Victor Vasarely művei a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban

Az op-art születése címmel, a művész életművét átfogóan bemutató kiállítás nyílt a magyar származású Victor Vasarely alkotásaiból a spanyol fővárosban. A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban három hónapig látható, közel száz művet felvonultató átfogó tárlat anyagának döntő többségét a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumának gyűjteményéből válogatták a bemutatóra, de szerepelnek művek a pécsi Vasarely Múzeum, valamint az Aix-en- Provence-i Vasarely Alapítvány gyűjteményéből is.

A szeptember 9-ig megtekinthető madridi kiállítás Victor Vasarely (született Vásárhelyi Győző) életművéről ad keresztmetszet, összesen kilenc szekcióban (Az ún. Vega struktúráktól a Multiplikákig) számba véve azokat a korszakokat, melyek az op-artként elhíresült irányzat előzményei és logikus folytatói voltak. A kiállítás magában foglalja Vasarely karrierjének minden fő szakaszát és az azokhoz tartozó fontos műveket, így mutatva be az alkotó művészi evolúciójának időrendi alakulását. A látogatók a kiállításon megismerhetik a művész kiemelkedő szerepét a geometrikus művészetet követő absztrakció kialakításában, de közelebb kerülhetnek Vasarely művészetelméleti gondolataihoz, kísérleteihez is.

A Vasarely-gyűjtemény Madridban való bemutatását számos más körülmény is indokolta. Nem túlzás azt állítani, hogy a karrierjének az 1960-as évek közepén csúcsára érő Vasarely művészetét a spanyol ajkú világban kísérte a legélénkebb érdeklődés. A művész által képviselt ún. kinetikus művészet legtöbb követője ugyanis latin-amerikai származású volt. A párizsi Denise René Galéria – aminek Vasarely társalapítója volt – a Dél-Amerikából Európába érkező, rokon szemléletű művészek egyik legfontosabb találkozóhelyévé vált. A művész elképzelései tehát alapvetően Párizson keresztül, a körülötte csoportosuló fiatal, a következő generációt képviselő alkotókon keresztül fejtették ki hatásukat a világnak erre a részére. Ennek a kulturális transzfernek köszönhető, hogy a művésznek számos gyűjtője akadt Spanyolországban és Dél-Amerikában.

Ezzel a tárlattal két év alatt második alkalommal szerepel a Szépművészeti Múzeum Európa egyik legfontosabb múzeumában, ugyanis 2016-ban Remekművek Budapestről címmel volt látható a gyűjteményből válogatott nagyszabású kiállítás a madridi intézményben.


Galéria:

1./Főkép: Marsan-2, 1964-1974Vasarely Múzeum, Budapest

2. Bi-Octans, 1979Vasarely Múzeum, Budapest

3. Kroa-MC, 1969, Vasarely Múzeum, Budapest


Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu