Hamarosan zár a győri Aknay-kiállítás

Október közepén a győri Esterházy-palota 500 négyzetméterét és mintegy hét termét töltötték meg az egyik legjelentősebb hazai kortárs alkotó, Aknay János alkotásaival. A vasárnap záró kiállításon a nemzetközi mércével mérve is igen jelentős életműből láthatnak rendhagyó válogatást az angyali geometriákban elveszni vágyó látogatók.

Vivian Maier titkos élete

John Maloof amatőr történész, 2007-ben egy chicagói aukciósház árverésén bukkant rá egy jelöletlen, temérdek negatívot tartalmazó dobozra, s ezzel felfedezte a huszadik század egyik kiváló utcai fényképészét, Vivian Maiert. A semmiből előbukkant fotográfus ma a legelismertebb amatőr fotósok egyike, s neve nálunk sem teljesen ismeretlen, hisz öt évvel ezelőtt a Mai Manó Házban már láthattuk fotóit. Az akkori házigazdák úgy gondolták, itt az ideje, hogy ismét Maier-tárlattal jelentkezzenek. A mostani kiállítás különlegessége, hogy anyagát a művész fotográfiai örökségének egy részét gondozó New York-i Howard Greenberg Gallery külön a Mai Manó Ház számára állította össze.

A fotográfia bűvöletében Keleti Évával

Darvas Iván, Latinovits Zoltán, Páger Antal, Törőcsik Mari, Bessenyei Ferenc, Gobbi Hilda, Garas Dezső… és a sort még sokáig folytathatnánk. Hogy mi bennük a közös? Egyszer mindannyian álltak Keleti Éva fényképezőgépe előtt.

Tihanyban a Corvinus Gyűjtemény

A 25 éve gyarapodó Corvinus Gyűjtemény először mutatja meg magát gazdája, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest falain kívül. Két évszázad magyar klasszikusai és neves kortársak Tihanyban.

à la cARTe további cikkei

Elveszett örökség

Kevesen tudják, hogy a múlt században élt köztünk egy olyan magyar báró, akinek csodálatos ízléssel berendezett fővárosi villájának és hatvani kastélyának falain felbecsülhetetlen értékű festmények, amolyan mai aukciós sztárképek lógtak. Báró Hatvany Ferencről van szó, akinek gyűjteménye sajnos a második világháború egyik nagy műkincsvesztesége lett. Életét, munkásságát és gyűjteménye drámai történetét most a Kieselbach Galéria húzza elő a múlt sűrűjéből.

Séta a kastélyokban

A felmérések szerint a kulturális turizmus területén a kastély- és várlátogatások a legnépszerűbb programok hazánkban. A 21. század embere azonban az élményturizmushoz szokott, így a szakemberek hamar felismerték, hogy nem elég a műemlékeket eredeti szépségükben bemutatni, a látogatóknak akkor elevenedik meg igazán a múlt, ha minden érzéküket megszólító kiállításokat is láthatnak a gyönyörűen felújított kastély-, illetve várfalak között. Éljenek az ország bármely pontján, ne maradjanak otthon ősszel sem, inkább fedezzék fel hazánk csodás kastélyait, különleges kiállításait, sétáljanak parkjaikban, és vesszenek el több száz év történelmében!

HuGlass 2017 a Bazilikában

A Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) idén harmadik alkalommal rendezte meg nagy csoportos kiállítását, a HuGlass-t. A budapesti bemutatón minden MÜT-tag kiállíthatott, a rendezvény célja pedig egy, a szakmát a nagyközönségnek bemutató, átfogó pillanatkép létrehozása volt, az autonóm képzőművészeti törekvések, az építészeti felhasználás és a design területéről egyaránt. A kiállítók névsorában a nemzetközileg is számon tartott alkotók mellett a fiatal, friss diplomás generációról sem felejtkeztek el. Minden művész az elmúlt két év során készült két művét hozta el a nagyközönség elé, így épült fel a körülbelül száz alkotást bemutató, lassan a végéhez közelítő tárlat.

Genezis

Nagyon ismerősek és mégis rettentő távoliak a természeti tájak, emberek és állatok, korunk egyik legmeghatározóbb fotográfusának, Sebastião Salgadónak a képein, amelyekből november közepéig nagyszabású kiállítást láthatunk a Műcsarnokban.

nézőpont további cikkei

Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon

1958-tól az 1968-as prágai tavaszig tekinti át a hazai művészeti élet alakulását az MNG november 17-én nyílt kiállítása – a még éppen létező szocreál agitatív tartalmú ábrázolási konvencióitól a valóság természetére provokatívan rákérdező törekvésekig. A keretek működésének mechanizmusáról Petrányi Zsolttal, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

IGE-IDŐK - A reformáció története

Huszár Gál a világon egyetlen példányban létező énekeskönyve, az első poliglott biblia, 17. századi politikai röplapok, a torvaji orgona – több mint 400 különleges tárgy és számtalan történet sorakozik raszterszerűen a Magyar Nemzeti Múzeum második emeletének termeiben, ahol az elmúlt 500 év folyton változó arcaival találkozhat a közönség. A reformáció történetét feldolgozó kiállítás igazi közép-kelet-európai unikum, melyről a tárlat egyik kurátora, Dr. Kiss Erika mesélt nekünk.

Újrajátszott múlt

Egy kortárs klasszikus német festőlegenda a Nemzeti Galériában. Georg Baselitzről kérdeztük a kiállítás kurátorát, Bódi Kingát.

Szalay–Sokol–Picasso

Három grafikus név a 20. század legendáriumából: Szalay Lajos, Koloman Sokol és Pablo Picasso. A trió Várkert Bazárbeli kiállításának kurátorával, Szabó Lillával beszélgettünk.

interjú további cikkei

Szent család báránnyal

Saját gyűjteményének Raffaello-festményei állnak annak a kiállításnak a fókuszában, melyet az Albertina rendez a reneszánsz festőóriás életművéből. A tárlaton bemutatott 150 alkotás az első ötletvázlatoktól kezdve részlettanulmányokon át vezet olyan festményekig, mint például az 1518-as Ezékiel látomása, a Szent család báránnyal vagy az Esterházy Madonna.

A világ rajzokban

Nagyszabású Pieter Bruegel-kiállítás az Albertinában!

Egymásra hatva

A mester, Otto Wagner és a tanítvány, Josef Hoffmann több évtizedes barátságának állít emléket az az építészet-, kultúr- és élettörténeti kiállítás, melynek apropója Wagner halálának közelgő 100. évfordulója.

Képeken a nő

A Leopold Múzeum kollekciójából összeállított válogatás a különféle korszakok nőtípusait, nőideáljait és női szerepeit mutatja be a biedermeiertől egészen a modernitásig, főként osztrák alkotók szemüvegén keresztül. Milyen is a nő 1830 és 1930 között?

kitekintő további cikkei

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Harmadik hetébe lépett az immár hagyományosan szeptemberben kezdődő és novemberig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat. A gazdag programkínálatot idén is izgalmas tárlatvezetések, múzeumpedagógiai órák, családi foglalkozások, hagyományőrző programok, valamint pedagógusoknak szóló szakmai rendezvények színesítik.

Ismét úton az MNM gömbsátor-kiállítása

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) utazó gömbsátra talán sokak számára ismerős köztéri jelenség, hisz a 18 méter átmérőjű látványosság már több fővárosi és vidéki helyszínen is felbukkant az elmúlt években. A sátor természetesen egy kiállítást rejt magában, méghozzá nem is akármilyet!

Elkezdődött az Ars Sacra Fesztivál

Abasártól Vizsolyig, az ország 110 településén, több mint 600 ingyenes programmal várja idén az érdeklődőket az Ars Sacra Fesztivál. A tíznapossá nőtt esemény célja most sem más, mint hogy a szeretet kultúrájának terjedését segítse a művészet számos műfaját felvonultató, ingyenesen látogatható programjaival.

Zárás előtt a kincseket rejtő ajtók is megnyílnak az IMM-ben

Az Ipaművészeti Múzeum (IMM) rekonstrukciója előtti utolsó két hétben aranybérlettel várja látogatóit. A bérletet vásárlók a kiállításokon túl az épület rejtett zugaiba, raktáraiba, műhelyeibe is betekinthetnek, soha el nem mondott titkokra is fény derül majd, sőt a szerencsések az Üvegcsarnok aulájába is „beköltözhetnek”.

mozaik további cikkei

Hírlevél


Kiadványrendelés (csak intézmények részére!)

*: Hozzájárulok, hogy számunkra Artkalauz kiadványt postai úton küldjenek a regisztrációnk feldolgozása után.

Artkalauz Kiállítási Magazin

Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10. Főszerkesztő: Lantos Anikó, aniko.lantos@gmail.com
Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal. A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült. Elérhetőség: info@artkalauz.hu

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu