Az építészeten innen: a tervező és grafikus Kozma Lajos

A 70 éve született világhírű építész és iparművész Kozma Lajos tervezőművészeti és grafikai tevékenységét állítja ezúttal középpontba a Műcsarnok Kozma Klasszik – A Budapesti Műhely és Kozma Lajos című kiállítása, az intézmény M0-ás kamaratermében. A 2018-as Kozma-emlékév keretében a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium nagyszabású programsorozatot indított, melynek célja Kozma sokszínű munkásságának bemutatásán keresztül a művészeti szakképzés és a kézműipari hagyományok jelentőségének hangsúlyozása.

A Kozma Lajos vezetésével 1913-1919-ig működtetett Budapesti Műhely egyedülálló vállalkozás volt a múlt század eleji Magyarországon: az igényes kézműipar megtartásával a hazai art deco kiemelkedő darabjait hozta létre. A szövetkezeti formában működő, 9-10 mesterembert összefogó műhely főként bútorok gyártására szakosodott, de készített és forgalmazott egyéb lakberendezési tárgyakat, lámpákat, tükröket, lakástextíliákat is – ezeket mind Kozma tervezte.

A Műcsarnok ötletesen és igényesen installált kamaratárlatán láthatók többek között karosszékek, kanapék, fotelek, de különféle szignetek, illetve komplett lakásbelsők is, így például egy teljes hátsószoba és ebédlőberendezés is. Textiltervezéssel is kacérkodott Kozma, és a kiállításon szerepel is az egyetlen megmaradt, általa tervezett szövet: egy vitrin hátsó borítása. De helyet kapott a nem túl nagy kiállítótérben a gyerekeknek szánt napköziotthon meseszobájának ugyancsak egyetlen épen maradt szekrényeleme: egy meseszék. Utóbbin érezhető, hogy a mester ekkoriban fordult az egy ideig védjegyévé váló, Kozma-barokknak nevezett formavilág felé, amit a már említett hálószoba-bútorokon meg is csodálhatunk. Kozma Lajos ezidejű grafikai munkásságának jelentős része a gyomai Kner Nyomdával való szoros szakmai kapcsolatban érhető tetten: a nyomda 1917-től sorra adta ki Kozma rajzaival illusztrálva kortárs szerzők írásait és a Kner Klasszikusok sorozatot, de a közös munka gyümölcse volt a Kner Nyomda egyedülálló tipográfiai szériája is – ezekből szintén ízelítőt kaphatnak a látogatók.

A kiállított anyag jelentős része a jelenleg rekonstrukció miatt zárva tartó Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből való, de több darab érkezett például a Kiscelli Múzeumtól, a Kner Nyomdától és magángyűjtőktől is.

 

Kozma Klasszik – A Budapesti Műhely és Kozma Lajos
Műcsarnok, Budapest
2018. december 2-ig

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu