Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig

Márciusban és áprilisban két igen fontos jubileum – a Bauhaus alapításának 100., valamint Weininger Andor festő, grafikus, építész, formatervező születésének 120. évfordulója – előtt tiszteleg a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtár és a Virág Judit Galéria.

Weininger Andor (1899–1986) életműve csaknem a teljes huszadik századot felöleli, életének egyes állomásai pedig a világ legkülönbözőbb pontjaihoz kötik. Pályafutását az emigrációk sora és ezzel együtt az újabbnál újabb kulturális és művészeti közegek megismerése határozta meg, melyek közül többhöz is csatlakozott. Így nem csoda, hogy képzőművészeti munkásságában is egy igen látványos ívet írt le: a Bauhausban megismert geometrikus absztrakciótól egészen a szürrealizmusig vezetett az útja. Weininger a képzőművészet mellett több más művészeti ágban is jelentőset alkotott. A Bauhaus összművészeti koncepciója jegyében az 1920-as években zenészként, előadóművészként és színpadtervezőként is dolgozott. Ezek a tevékenységei képzőművészetéhez hasonlóan fontos elemei munkásságának, egyik sem képzelhető el a többi nélkül.

 

A Weininger Andor születésének 120. évfordulója és a weimari Bauhaus megalapításának centenáriuma alkalmából márciusban a Janus Pannonius Múzeumban, majd áprilisban a Virág Judit Galériában látható kiállításon a festő valamennyi alkotói periódusa megismerhető. A művek jelentős részben Körner András, New Yorkban élő építész gyűjteményéből származnak, aki 1970-től a művész haláláig szoros barátságot ápolt Weiningerrel, és a műveket személyes ajándékként kapta tőle, illetve később özvegyétől. A kamaratárlat számos hangzó- és mozgóképanyag segítségével kalauzolja a látogatót Weininger Andor életművében, megjelenítve éppúgy az építészt, mint a zenészt, képzőművészt, színészt és színpadépítő szakembert.

 

Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig – Művek Körner András és a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből
Janus Pannonius Múzeum–Modern Magyar Képtár, Pécs
2019. március 2-31.
Virág Judit Galéria és Aukciósház, Budapest
2019. április 5-25.

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu