Tolongó idők – 100 év plakátjai a Nemzetiben

Hazánkban a Magyar Nemzeti Múzeum rendelkezik a legnagyobb plakátgyűjteménnyel. A legnagyobbon jelen esetben mintegy 45.000 plakátot kell érteni, amelyeket a múzeum időről időre igyekszik különböző kiállítások keretében megmutatni. Ez az alkalom jött el ismét idén, hisz júniusban megnyílt a múzeum Tolongó idők című kiállítása, amelyre a kurátorok ezúttal az 1890-től 1989-ig készült plakáttermésből válogattak.

Volt idő (nem is olyan régen), amikor az információáramlás igen jelentős része nem az online közösségi oldalakon, hanem az utcákon zajlott, s ennek nagyon fontos láncszemei voltak a plakátok. Ahogy a kiállítás kurátorai fogalmaztak: „a plakát volt a modern nagyvárosi társadalom üzenőfala”. Ezeken keresztül számoltak be állampolgárainak a különböző vállalatok vagy az irányító hatalom szervei az újdonságokról, lehetőségekről, illetve az utóbbi esetében a szükség- vagy kényszerhelyzetekről. Egyetlen ellensége volt csak, az idő: el kellett kapnia a tolongó emberek pillantását, e pillanatban kellett közvetítenie üzenetét, és máris át kellett adnia helyét a következő plakátnak, miközben jöhetett rá eső, zivatar is, amely le is moshatta a hirdetőoszlopokról.

A plakátok azonban nemcsak reklámoztak, hanem gyakran fontos társadalmi, egészségügyi vagy politikai felhívással is fordultak a tömegek felé. A mai szemnek igen furcsa, ugyanakkor meglepően üdítő nézni azokat a darabokat, amelyek a mindennapos tisztálkodásra szólítják fel a tisztes polgárokat, vagy a vasárnapok megfelelő eltöltésére tesznek javaslatokat, de a szakszervezeti tagság kritériumainak plakáton való kihirdetése láttán is rá kell jönnünk, hogy mennyire más volt minden néhány évtizeddel ezelőtt.

A mostani válogatás három témakörbe rendezve viszi végig a látogatókat 100 év plakát- és társadalomtörténetén. Az első részben a gazdaság, a kereskedelem és ellátás hirdetményei sorakoznak, újra eszünkbe juttatva, hogy bizony volt idő, mikor mindenki a Palma kaucsuk sarokra, az alumínium edények szépségére vagy Mauthner Ödön vetőmagjaira esküdött. A második blokkban a szabadidő eltöltésére és szórakozásra hívó hirdetményekkel találkozhatnak, a Margitszigeti Detektív Naptól a hétvégi Ibusz üdülő vonatokig, de a szombati családi és tömegsportok, illetve a testmozgás maga is nagy reklámot kapott akkoriban, ebből talán ma sem ártana néhány az utcákra. Végül nehezebb témát, a tömeg és a hatalom „plakátnyelvét” ismerhetik meg a látogatók, vagyis azt, hogyan szólította meg és miként ábrázolta a plakát a sokaságot, az ország népét, a nemzetet vagy annak egy részét. A diktatúrák plakátokon felbukkanó nyelve ekkoriban az erő, a rend, a kötelező optimizmus egyértelmű szólamait hangoztatta, de a plakát eszközéhez nyúltak azok a társadalmi szervezetek is, amelyek a közös múlt, a közös emlékezet felidézésére hívták az embereket.


Tolongó idők

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

2018. augusztus 26-ig


Galéria: Válogatás a kiállítási anyagból

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu