A Corvinus Gyűjtemény legszebb darabjai Berlinben

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest idén szeptemberben ünnepelte fennállásának 26. évfordulóját. A hotel alapítása óta kiemelt hangsúlyt fektetett a kultúra támogatására, az évek során így alakította ki saját, több száz kortárs magyar műalkotást felölelő képzőművészeti gyűjteményét. 2018 őszén a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve ebből mutat be egy különleges válogatást Magyarország berlini nagykövetségén.

A Corvinus Gyűjtemény kialakításának kezdete a szálloda 1992-es megépítésével esik egybe, és fejlesztése párhuzamosan zajlik a szálloda belsőépítészeti átalakulásával. Magyarország első ötcsillagos luxusszállodájában ez eddig ismeretlen színvonalon és igényességgel valósult meg. A színvonal tettenérhető mind a választott anyagok minőségében, mind pedig a harmonikus részletekben, többek között a műtárgyak felhasználásában. A gyűjtemény keletkezése idején ez a szemlélet éppoly szokatlan volt a magyar szállodaiparban, mint a magyarországi műgyűjtés berkeiben.

A Corvinus Gyűjtemény hangsúlyosan kapcsolódik a művészettörténeti hagyományhoz is, melyet már a választott név is tükröz Corvin Mátyás reneszánsz udvarára utalva. Az örök klasszikus értékekbe és a minőségbe vetett hit, a legmodernebb luxus a legnemesebb tradícióval ötvözve mindig is része volt a hotel filozófiájának.

A Kempinski gyűjtési koncepciója sajátos jellegéből adódóan mérsékelten progresszív. A ′90-es években kezdődő gyűjteményépítés idején több klasszikus, tradicionális alkotás került be, majd az ezredfordulótól erősebb nyitás figyelhető meg a kortárs művészet felé, mely mára a gyűjtemény súlypontját alkotja. Ezen belül, mivel elsődleges cél nem a pénzügyi befektetés, bátran vállalja a felfedezés kockázatát is. A szállodai környezetben gondolkodás kedvező feltételt biztosít a sorozatoknak vagy egy-egy művész nagyobb súllyal való szerepeltetésének, valamint a szoborműveknek, ugyanakkor éppen emiatt nem terjed ki a gyűjtőkör a konceptuális, kísérleti, erősen reflexív művészet és az új médiumok felé.

A Corvinus Gyűjtemény két szempontból is kiemelkedik a hasonló céges gyűjtemények közül. Az egyik, hogy kortárs anyagának színvonala magasabb, kialakítása pedig koncepciózusabb, mivel a gyűjtemény és maga a szálloda is szorosan kötődik a magyar kortárs művészethez: az épület földszintjén működő galéria is rendszeresen mutat be kortárs műveket. A kollekció másik különlegessége az a tény, hogy legjobb darabjai az állandó kiállítási térként is funkcionáló szállodaépületbe lettek komponálva.

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest gyűjteménye már nem először mutatkozik be falain kívül (tavaly Tihanyban volt látható egy színvonalas válogatás), ezúttal Berlinbe vitték el legszebb darabjait. A hotel és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány szervezésében megvalósuló kiállításon a gyűjtemény huszonkilenc alkotásával találkozhat a berlini közönség, köztük olyan alkotók műveivel, mint Ligeti Antal, Ferenczy Valér, Kádár Béla, Márffy Ödön, Farkas Ádám, Gerzson Pál, Berkes Antal vagy Fischer Ernő.


 

A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei
Magyarország Nagykövetsége, Berlin
2018. november 18-ig

 

GALÉRIA:
Válogatás a kiállítási anyagból:
1. Berkes Antal: Utcai forgatag
2. Kádár Béla: Kék táj

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu