A Corvina könyvtár budai műhelye

Tavaly ősszel számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig, az Országos Széchényi Könyvtárba. A kéziratokból rendezett (még egy hónapig nyitva tartó!) kiállításon több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal látható Magyarországon.

A Corvina könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt, amely megközelítőleg 2000 kötetet tartalmazott. Ez a korban olyannyira jelentős gyűjteménynek számított, hogy méreteiben csak a pápa bibliotékája múlta felül. Kevésbé köztudott azonban az a tény, hogy Mátyás nemcsak Itáliából rendelt pompás itáliai kódexeket, hanem Budáról is, hisz a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A Széchényi Könyvtár kiállítása most ezeket az itthon készült corvinákat mutatja be eddig soha nem látott részletességgel.


Az, hogy a királyi könyvesházból egységes megjelenésű reneszánsz díszkönyvtár lett, a rendkívül tehetséges budai könyvfestők, könyvkötők, másolók és a könyvtárat megálmodó humanisták együttes munkájának köszönhető. A világhírű könyvtárból jelenlegi ismereteink szerint 216 corvina maradt fenn, a többi a történelem viharaiban elpusztult, vagy elveszett. Sajnos csak azok a kötetek élték túl az évszázadokat, amelyek a könyvtár végső pusztulása (1541) előtt kikerültek az országból, Mátyás halála (1490) után ugyanis II. Ulászló és II. Lajos megannyi könyvet elajándékozott.

 

A kiállítás természetesen számos különlegességet tartogat. Egyik közülük az az osztrák fővárosból érkezett görög nyelvű kötet, amelyről csak 2010-ben derült ki, hogy Mátyás egyik corvinája. Itt van a budai műhely legszebb stíluskörének névadó csúcsdarabja, a Cassianus-corvina is, amelyet jelenleg Párizsban őriznek. Lipcséből érkezett az a corvina, amely egyedüliként őrizte meg Bíborbanszületett Konstantin (†959) bizánci császár művét az udvari szertartásrendről, de látható a Vatikáni Apostoli Könyvtárból érkezett, úgynevezett „vatikáni misszálé” is. A budai műhely legjelentősebb könyvfestőjének, a milánói Francesco da Castellónak több pompás kéziratát is megtekintheti a nagyközönség, köztük egy torinói magángyűjtemény kincseit is.

A budai műhely azonban nem csak a királyi könyvtár számára teljesített megbízásokat, magas rangú főpapok (pl. 
Szatmári György pécsi püspök és Kálmáncsehi Domonkos megyéspüspök) is megbízói közé tartoztak. A nekik készült kódexekből és imakönyvekből is szép válogatást nyújt a tárlat.A Corvina könyvtár budai műhelye

Országos Széchényi Könyvtár, Budapest
2019. február 9-ig


GALÉRIA:

Képek forrása: Országos Széchényi Könyvtár
Fotók készítője: Török Máté


Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu