Személyesség, érintettség, befogadás - Publikus magánügyek

A MűvészetMalom Publikus magánügyek című kiállítása a ’90-es évek hazai képzőművészetéről igyekszik képet adni magángyűjtemények bevonásával – 30 magángyűjtő több mint 300 művével.

Az időszak a kortárs képzőművészetben a műfajok átjárhatóságát, a műfaji határok elmosódását eredményezte, melynek köszönhetően a művészi program, a gondolatiság és a témák újféle megközelítése a műfaji kérdések elé lépett, a médiatudatosság pedig áthatotta a klasszikus műfajokat, vizsgálva saját határaikat, szerepüket, létjogosultságukat. Ennek nyomán az installáció, a különböző objektek, a sokszorosítási eljárások (fénymásolat, digitális nyomat), a fotó és a digitális képalkotó eszközök, valamint a köztéri beavatkozások és a videó fontos szerepet kaptak, a művész által választott médium üzenethordozó szerepe előtérbe került, és folyamatos (ön)reflexió tárgyává vált.

Ebben az időben a művészetet individuális megközelítések határozzák meg, amelyeknek fontos eleme a személyesség, az érintettség, és a befogadási procedúra, amely által a néző is részt vesz a műalkotás létrehozásában. Élet és művészet sok alkotó műveiben szándékosan összeér, a műveket a művészet szerepéről folytatott diskurzus határozza meg. A szabad műtárgypiac indulásával egy időben kezdenek épülni a tárlaton bemutatott magángyűjtemények is, amelyek néhány kivételtől eltekintve jobbára majd csak a kétezres években fordulnak a ’90-es éveket meghatározó alkotók gyűjtése felé.

 

Publikus magánügyek
MűvészetMalom, Szentendre
2019. május 12-ig

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu