Cselekvésből műalkotás

Vajon mitől válik egy tárgy – különösen egy használati tárgy – szoborrá? Miként lesz egy hatalmas kartondobozból felöltő, és mi a szerepe a szoborrá válás folyamatában magának a nézőnek? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ Erwin Wurm világhírű osztrák képzőművész, aki majd negyedszázada feszegeti a szobrászat műfaji kereteit – rendkívül szórakoztató módon. Wurm igazi sztár, alkotásai legutóbb az 57. Velencei Biennále osztrák pavilonjában szerepeltek.

Az 1954-ben született, jelenleg Bécsben élő művész alapjaiban kérdőjelezi meg a szobrokkal kapcsolatos elképzeléseinket, miközben a szobrászat társadalmi, időbeli és interaktív dimenzióinak újrafogalmazására tesz kísérletet. A ’80-as évek végén kezdte el Egyperces szobrok elnevezésű projektjét, melynek lényege, hogy a művész által meghatározott cselekvést a látogató hajtja végre, úgy, hogy közben magát a cselekvést teszi műalkotássá.

 

Wurmot elsősorban a hétköznapi élet érdekli: „Minden anyag, ami körülvesz, hasznos lehet számomra, minden tárgy, téma, ami fontos a jelen társadalmának” – vallja, és valóban, ezeknek az Egyperces szobroknak az alapját a leghétköznapibb tárgyaink jelentik: kissé átalakított ruhadarabok, bútorok, lakberendezési kiegészítők vagy épp közlekedési eszközök, amelyeket rajzos „használati útmutatókkal” mutat be. A művek amolyan sorvezetőként sarkallják cselekvésre a nézőt, aki részvételi aktusával egyszerre válik alkotóvá és szereplővé, s ha csupán egy percre is, de maga is műalkotássá. Erwin Wurm tulajdonképpen arra keresi a választ műveivel, hogy mi történik a hétköznapi tárgyakkal, ha azokat megfosztja eredeti funkciójuktól, és némiképp átalakítva úgy tárja a nagyközönség elé, hogy a nézőt egy valódi művészeti performasz részesévé teszi, kiemelve a passzív „művészetfogyasztó” pozíciójából.

 

A Ludwig Múzeum mostani nagyszabású kiállításán – az éppen tíz éve folyamatosan bővülő egyperces sorozat darabjai mellett – olyan használati tárgyak és ruhák is láthatók lesznek, amelyek az apróbb, ám annál jellegzetesebb művészi beavatkozásokat követően a fogyasztói társadalom olykor abszurd, olykor ironikus kritikáját is adják.

 


Erwin Wurm: Egyperces munkák. A szobrászat mint program

 Ludwig Múzeum  Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest

2018. szeptember 23-igKépek forrása: Ludwig Múzeum

Photo Studio Erwin Wurm © VG Bild-Kunst, Bonn 2017


Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu