A geometria szépsége – Válogatás Vass László magyar és nemzetközi gyűjteményéből

Van egy gyűjtő, akinek szenvedélyét annyira megszerette Barcsay Jenő, hogy több festményét is neki adta, pedig a festőóriás nem szívesen vált meg műveitől. Most ez a gyűjtő, Vass László, Szentendrére hozta el festményei és szobrai egy részét: A geometria szépsége című, magyar és nemzetközi műtárgyakat összeválogató tárlat május 25-én, a szentendrei MANK Galériában nyílt meg.

Bubik 60

60 éve született Bubik István. Sajnos nem tudjuk ezt vele ünnepelni, hisz novemberben lesz 14 éve, hogy nincs közöttünk. A Jászai Mari-díjas érdemes művészt a Bajor Gizi Színészmúzeum kiállítással köszönti születésnapján.

Terméktervezés Lengyelországban és Magyarországon 2000 után

Trendi könyvespolcok, játékok, áramvonalas vonatok, design hangszórók, háztartási gépek, mindenféle színű és formájú tálak és székek. A FUGA Budapesti Építészeti Központban május végéig látható az a lengyel és magyar design kiállítás, amely a két ország formatervezésének dinamikus fejlődését mutatja be, elsősorban a 2000 után született tervekre összpontosítva.

Az év kiállítása: Macskakő – múzeum és közösségi tér gyerekeknek

Idén a Soproni Múzeum gyerekeknek szóló, 2017-ben nyílt új kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó tárlata nyerte el a múzeumi szakma egyik legrangosabb elismerését, "Az év kiállítása 2018" díjat. A belváros egyik legszebb műemlék épületében, az Eggenberg-házban található, megnyitása óta közel tízezer látogatót fogadó kiállításon a gyerekek modern, interaktív környezetben, egykor és a ma használatos tárgyak segítségével ismerkedhetnek meg a régi korok mindennapjaival. Az év kiállítása díj immár a második komoly elismerés, amit a Macskakő magáénak tudhat az elmúlt egy évben, hisz tavaly múzeumpedagógiai nívódíjban részesült.

à la cARTe további cikkei

Gyűjtemény a tüdőszanatóriumból

A balatonfüredi Vaszary-villában március vége óta látható igen nagy sikerrel dr. Levendel László (1920-1994) tüdőgyógyász professzor egykori magángyűjteményéből rendezett nagyszerű kiállítás, ezért igazi örömhír, hogy a szervezők úgy döntöttek, egészen augusztusig meghosszabbítják a tárlat nyitva tartását.

Identitás és környezet

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) 2007-ben hirdette meg gyűjteményépítési programját a kortárs magyar képzőművészet támogatására. A kollekcióépítés legfőbb alapelve a történeti szempont érvényesítése volt, vagyis az elmúlt több mint fél évszázad magyar képzőművészetének bemutatása kiemelkedő jelentőségű, gyakran korszakjelző alkotók munkáival. A gyűjteménybe harmonikusan illeszkednek a határon túli magyar alkotók művei is. A vásárlásokon túl az alapítvány minden évben külön keretből biztosított jótékonysági aukciókat szervezett civil szervezetek munkájának megsegítésére, de a fiatal művészek pályakezdését vagy külföldi tanulmányútjait is támogatta különböző ösztöndíjakkal.

Toulouse-Lautrec ritka litográfiái Salgótarjánban

A 19. század Párizsának egyik legismertebb és máig egyik legszeretettebb alakja, Henri de Toulouse-Lautrec hazánkban eddig még soha nem látott litográfiáiból nyílt kiállítás a Dornyay Béla Múzeumban. A kiállított 53 alkotás a Kesauri család gyűjteményéből érkezett Salgótarjánba.

India Istennői a Hopp Ferenc Múzeumban

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum évtizedek óta nem rendezett hindu művészetet bemutató kiállítást. Ennek a korszaknak vet most véget a legújabb tárlat, amelynek összeállításakor Válóczi Róbert kurátor egy izgalmas szemüvegen keresztül nyúlt a témához: az ősi hindu Istennőket tette kiállítása fókuszpontjába, hogy aztán társadalomban betöltött szerepük szerint párhuzamba állítsa őket India mai lányaival és asszonyaival. Az eredmény egy sok látni- és olvasnivalót kínáló, több ezer év történetét bemutató kiállítás lett.

nézőpont további cikkei

A szigeteken

Bartis Attila fotográfiáit mutatja be a Mai Manó Ház A szigeteken című tárlata. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Permanens forradalom

Kortárs ukrán alkotásokból mutat be válogatást a Ludwig Múzeum április 6-án nyílt kiállítása, amely többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezik-e az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. A kiállításról Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

Kassák Szombathelyen

Harminc év után újra nagyszabású tárlaton tekinthetők meg a Szombathelyi Képtár Kassák-gyűjteményének darabjai. A kiállítás kurátorával, Gálig Zoltánnal beszélgettünk.

Hitre, tudásra

Mivel gazdagították a magyar művelődést a piaristák? Ezt mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum Hitre, tudásra című kiállítása. A tárlat kurátorával, Koltai Andrással beszélgettünk.

interjú további cikkei

Túlságosan emberi

Nietzsche 1878-as műve, az Emberi – túlságosan is emberi után szabadon kapta a címét a Tate Britain kiállítása, amely összesen 100 műtárgyon keresztül igyekszik megmutatni, hogyan örökítik meg és dolgozzák fel az elmúlt évszázad legünnepeltebb brit képzőművészei személyes tapasztalataikat, élményeiket, a velük történt eseményeket.

Magyar kockák. Szubverzív ornamentikák a szocializmusban

Múlt héten újabb kiállítást köszöntött a Római Magyar Akadémia: galériájában május 18-án nyílt meg Katharina Roters és Szolnoki József képzőművész házaspár közös kiállítása, mely egy igen egyedi témát, a Kádár-kor ikonikus falusi kockaházainak ornamentikáját igyekszik az olasz közönséggel is megismertetni.

Keith Haring ABC-je

Idén volna 60 éves Keith Haring, melynek alkalmából az Albertina kereken 100 olyan alkotását mutatja be a híres metrórajzoló graffiti művésznek (1980 és 1985 között ő hasznosította a New York-i metró nem eladott, fekete papírral leragasztott reklámtábláit: ezekre rajzolta fehér krétával a jellegzetes rajzait), amelyek mindegyike a hatalmi erőszak, a kisebbségek elnyomása, az előítéletek és a barbárság elleni üzenetet hordoz.

Az első lépések ̶ A Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei

A 19. és 20. századi magyar művészettörténetben nehéz olyan alkotót találni, aki ne fordult volna meg Olaszországban akár csak tanulmányi célból. A Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett tárlat az első ösztöndíjasok műveiből tár a közönség elé egy válogatást, amelyek közt számos, egykoron Rómában készített mű is szerepel.

kitekintő további cikkei

Art Capital 2018

Vasárnap kezdetét vette a harmadik Art Capital, Szentendre legnagyobb kortárs művészeti fesztiválja. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvényről most sem hiányoznak a világhírű kiállítók (idén olyanok, mint Yoko Ono, Mohau Modisakeng vagy Žarko Bašeski), ahogy a neves magyar művészek (pl. Nádas Péter, Boros Viola, Vincze Ottó) sem, de a közönség filmvetítéseken, irodalmi esteken, különleges színházi előadásokon és koncerteken is feltöltődhet a fesztivál két hete alatt.

Victor Vasarely művei a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban

Az op-art születése címmel, a művész életművét átfogóan bemutató kiállítás nyílt a magyar származású Victor Vasarely alkotásaiból a spanyol fővárosban. A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban három hónapig látható, közel száz művet felvonultató átfogó tárlat anyagának döntő többségét a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának gyűjteményéből válogatták a bemutatóra, de szerepelnek művek a pécsi Vasarely Múzeum, valamint az Aix-en- Provence-i Vasarely Alapítvány gyűjteményéből is.

A művészet templomai – Hitler kontra Picasso

A művészet templomai című nagysikerű ismeretterjesztő mozifilm-sorozat újabb epizódját láthatja a magyar közönség június 7-től a mozikban. A Hitler kontra Picasso című színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film a hitleri diktatúra művészet-üldözését és műkincsrablásait mutatja be személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk, a műalkotásokat ábrázoló közeli felvételek és különleges archív filmrészletek segítségével.

Vasárnap ismét Múzeumok Majálisa

2018. május 13-án múzeumok, kiállítóhelyek és gyűjtemények töltik meg a Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületét. Az idei múzeumi majálison 70 kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részéből, hogy a látogatók számára emlékezetessé tegye ezt az egynapos, huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő, rendhagyó fesztivált.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu