Felemel és letaszít

Nagyszabású egyéni kiállítással emlékezik meg a Várfok Galéria El Kazovszkijra születésének hetvenedik, és halálának tízedik évfordulója alkalmából. A tárlat a Kossuth-díjas művész monumentális életművének magángyűjteményekből válogatott kivonatát mutatja be, így tisztelegve a Várfok Galériához a ’90-es évek eleje óta szorosan kötődő alkotó előtt.

A Szentpéterváron született El Kazovszkij művészetét a sokszínűség, a szerteágazás jellemzi. Olyan alkotó volt, aki egész életében szüntelenül dolgozott, újabb és újabb témák és műfajok után kutatva. Életműve körülbelül 3000 műalkotásra osztható, több mű még életében került műgyűjtők tulajdonába, néhány jelentős alkotását közgyűjteményekben őrzik, az El Kazovszkij Alapítvány pedig folyamatosan próbálja felkutatni munkáit. El Kazovszkij a magyar kortárs képzőművészet egyik legmeghatározóbb és legkülönlegesebb alakja. A ’70-es évek végén induló művész festészeti munkássága mellett az installáció- és performanszművészet műfajaiban is maradandót alkotott. Eddigi legátfogóbb tárlatát 2015-ben a Magyar Nemzeti Galériában rendezték meg, amely az utóbbi évek egyik legtöbbet látogatott kortárs kiállítása volt.

A Várfok Galéria kiállítása a tetemes életműben kiemelt szerepet játszó bálványokat állítja fókuszba: főszereplői a legkülönbözőbb módokon, így arctalan, szárnyas torzók, balerinák, párkák, Vénuszok vagy éppen hattyúk formájában jelenlévő idolok. A művek a klasszikus antik mitológián és filozófián alapuló El Kazovszkij-féle magánmitológia jellegzetes alakjainak kapcsolatairól, viszonyrendszereiről szólnak. E magánmitológia – eszköztárát és témáit tekintve is –, erősen kötődik egy két évezredes hagyományhoz: az ovidiusi Metamorphosesban leírtakhoz, főként a Pygmalion-történethez. Miképp a mitológiai szobrász, úgy El Kazovszkij is az ideális szépséget megtestesítő, ám elérhetetlen bálványokat teremtett festményein, így tapasztalva meg a művészi alkotás elvont misztériumát.

El Kazovszkij alkotásain a megelevenedett szépségeszmény hajszolásával és az önéletrajzi sajátosságok feltárulásával egy „égig emelkedő kudarcszekér” édeskeserű pátosztörténetébe kapunk betekintést – ami legalább annyira felemel, mint amennyire letaszít a gondolkodás mélyébe.El Kazovszkij: Emlékmű

Várfok Galéria, Budapest

2018. július 28-ig (kedd-szombat 11-18 óra között)Galéria:

1./Főkép: El Kazovszkij: Kis angyalok kara. Purgatórium XXII. (1992) olaj, furnér, 112x148 cm, magántulajdon

2. El Kazovszkij: Nagy kék Venus (Kék hegyi Venus) é.n., olaj, akril, farost, 60x50 cm, magántulajdon

3. El Kazovszkij: Új Ghalatea-ültetvény (1996/1999) vegyes technika, karton, 166x136 cm, magántulajdon


Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu