Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása

A balatonfüredi Vaszary Galériában nagyszabású és látványos kiállításon egymás mellett mutatják be Lesznai Anna (1885-1966) életművét és Zoób Kati mai, Lesznai által is inspirált kortárs haute couture reflexióit.

Lesznai Anna kivételesen sokoldalú művész volt. Írt, rajzolt, festett, hímzett, textileket tervezett, újraértelmezte a matyó ornamentikát, cigarettázott, maga volt a Nő, aki élte és megélte az életet a maga teljes valójában, nyitott, minden előítélettől és konvenciótól mentes, legendásan szeretetteljes lénye pedig mindenkit megbabonázott. Talán az egyetlen volt, aki egyszerre tudott közös hangot találni a Nyugat és a Nyolcak társaságával, a Vasárnapi Kör tagjaival vagy éppen Kassákkal és csoportjával sokakat hozzásegítve kiteljesedésükhöz és sikerükhöz. Világát átszövik a mitológiai állatfigurák vagy a teljesen fiktív, mesebeli állatalakok, s ha nem állatokkal, akkor növényekkel, virágokkal és fákkal népesítette be írói és művészi univerzumát, de ő a betűre is, mint ornamensre gondolt, terve volt, hogy egyszer saját kézírásával adja ki mesekönyveit. Tervezett borítót Adynak és sok más kortársának is, népi gyökerű iparművészeti munkáit és lakásművészeti darabjait pedig egész Európa csodálta.

 

Az ötvenkét éve, New Yorkban elhunyt írót és művészt régóta csodálja Zoób Kati is, aki most kezet nyújtott nagy példaképének, és   Balatonfüred Város Önkormányzata, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum segítő támogatásával  meghívta őt egy közös, múltidéző, de mégis minden elemében kortárs kiállításra. Kettejük művészetének kapcsolódási pontjai már az első percben szembeötlőek. Ez persze nem a véletlen műve, hisz Zoób Kati csodálatos kreációinak egyik legfőbb ihletői éppen Lesznai Anna és motívumai voltak. Ha úgy tetszik, ő is meséket mond el, csak épp nem egy költeményben, regényben vagy könyvillusztrációban teszi ezt, hanem ruhái mintáiban és színeiben.

 

A Vaszary Galéria két szintjét is megtöltő kiállításon Lesznai Anna életműve és Zoób Kati munkái tematikus egységekben, teljesen egymásba mosódva jelennek meg a látogatók előtt. Itt valóban ki-be járunk a műfajok között, a kurátorok pedig szövegekkel, textilekkel, szövetekkel, óriás-printekkel, tapétákkal és vetítéssel fokozzák a látványt. A füredi tárlat a szépség és a nőiesség ünneplése, s mindazoké az örök értékeké, amit művészetük adott és ad ma is a világnak.Ki látott engem? – Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása
Vaszary Galéria, Balatonfüred
2019. január 6-ig

 

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu