nézőpont

Kivételes emberek, világhírű szabadalmak, korszakos jelentőségű vasöntvények és hídmodellek a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (volt Öntödei Múzeum)
Ganz Ábrahám gyárának vasöntödéje egykor Közép-Európa első és hosszú időn át egyetlen kéregkerék-öntödéje volt. Az 1858-1862 között épült csarnok 1969-től már, mint múzeum várja az érdeklődőket, ahol a gyár eredeti berendezései között sétálva tudhatunk meg mindent Ganz egykori vállalatáról, az ott dolgozókról, az egyedülálló szabadalmakról, és persze magáról a vasöntő mesterségről. Az állandó kiállításon túl a múzeum időszaki tárlatoknak is otthona. A mostanin az egyik legnagyobb magyar hídtervezőt, Feketeházy Jánost idézik meg a látogatóknak.

Elveszett örökség

Kieselbach Galéria és Aukciósház
Kevesen tudják, hogy a múlt században élt köztünk egy olyan magyar báró, akinek csodálatos ízléssel berendezett fővárosi villájának és hatvani kastélyának falain felbecsülhetetlen értékű festmények, amolyan mai aukciós sztárképek lógtak. Báró Hatvany Ferencről van szó, akinek gyűjteménye sajnos a második világháború egyik nagy műkincsvesztesége lett. Életét, munkásságát és gyűjteménye drámai történetét most a Kieselbach Galéria húzza elő a múlt sűrűjéből.

Séta a kastélyokban

A felmérések szerint a kulturális turizmus területén a kastély- és várlátogatások a legnépszerűbb programok hazánkban. A 21. század embere azonban az élményturizmushoz szokott, így a szakemberek hamar felismerték, hogy nem elég a műemlékeket eredeti szépségükben bemutatni, a látogatóknak akkor elevenedik meg igazán a múlt, ha minden érzéküket megszólító kiállításokat is láthatnak a gyönyörűen felújított kastély-, illetve várfalak között. Éljenek az ország bármely pontján, ne maradjanak otthon ősszel sem, inkább fedezzék fel hazánk csodás kastélyait, különleges kiállításait, sétáljanak parkjaikban, és vesszenek el több száz év történelmében!

HuGlass 2017 a Bazilikában

Szent István Bazilika
A Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) idén harmadik alkalommal rendezte meg nagy csoportos kiállítását, a HuGlass-t. A budapesti bemutatón minden MÜT-tag kiállíthatott, a rendezvény célja pedig egy, a szakmát a nagyközönségnek bemutató, átfogó pillanatkép létrehozása volt, az autonóm képzőművészeti törekvések, az építészeti felhasználás és a design területéről egyaránt. A kiállítók névsorában a nemzetközileg is számon tartott alkotók mellett a fiatal, friss diplomás generációról sem felejtkeztek el. Minden művész az elmúlt két év során készült két művét hozta el a nagyközönség elé, így épült fel a körülbelül száz alkotást bemutató, lassan a végéhez közelítő tárlat.

Genezis

Műcsarnok – M0
Nagyon ismerősek és mégis rettentő távoliak a természeti tájak, emberek és állatok, korunk egyik legmeghatározóbb fotográfusának, Sebastião Salgadónak a képein, amelyekből november közepéig nagyszabású kiállítást láthatunk a Műcsarnokban.

1 2 3 4 5 6 ... 17 Következő

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu