A társadalom peremén

Egy folyóirat megbízásából utazott Los Angelesbe 1993-ban a holland fotográfus, Dana Lixenberg, hogy dokumentálja egy színes bőrű motoros brutális rendőri bántalmazását és a fehér bőrű rendőrök sorozatos felmentése körül kiéleződött helyzetet. Felkereste a város azon részét, ahol a zavargások zajlottak, s így került kapcsolatba az Imperial Courts nevű szociális telep lakóival. A helyiek gyanakvással fogadták, ám végül sikerült hosszú távú kapcsolatot kialakítania velük: ebből született meg az Imperial Courts 1993-2015 című projekt, amelyből itthon a Mai Manó Házban látható válogatás.

Nagyformátumú kamerájával Lixenberg lenyűgöző portrékat készített a közösség tagjairól, akik szó szerint a társadalom peremén élnek. Sztereotípiáktól mentes fotográfiáin érezni, hogy az ottaniak befogadták, hogy életük fontos pillanatainál (születés, halál, ünnepek) jelen lehetett. A fotós 2012-ben audio- és videofelvételeket kezdett készíteni és kifejlesztett egy interaktív web-dokumentumfilmet, amellyel még közelebb hozza a nézőt a közösséghez. Az Imperial Courts című díjnyertes sorozattal Lixenberg a telep egykori lakóinak állít emléket, egyszerre ábrázolva emberi sorsokat és az idő múlását.


Dana Lixenberg: Imperial Courts 1993-2015

Mai Manó Ház, Budapest

2018. augusztus 16-ig Galéria fotói: Dana Lixenberg, Imperial Courts 1993 – 2015. Zselatinos ezüst nagyitás © Dana Lixenberg | Courtesy of the Artist and GRIMM, Amsterdam/New York


Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu