nézőpont

Földi paradicsom

Műcsarnok – M0
A Műcsarnok Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek című kiállítása a 19. század utolsó harmadától világszerte kibontakozó, a közép-európai országokban is virágzó életreform-mozgalmat, illetve annak a korabeli művészetekre gyakorolt hatását mutatja be, és emellett egyfajta reflexió a napjainkban is jelenlévő civilizációs problémákra. A tárlat január 20-ig látogatható.

Ágyúk és virágok. Emlékezés Cziffra Györgyre

Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum
Magyar Örökség díjas és Liszt Ferenc-díjas, világszerte ismert magyar zongoraművész, akit Franciaországban a Becsületrend tiszti fokozatával is kitüntettek, s akit Liszt Ferenc egyetlen méltó zongorista örököseként is emlegettek. Ő volt Cziffra György, akinek emlékét most a Molnár-C. Pál Műterem–Múzeum idézi meg a rajongóknak, és azoknak, akik szeretnének többet megtudni róla.

Volt egyszer egy szerb székesegyház a Tabánban

Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum
A Tabánt, ezt a máig nosztalgiával emlegetett városnegyedet grafikák, festmények és fényképek sokasága örökítette meg az elmúlt évszázadokban. A régi képeken a Gellért-hegy oldalába felkúszó utcák apró, földszintes házai között sokszor fel-feltűnik egy karcsú templomtorony csodás barokk sisakkal, melyet ma sajnos már hiába keresünk a Tabán látképében. Ez az épület még a 18. században épült szerb ortodox székesegyház volt, amely a Tabán egy távolabbi, ma már kevésbé ismert múltjának tanúja. Ez a múlt szólal most meg a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumának új tárlatán, ahol a teljes kiállítási anyag erre az egyetlen templomra épül.

Csernus Tibor és a Montmartre

Várkert Bazár
Párizsi éjszakai bárok, kávéházak, boltok, kirakatok, piacok, kivilágított autóbuszok, hétköznapi emberek és meztelen éjszakai pillangók, a Montmartre nappali fényei és éjszakai villanyoszlopai, s köztük itt-ott tengeralattjárók és repülőgép-modellek. Mindez nem mástól, mint a magyar festészet egyik legjobb kézügyességgel megáldott művészétől, Csernus Tibortól, akinek néhány éve hazakerült életműve végre alkalmat ad arra, hogy ezentúl mind gyakrabban találkozzunk képeivel kiállításokon. Most a Várkert Bazár lepte meg Csernus-képekkel a művészetrajongókat.

Megújult terek, átformált kiállítások – újranyílt a Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum
Több mint három és fél évet várt a nagyközönség arra, hogy újra látogatható legyen a felújított Szépművészeti Múzeum a Hősök terén. A várakozás megérte: az épület – történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciójának eredményeként – nemcsak kiállító- és közönségforgalmi terekkel, illetve raktárakkal gyarapodott, hanem a kiállítási koncepció is gyökeresen átalakult. Hogy hogyan, arról lentebb olvashatnak, ugyanis bejártuk a felfrissített, megújított kiállításokat.

1 2 3 4 5 6 ... 23 Következő

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu