Terméktervezés Lengyelországban és Magyarországon 2000 után

Trendi könyvespolcok, játékok, áramvonalas vonatok, design hangszórók, háztartási gépek, mindenféle színű és formájú tálak és székek. A FUGA Budapesti Építészeti Központban május végéig látható az a lengyel és magyar design kiállítás, amely a két ország formatervezésének dinamikus fejlődését mutatja be, elsősorban a 2000 után született tervekre összpontosítva.

Az év kiállítása: Macskakő – múzeum és közösségi tér gyerekeknek

Idén a Soproni Múzeum gyerekeknek szóló, 2017-ben nyílt új kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó tárlata nyerte el a múzeumi szakma egyik legrangosabb elismerését, "Az év kiállítása 2018" díjat. A belváros egyik legszebb műemlék épületében, az Eggenberg-házban található, megnyitása óta közel tízezer látogatót fogadó kiállításon a gyerekek modern, interaktív környezetben, egykor és a ma használatos tárgyak segítségével ismerkedhetnek meg a régi korok mindennapjaival. Az év kiállítása díj immár a második komoly elismerés, amit a Macskakő magáénak tudhat az elmúlt egy évben, hisz tavaly múzeumpedagógiai nívódíjban részesült.

Michel Bouvet világhírű grafikusművész kiállítása a Pécsi Galériában

A francia Michel Bouvet a világ egyik legkeresettebb kulturális plakáttervezője. 25 évvel ezelőtti első pécsi bemutatkozása után most több mint 60 kulturális plakáttal, valamint vázlattal tért vissza a Pécsi Galériába.

Varga Bernadett szakrális gobelinjei és olajfestményei Kőszegen

Varga Bernadett (1963) hívő ember és hívő művész, akinek kezei közül csodálatos faliképek, szőnyegek, sőt olajfestmények kerültek ki az elmúlt évtizedekben. Művészetének alappillérei a hagyományos értékeken és formákon nyugszanak, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne tudna újat is mutatni. A tradíción túl alkotásainak mondanivalója is mindig fontos volt számára, művei mindegyike az emberiség örök kérdéseire, illetve az ember és Isten kapcsolatára adott válaszok.

à la cARTe további cikkei

India Istennői a Hopp Ferenc Múzeumban

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum évtizedek óta nem rendezett hindu művészetet bemutató kiállítást. Ennek a korszaknak vet most véget a legújabb tárlat, amelynek összeállításakor Válóczi Róbert kurátor egy izgalmas szemüvegen keresztül nyúlt a témához: az ősi hindu Istennőket tette kiállítása fókuszpontjába, hogy aztán társadalomban betöltött szerepük szerint párhuzamba állítsa őket India mai lányaival és asszonyaival. Az eredmény egy sok látni- és olvasnivalót kínáló, több ezer év történetét bemutató kiállítás lett.

A Radnai-gyűjtemény mesterművei

Hogyan festett egy 20. századi műgyűjtő otthona? Kiknek a képei sorakoztak a nappalijaik, étkezőik, hálószobáik falain? A Bibliamúzeum legújabb időszaki tárlata e kérdésre Radnai Béla magángyűjteményének bemutatásával válaszol.

Szívmelengető középkor

Bizony volt olyan idő az emberiség történelmében, amikor a füstnélküli, meleg szoba csak egy álom volt. Így volt ez a zord teleiről híres, középkori Svájcban is, ahol a torokkaparós helyzetet a helyi mesteremberek mégsem akarták annyiban hagyni, s igyekeztek minél hamarabb valamilyen megoldást találni. Munkájuk a 12. század körül ért be, hisz ekkor született meg műhelyeikben a közép-európai lakáskultúra egyik legnagyobb találmánya: a kályha, mely azután igen gyorsan meghódította egész Európát, így hazánkat is. A BTM Vármúzeuma most a 14-16. századi Magyarországra hívja látogatóit, mégpedig azért, hogy megmutassa, nálunk milyen is volt a középkori kályha- és csempedivat.

36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A 36. Magyar Sajtófotó Pályázat pályaműveiből ismét a Capa Központban nyílt kiállítás. Az idei megmérettetésre – melyre amatőr és hivatásos fotográfusok is beküldhették képeiket – összesen 247 szerző 2260 művel pályázott sikeresen. E fotókból válogató kiállítás várja most az érdeklődőket a Capában, ahol több mint négyszáz képen, összesen tizennégy kategóriában mutatják be azt, hogy milyen is a világ körülöttünk.

nézőpont további cikkei

A szigeteken

Bartis Attila fotográfiáit mutatja be a Mai Manó Ház A szigeteken című tárlata. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Permanens forradalom

Kortárs ukrán alkotásokból mutat be válogatást a Ludwig Múzeum április 6-án nyílt kiállítása, amely többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezik-e az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. A kiállításról Fabényi Júliával, a Ludwig Múzeum igazgatójával beszélgettünk.

Kassák Szombathelyen

Harminc év után újra nagyszabású tárlaton tekinthetők meg a Szombathelyi Képtár Kassák-gyűjteményének darabjai. A kiállítás kurátorával, Gálig Zoltánnal beszélgettünk.

Hitre, tudásra

Mivel gazdagították a magyar művelődést a piaristák? Ezt mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum Hitre, tudásra című kiállítása. A tárlat kurátorával, Koltai Andrással beszélgettünk.

interjú további cikkei

Magyar kockák. Szubverzív ornamentikák a szocializmusban

Múlt héten újabb kiállítást köszöntött a Római Magyar Akadémia: galériájában május 18-án nyílt meg Katharina Roters és Szolnoki József képzőművész házaspár közös kiállítása, mely egy igen egyedi témát, a Kádár-kor ikonikus falusi kockaházainak ornamentikáját igyekszik az olasz közönséggel is megismertetni.

Keith Haring ABC-je

Idén volna 60 éves Keith Haring, melynek alkalmából az Albertina kereken 100 olyan alkotását mutatja be a híres metrórajzoló graffiti művésznek (1980 és 1985 között ő hasznosította a New York-i metró nem eladott, fekete papírral leragasztott reklámtábláit: ezekre rajzolta fehér krétával a jellegzetes rajzait), amelyek mindegyike a hatalmi erőszak, a kisebbségek elnyomása, az előítéletek és a barbárság elleni üzenetet hordoz.

Az első lépések ̶ A Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei

A 19. és 20. századi magyar művészettörténetben nehéz olyan alkotót találni, aki ne fordult volna meg Olaszországban akár csak tanulmányi célból. A Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett tárlat az első ösztöndíjasok műveiből tár a közönség elé egy válogatást, amelyek közt számos, egykoron Rómában készített mű is szerepel.

Magritte, Broodthaers és a kortársak

René Magritte kortárs művészetre gyakorolt hatását veszi górcső alá a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeum kiállítása, melyre olyan alkotásokat válogattak össze a kurátorok, amelyeken ma is tetten érhető a belga szürrealista festő hatása.

kitekintő további cikkei

Vasárnap ismét Múzeumok Majálisa

2018. május 13-án múzeumok, kiállítóhelyek és gyűjtemények töltik meg a Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületét. Az idei múzeumi majálison 70 kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részéből, hogy a látogatók számára emlékezetessé tegye ezt az egynapos, huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő, rendhagyó fesztivált.

Munkácsy Mihály a szentpétervári Ermitázsban

A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon mutatkoznak be Munkácsy Mihály művei. Az április végén nyílt tárlaton látható 65 festmény zöme, 45 alkotás a Magyar Nemzeti Galéria anyagából, a további 20 festmény pedig a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményből, Pákh Imre gyűjteményéből érkezett a Néva-parti városba.

Félmilliárd forint múzeumszakmai pályázatokra

Idén is összesen 506 millió forintra pályázhatnak önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain.

Kincseskamrák: A csodák világa – Új ismeretterjesztő művészeti film a mozikban!

Március 8-tól látható országszerte a művészmozikban a nagysikerű Vatikáni Múzeum 3D, valamint a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új művészeti ismeretterjesztő filmje, amely a Wunderkammerek, vagyis a kincseskamrák történetét mutatja be a középkortól napjainkig.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

A kiadvány megjelenik évente három alkalommal

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu

A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu