Kutatók Éjszakája a Műcsarnokban

Idén is rengeteg ingyenes program várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók Éjszakáján, melyhez már több mint kétszáz intézmény, köztük számos múzeum csatlakozott országszerte. Budapesten a Műcsarnok is izgalmas programokkal készül.

Pénteken (sőt idén több helyen szombaton is) ismét a kutatók és a tudományos élet nagyjai előtt tisztelegnek hazánk kulturális, oktatási és tudományos intézményei. Ez az a nap, amikor szórakoztató, inspiráló, játékos programokon keresztül bárki betekinthet a tudományos kutatás számos új eredményébe, illetve a kutatók és fejlesztők sokszínű munkájába. Az évek során több múzeum is csatlakozott a programsorozathoz, köztük a Műcsarnok is, ahol idén néhány kiemelkedő tehetségű művész, író és filmes munkájának megismerésére hívják a látogatókat.

 

Az ingyenesen látogatható programok délután öt órakor Petneki Áron: „Oh, az ecset nagy szónok” Jan Matejko és a magyarok című könyvbemutatójával kezdődnek.  A könyvről Radnóti Sándor esztéta, professor emeritus mesél az érdeklődőknek. Ezt követi 18 órától Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészek közös tárlatvezetése, ahol az alkotók egy bensőséges másfél-két órás előadás, illetve egy közös beszélgetés keretében találkoznak a közönséggel. Ezzel majdnem egy időben a filmrajongók is találnak itt kedvükre való programot pénteken, őket a Műcsarnok Könyvtárában a Balázs Béla Stúdió (BBS) rövidfilmjei várják, az este folyamán kétszer is (18:30-kor és 20:30-kor). Mivel ezen a programon a maximális létszám kötött, ezért érdemes időben regisztrálni. 19:00-kor egy újabb könyvbemutató kezdődik, Huszárik Zoltán: Talán mindenütt voltam című könyvéről Lukácsy György kritikus, újságíró, Gelencsér Gábor filmesztéta és Mohi Sándor operatőr-rendező beszélget, de az est vendége lesz Markovics Ferenc fotóművész, a Csontváry című film standfotósa is. 20 órától Dr. Németh András kurátor vezetésével a látogatók bepillanthatnak az épülő Rejtett történetek c. kiállításba, majd ezt 21 órától egy újabb tárlatvezetés követi Szurcsik József DLA Munkácsy-díjas képzőművésszel, ki Gaál József: Vezeklések kora című kiállítását fogja bemutatni. Az estet a 22 órakor kezdődő, a Kulisszák mögött – Bepillantás az épülő Rejtett történetek c. kiállításba című program zárja, ahol Ertsey Attila, a kiállítás látványtervezője és Szegő Györggyel, a Műcsarnok művészeti igazgatója várja az érdeklődőket.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu