Leonardo da Vinci a mozikban

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat újabb része érkezik a hazai mozikba, ezúttal az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci nyomába eredtek a filmkészítők. A Leonardo 500 című filmet, melyet május 9-től vetítenek országszerte a mozikban, premier előtt, már április 24-től láthatják az érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Leonardo az itáliai reneszánsz polihisztor mestere: festőművész, szobrász, építész, természettudós, humanista és feltaláló egy személyben – ám mindenekelőtt a világ titkai után kutató, fáradhatatlan felfedező. Tudományos feljegyzései és találmányainak leírásai több ezer oldalt tesznek ki, amelyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveznek.

 

A mester halálának 500. évfordulója alkalmából készült film Leonardo firenzei és milánói korszakában született festményeinek (köztük az Angyali üdvözlet, a Háromkirályok imádása, a La Belle Ferronière vagy a Hölgy hermelinnel) bemutatása mellett a kódexek megfejtését kísérli meg, egy egészen új nézőpontból vizsgálva és értelmezve ezt a monumentális művet. A filmben megszólaló szakértők és mérnökök Leonardo tanulmányait olyan új megvilágításba helyezik, amely során a nézők a modern kor vívmányain (tengeralattjárón, harci repülőkön és hajókon, helikoptereken, mélytengeri búvárruhákon stb.) keresztül ismerhetik meg a mester géniuszát, felfedezve, hogy az ipar, a mérnöki- és orvostudományok, a kommunikáció, az anatómia és a 21. századi modern művészet gyökerei mind Leonardo munkásságáig nyúlnak vissza.

 

Kétség sem fér hozzá, hogy Leonardo messze megelőzte korát, ám a film még a mai kor emberének is rengeteg wow-élményt tartogat, aki számtalan olyan kérdésekkel fog hazatérni, mint például hogyan lehetséges az, hogy egy Leonardo által, több mint ötszáz évvel ezelőtt rajzolt várostérkép még most is pontos, s amelyre még a mostani térképészek is azt mondják, hogy tökéletes. A válaszokat persze nem fogják megtudni a filmből, azokat Leonardo elvitte magával, ám e másfél óra nagyszerű alkalom arra, hogy ismét rácsodálkozzanak a valaha élt legsokoldalúbb reneszánsz művész zsenialitására.

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu