hatalmas méretű aktszobrai, kopasz bronz és szilikon fejei igencsak sokkolóak tudnak lenni még a felnőtt látogatók számára is. Ezúttal a szegedi Reök-palota látogatói találkozhatnak a művész hatalmas, a valóságos emberi testnél sokszor másfélszer, kétszer nagyobb, nem egyszer rendkívüli módon zavarba ejtő szobraival.

6. Textilművészeti Triennálé

15 ország művésze – mintegy öt kategóriában – ismét Szombathelyen mutatja meg, hogy mennyi csodálatos remekmű születik még ma is a textilből.

Yoko Ono Szentendrén

Az idén 85. születésnapját ünneplő Yoko Ono nevét, bár Magyarországon is mindenki ismeri, művészként mégis keveset tud róla az átlagember, ami persze köszönhető annak is, hogy utoljára 1993-ban a Ludwig Múzeumban rendeztek hazánkban kiállítást műveiből. Ezt a helyzetet orvosolta most a szentendrei Kmetty János Múzeum, ahol egészen szeptemberig várják az érdeklődőket Yoko Ono gondolkodásra hívó, sok nagyon fontos mai kérdést felvető művészi világának megismerésére.

KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET: A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon

Aki szeret, vagy gyerekkorában szeretett képregényeket olvasgatni, annak egészen biztosan nagy élmény lesz az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség közös, július végéig látható kiállítása, ahol a magyar képregény múltjába és jelenébe tekinthetnek bele a rajongók, az első buborékos történetektől a legfrissebb zombi füzetekig.

à la cARTe további cikkei

Felemel és letaszít

Nagyszabású egyéni kiállítással emlékezik meg a Várfok Galéria El Kazovszkijra születésének hetvenedik, és halálának tízedik évfordulója alkalmából. A tárlat a Kossuth-díjas művész monumentális életművének magángyűjteményekből válogatott kivonatát mutatja be, így tisztelegve a Várfok Galériához a ’90-es évek eleje óta szorosan kötődő alkotó előtt.

Fájdalomból festeni

A német-magyar-zsidó apától és spanyol-indián anyától született, eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo sorsa korán tragédiák sorozatává vált: hatéves volt, amikor gyermekbénulás következtében jobb lába deformálódott, 12 évvel később pedig egész életére kiható sérüléseket szerzett, amikor villamossal ütközött a busz, amelyen utazott. Gerince súlyosan roncsolódott, az orvosok haláláig fűzőkkel próbáltak segíteni rajta, mégis, ez a baleset, illetve a hosszú hónapokig tartó ágyhoz kötöttség indította el azon az úton, amelynek végére a 20. századi mexikói festészet emblematikus alakjává vált.

Tolongó idők – 100 év plakátjai a Nemzetiben

Hazánkban a Magyar Nemzeti Múzeum rendelkezik a legnagyobb plakátgyűjteménnyel. A legnagyobbon jelen esetben mintegy 45.000 plakátot kell érteni, amelyeket a múzeum időről időre igyekszik különböző kiállítások keretében megmutatni. Ez az alkalom jött el ismét idén, hisz júniusban megnyílt a múzeum Tolongó idők című kiállítása, amelyre a kurátorok ezúttal az 1890-től 1989-ig készült plakáttermésből válogattak.

Művészettörténeti utazás

Az 1910 óta működő Johannesburgi Művészeti Galéria páratlan értékű művészeti gyűjteménnyel büszkélkedhet. Ebből az anyagból Európában elsőként Magyarországon, mégpedig a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban látható válogatás: több mint 50 mű – olajfestmények, akvarellek, grafikák – több mint egy évszázad művészettörténetén vezeti keresztül a látogatókat, a 19. századtól a 20. század második feléig, a legjelentősebb alkotók műveit felvonultatva Courbet-tól Corot-ig, Monet-től Degas-ig, Picassótól Baconig, Lichtensteintől Warholig.

nézőpont további cikkei

A természet katedrálisában

A 19. századi magyar tájképfestészet kiemelkedő alakjának, Paál Lászlónak az életművével hosszú idő óta nem találkozhatott kiállításon a hazai közönség. Most a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben tekinthetők meg a fiatalon elhunyt mester alkotásai A természet katedrálisában című tárlaton. Az augusztus 26-ig látogatható kiállításról Bozsó Jánossal, a tárlat egyik kurátorával beszélgettünk.

A szigeteken

Bartis Attila fotográfiáit mutatja be a Mai Manó Ház A szigeteken című tárlata. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Permanens forradalom

Kortárs ukrán alkotásokból mutat be válogatást a Ludwig Múzeum április 6-án nyílt kiállítása, amely többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezik-e az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. A kiállításról Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

Kassák Szombathelyen

Harminc év után újra nagyszabású tárlaton tekinthetők meg a Szombathelyi Képtár Kassák-gyűjteményének darabjai. A kiállítás kurátorával, Gálig Zoltánnal beszélgettünk.

interjú további cikkei

Klimten túl

A bécsi múzeumokban Gustav Klimt megunhatatlan téma, tegyük hozzá, teljesen jogosan. Most az Alsó Belvedere az, amely Klimt nevével hívja látogatóit időszaki tárlatának megtekintésére, azonban ez a kiállítás mégsem róla szól, hanem arról, hogy mi volt utána.

Túlságosan emberi

Nietzsche 1878-as műve, az Emberi – túlságosan is emberi után szabadon kapta a címét a Tate Britain kiállítása, amely összesen 100 műtárgyon keresztül igyekszik megmutatni, hogyan örökítik meg és dolgozzák fel az elmúlt évszázad legünnepeltebb brit képzőművészei személyes tapasztalataikat, élményeiket, a velük történt eseményeket.

Magyar kockák. Szubverzív ornamentikák a szocializmusban

Múlt héten újabb kiállítást köszöntött a Római Magyar Akadémia: galériájában május 18-án nyílt meg Katharina Roters és Szolnoki József képzőművész házaspár közös kiállítása, mely egy igen egyedi témát, a Kádár-kor ikonikus falusi kockaházainak ornamentikáját igyekszik az olasz közönséggel is megismertetni.

Keith Haring ABC-je

Idén volna 60 éves Keith Haring, melynek alkalmából az Albertina kereken 100 olyan alkotását mutatja be a híres metrórajzoló graffiti művésznek (1980 és 1985 között ő hasznosította a New York-i metró nem eladott, fekete papírral leragasztott reklámtábláit: ezekre rajzolta fehér krétával a jellegzetes rajzait), amelyek mindegyike a hatalmi erőszak, a kisebbségek elnyomása, az előítéletek és a barbárság elleni üzenetet hordoz.

kitekintő további cikkei

Art Capital 2018

Vasárnap kezdetét vette a harmadik Art Capital, Szentendre legnagyobb kortárs művészeti fesztiválja. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvényről most sem hiányoznak a világhírű kiállítók (idén olyanok, mint Yoko Ono, Mohau Modisakeng vagy Žarko Bašeski), ahogy a neves magyar művészek (pl. Nádas Péter, Boros Viola, Vincze Ottó) sem, de a közönség filmvetítéseken, irodalmi esteken, különleges színházi előadásokon és koncerteken is feltöltődhet a fesztivál két hete alatt.

Victor Vasarely művei a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban

Az op-art születése címmel, a művész életművét átfogóan bemutató kiállítás nyílt a magyar származású Victor Vasarely alkotásaiból a spanyol fővárosban. A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban három hónapig látható, közel száz művet felvonultató átfogó tárlat anyagának döntő többségét a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának gyűjteményéből válogatták a bemutatóra, de szerepelnek művek a pécsi Vasarely Múzeum, valamint az Aix-en- Provence-i Vasarely Alapítvány gyűjteményéből is.

A művészet templomai – Hitler kontra Picasso

A művészet templomai című nagysikerű ismeretterjesztő mozifilm-sorozat újabb epizódját láthatja a magyar közönség június 7-től a mozikban. A Hitler kontra Picasso című színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film a hitleri diktatúra művészet-üldözését és műkincsrablásait mutatja be személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk, a műalkotásokat ábrázoló közeli felvételek és különleges archív filmrészletek segítségével.

Vasárnap ismét Múzeumok Majálisa

2018. május 13-án múzeumok, kiállítóhelyek és gyűjtemények töltik meg a Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületét. Az idei múzeumi majálison 70 kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részéből, hogy a látogatók számára emlékezetessé tegye ezt az egynapos, huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő, rendhagyó fesztivált.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu