Művészettörténeti utazás

Az 1910 óta működő Johannesburgi Művészeti Galéria páratlan értékű művészeti gyűjteménnyel büszkélkedhet. Ebből az anyagból Európában elsőként Magyarországon, mégpedig a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban látható válogatás: több mint 50 mű – olajfestmények, akvarellek, grafikák – több mint egy évszázad művészettörténetén vezeti keresztül a látogatókat, a 19. századtól a 20. század második feléig, a legjelentősebb alkotók műveit felvonultatva Courbet-tól Corot-ig, Monet-től Degas-ig, Picassótól Baconig, Lichtensteintől Warholig.

A tárlat a 19. századi angliai preraffaeliták legjelesebb képviselőivel indul, köztük John Everett Millais és Dante Gabriel Rossetti alkotásaival. Utánuk, megbontva az időrendi ívet, rajzok és grafikák következnek az egész kiállítás időszakát átölelő alkotói korszakból, többek között Van Goghtól, Modiglianitól, Matisse-tól és Picassótól. A barbizoni iskola művészei közül azok kaptak helyet, akik az igazság keresésének újfajta megközelítését választották: a plein air festésmódot, mint például Jean-Baptiste Camille Corot, Gustave Courbet vagy Jean-François Millet, míg a válogatás egyik fő egységét adó impresszionistákat olyan kimagasló művek képviselik, mint Edgar Degas táncosnőket ábrázoló pasztellje, Claude Monet Tavasz című olajfestménye, valamint Alfred Sisley színes folyópartja. A posztimpresszionista szekcióban pedig többek kötött Paul Cézanne, Paul Signac, Pierre Bonnard, Édouard Vuillard és André Derain alkotásai kaptak helyet.

Mindezek mellett a látogatók megismerhetik a 20. század Dél-Afrikájának sajátos művészetét is, főként olyan művészek alkotásainak köszönhetően, akik fokozottan érdeklődnek a társadalmi kérdések iránt, de foglalkoztatja őket a városi élet és az apartheid valósága is. Az Impressziók című kiállítás utolsó szekciójában a 20. század második felének kiemelkedő képviselői, Pablo Picasso és Francis Bacon, valamint az amerikai pop art két főszereplője, Robert Lichtenstein és Andy Warhol tűnik fel – utóbbitól a Joseph Beuysnek ajánlott triptichon szerepel a kiállításon.

 


Impressziók. Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen

2018. szeptember 23-ig

 Galéria:

Válogatás a kiállítási anyagból. Képek forrása: MODEM


Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu