Különutak: Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Kettős kiállítás nyílt június elején a Kiscelli és a Kassák Múzeumban – egymást kiegészítve mutatják be a német absztrakt művészet doyenje, Karl-Heinz Adler a magyar képző- és építőművészettel összefüggésbe hozható életművét. Mindkét múzeum küldetésének tartja a különböző kulturális területek közötti kapcsolódások komplex vizsgálatát, a közelmúlt történetének a feldolgozását, a hatalom és képzőművészet bonyolult viszonyainak feltárását. E törekvések jegyében jött létre az Adler-tárlat is.
Részletes információ

Utazik az udvar!

Vajon miért nem talált nyugalomra Erzsébet? Miért éppen az utazásban keresett menedéket? Hogyan választott szállást, vagy nem is Erzsébet választott? Kik kísérték és szervezték meg a királyné utazásait? Mivel és hogyan utaztak a 19. század második felében az emberek és a Habsburg-család tagjai? A gödöllői kastély új időszaki kiállításának fő vonala e kérdésekre keresi a válaszokat.
Részletes információ

Cinóber alkony

Ámos Imre művészete mélyen a kelet-európai hagyományokban és történelemben gyökerező életmű. Ebből válogat a június elején, Szentendrén megnyílt kiállítás, mely ezúttal ritkán látott Ámos Imre-grafikákat és festményeket mutat be a tragikus sorsú művész termékeny alkotói periódusának szűk, 1929 és 1944 közötti tizenöt esztendejéből.
Részletes információ

Sissi és a magyar arisztokrácia Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum idén úgy gondolta, hogy nemcsak a hazánkba látogató kínaiaknak mutatja meg magát és gyűjteménye egy részét, hanem azoknak is, akik Kínában maradtak. A kinti kiállítás témájául Sissit és a 17-19. századi magyar arisztokrácia fényűző életét választották, mely bizonyára izgalmas unikum lesz Sanghaj és további három kínai metropolisz múzeumba járó közönségének.
Részletes információ

IGE-IDŐK - A reformáció története

Huszár Gál a világon egyetlen példányban létező énekeskönyve, az első poliglott biblia, 17. századi politikai röplapok, a torvaji orgona – több mint 400 különleges tárgy és számtalan történet sorakozik raszterszerűen a Magyar Nemzeti Múzeum második emeletének termeiben, ahol az elmúlt 500 év folyton változó arcaival találkozhat a közönség. A reformáció történetét feldolgozó kiállítás igazi közép-kelet-európai unikum, melyről a tárlat egyik kurátora, Dr. Kiss Erika mesélt nekünk.
Részletes információ

Dürer a Ráday utcában

Fénybe metszett vonalak. A hatszáz évvel ezelőtt élt grafikus mester, Albrecht Dürer munkáival rukkolt elő a Bibliamúzeum.
Részletes információ

Jeges Ernő - Vázlatok és grafikák

Jeges Ernő – bár műveit több múzeum is őrzi – a magyar művészettörténet méltatlanul elfeledett képzőművészei közé tartozik, pedig csak a múlt század derekán távozott közülünk. Nem volt ez mindig így. S hogy miért nem, arról idén nyáron a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum igyekszik átfogó képet adni.
Részletes információ

Színészdal Szörényi Éváért

Színésznő, forradalmár, maga a szépség és a báj, anya, feleség, és mindvégig a magyar nyelv és kultúra egyik leghűségesebb ápolója. A Bajor Gizi Színészmúzeum a 100 éve született Szörényi Évára emlékezik.
Részletes információ

Zsidó művészek Magyarországról

A magyar Vadakkal és némi szürrealizmussal folytatja az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum a zsidó származású avantgárd művészeket bemutató sorozatát, amely többnyire a 20. század első felére, és olyan alkotókra koncentrál, mint például Huszár Vilmos, Czóbel Béla, Moholy-Nagy László, Tihanyi Lajos és Berény Róbert.
Részletes információ
1 2 3 4 5 6 ... 52 Következő

Együttműködő partnereink