Art Capital 2018

Vasárnap kezdetét vette a harmadik Art Capital, Szentendre legnagyobb kortárs művészeti fesztiválja. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvényről most sem hiányoznak a világhírű kiállítók (idén olyanok, mint Yoko Ono, Mohau Modisakeng vagy Žarko Bašeski), ahogy a neves magyar művészek (pl. Nádas Péter, Boros Viola, Vincze Ottó) sem, de a közönség filmvetítéseken, irodalmi esteken, különleges színházi előadásokon és koncerteken is feltöltődhet a fesztivál két hete alatt.

Az Art Capitalon megszokhattuk, hogy mindig van egy-két nagy nemzetközi sztár, aki kicsalogatja Szentendrére a budapestieket vagy az ország más részén élőket. Most az egyik ilyen sztár biztosan az idén 85 éves Yoko Ono lesz, akinek Yes, You! című kiállítása ritka és különleges alkalom arra, hogy végre elvonatkoztassunk attól, hogy egykor John Lennon felesége volt, és megismerjük őt, mint ünnepelt konceptuális művészt. A másik igazi nagy név (ha tegyük fel, csak kettőt lehet választani) pedig a fiatal kora ellenére már most világhírű dél-afrikai művész, Mohau Modisakeng, akinek a 2017-es Velencei Biennálén nagy sikerrel bemutatott Passage (Átkelő) című videoinstallációját hozták el Szentendrére.


Az Art Capital központi témája ebben az évben a modern ember természethez való viszonya, az elveszett Paradicsom utáni vágya, s így magának a kertnek az ideája. Az itt bemutatott művek többsége számára fontos viszonyítási pont volt a bibliai Paradicsom meghatározó eleme: az áramló folyó, a megtermékenyítő víz. A természet, melyet a föld elkötelezett, kitartó művelésével lakóhelyünk szerves részévé teszünk, az általunk megteremtett szabadság jelképe is – a projektek ilyen módon kapcsolódnak az éppen fél évszázaddal ezelőtt elindított Szentendrei Szabadtéri Tárlat örökségéhez, amelynek alapja a mindenkori hatalommal dacoló művészet autonómiája. E téma köré épülve mutatják be tehát a résztvevők műveiket, projektjeiket Szentendre múzeumaiban, kertjeiben és persze, az utcákon. S hogy milyenek is ezek a művek? Van itt vadszőlővel befuttatott üvegház, víz alatt készült szobor, fává alakuló emberi figura, megmászható, öt méteres magasles, lebegő, felnagyított locsolókanna, akvarell animáció és még street art madár is.


A tematikus kiállításokat filmvetítések, irodalmi estek, érdekes tárlatvezetések, különleges színházi előadások, performanszok és koncertek is kiegészítik, így érdemes még a kiérkezés előtt tüzetesebben átböngészni a programokat. Bár a fesztivál hivatalosan két hétig tart, az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak lesznek – egészen őszig.

 

 

Art Capital – Az Édenkert nyomában

Szentendre

2018. június 24-ig


KÉP: Mohau Modisakeng: Átkelő, videoinstalláció, részlet

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu