Szecessziós varázsvilág

Négy éve várta a látogatóközönség, hogy az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának, Ráth Györgynek (1828-1905) a Városligeti fasorban található villája újra megnyíljon – és látva az eredményt, elmondhatjuk: megérte a hosszúra nyúlt várakozás. Az épület 1906 óta működik az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként, a második világháborúig Ráth hagyatékának bemutatására szolgált, majd a 2014-es bezárásáig keleti témájú kiállításoknak adott otthont.

A korhűen helyreállított villát most A mi szecessziónk című tárlattal nyitották újra (kurátor: Horváth Judit). A kiállításon az épp átfogó felújítás miatt zárva tartó Iparművészeti Múzeum kollekciójának legszebb darabjai (600 műtárgy) szerepelnek, bemutatva általuk a francia, az osztrák, a brit és a magyar szecesszió elképesztő sokszínűségét, dekorativitását, mívességét – mindezt úgy, hogy a látogató úgy érzi: ebben az épületben, ezek között a tárgyak, textilek között szívesen élne ő maga is. Másrészt viszont úgy is érezheti, mintha vendégségbe érkezne a műgyűjtő-főigazgatóhoz: az emeleten megcsodálhatja a család historizáló, Schickedanz Albert-tervezte ebédlőjét (különleges evőeszközökkel, tálakkal, porcelánokkal, ezüstökkel), lent pedig a családfő dolgozószobáját és műgyűjteményét is.

A földszinten, az épület egyik felében a nemzetközi szecesszió remekeit is enteriőrökbe ágyazták, míg a másik részen berendezett szecessziós ebédlőben a Thék Endre bútorgyárában készült étkezőgarnitúra mellett olyan különleges tárgyakat láthatunk, mint az Iparművészeti lábas órája, Rippl-Rónai József tányérjai vagy Vörös ruhás nő című lenyűgöző kárpitja. A szomszédos fogadószobában a Faragó Ödön által tervezett berendezés darabjait finom berakásokkal, faragásokkal készült motívumok ékesítik.

Az emeleten – A magyar út alcímmel – kaptak helyet Kós Károlynak, Kozma Lajosnak, Körösfői-Kriesch Aladárnak és Toroczkai Wigand Edének a népművészetből, illetve főként az erdélyi hagyományból inspirálódott szecessziós munkái, de itt állnak a látványtár vitrinjei is, különféle kerámia- és üvegcsodákkal, tapintható tárgyakkal. Említésre méltó a tárlat Körforgásban című része is, ahol kortárs dizájnerek reflektálnak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményére. A sorozatként indított projekt első kiállítója az idén 25 éves Artista Stúdió, amelynek alkotói három csészét választottak ki, s ezekből inspirálódva terveztek öltözékeket.

 

A mi szecessziónk
Ráth György-villa, Budapest
2018. szeptember 14-től

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu