nézőpont

A csodálatos kenyérszaporítás

Bibliamúzeum – a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Múzeuma
A csodálatos kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint című kamaratárlat február 10-ig látogatható a budapesti Bibliamúzeumban.

Magyar Elek emlékezete

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Magyar Eleket, vagyis az Ínyesmestert jól ismerték a 20. század háziasszonyai, hisz ezerszer is átforgatták vaskos szakácskönyvét a vasárnapi ebédek vagy a nagy befőzések előtt. Több mint 80 évvel ezelőtt megjelent könyv azonban nemcsak finom ételek jegyzéke volt, hanem egy olyan izgalmas gasztronómiai, sőt irodalmi utazás is, amelyben többek közt azt is elmesélte, honnan származnak a hozzávalók, mit kell tudni a zöldségek nemzetségéről, de még az ételek elfogyasztóit, az ínyenceket is méltatta. Különleges és példaértékű életéről és hosszú pályafutásáról most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) rendezett kiállítást.

Kivételes emberek, világhírű szabadalmak, korszakos jelentőségű vasöntvények és hídmodellek a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (volt Öntödei Múzeum)
Ganz Ábrahám gyárának vasöntödéje egykor Közép-Európa első és hosszú időn át egyetlen kéregkerék-öntödéje volt. Az 1858-1862 között épült csarnok 1969-től már, mint múzeum várja az érdeklődőket, ahol a gyár eredeti berendezései között sétálva tudhatunk meg mindent Ganz egykori vállalatáról, az ott dolgozókról, az egyedülálló szabadalmakról, és persze magáról a vasöntő mesterségről. Az állandó kiállításon túl a múzeum időszaki tárlatoknak is otthona. A mostanin az egyik legnagyobb magyar hídtervezőt, Feketeházy Jánost idézik meg a látogatóknak.

Elveszett örökség

Kieselbach Galéria és Aukciósház
Kevesen tudják, hogy a múlt században élt köztünk egy olyan magyar báró, akinek csodálatos ízléssel berendezett fővárosi villájának és hatvani kastélyának falain felbecsülhetetlen értékű festmények, amolyan mai aukciós sztárképek lógtak. Báró Hatvany Ferencről van szó, akinek gyűjteménye sajnos a második világháború egyik nagy műkincsvesztesége lett. Életét, munkásságát és gyűjteménye drámai történetét most a Kieselbach Galéria húzza elő a múlt sűrűjéből.

Séta a kastélyokban

A felmérések szerint a kulturális turizmus területén a kastély- és várlátogatások a legnépszerűbb programok hazánkban. A 21. század embere azonban az élményturizmushoz szokott, így a szakemberek hamar felismerték, hogy nem elég a műemlékeket eredeti szépségükben bemutatni, a látogatóknak akkor elevenedik meg igazán a múlt, ha minden érzéküket megszólító kiállításokat is láthatnak a gyönyörűen felújított kastély-, illetve várfalak között. Éljenek az ország bármely pontján, ne maradjanak otthon ősszel sem, inkább fedezzék fel hazánk csodás kastélyait, különleges kiállításait, sétáljanak parkjaikban, és vesszenek el több száz év történelmében!

1 2 3 4 5 6 ... 17 Következő

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu