Vasárnap ismét Múzeumok Majálisa

2018. május 13-án múzeumok, kiállítóhelyek és gyűjtemények töltik meg a Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületét. Az idei múzeumi majálison 70 kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részéből, hogy a látogatók számára emlékezetessé tegye ezt az egynapos, huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő, rendhagyó fesztivált.
A Múzeumok Majálisa olyan hosszú hagyományra tekint vissza, hogy megrendezését még a megszokott helyszín, a Múzeumkert éppen zajló rekonstrukciója sem gátolhatja meg! A 23. majális 2018-ban beköltözik a klasszicista múzeumpalota belső tereibe, hogy a nagy múltú falak fogják össze, keretezzék mindazt, amelyet a részt vevő 70 múzeum kínál. A különböző intézmények sokféleségét, egyediségét tükröző rendezvényen megmutatkoznak a múzeumi hálózatok, a múzeumok pedig behálózzák az épületet szórakoztató, ismeretterjesztő, készségfejlesztő, tudományos programjaikkal.

A 23. Múzeumok Majálisa három másik országos és nemzetközi eseményhez is kapcsolódik. A Közösségek Hete zárónapján megrendezett majális méltó lezárása a hét eseményeinek, amelyeket összefűz az ICOM (nemzetközi múzeumi szervezet) aktuális jelmondata: Hyperconnected museums: New approaches, new publics – Múzeumok hiperhálózata: új megközelítés, új közönség. Ez a gondolat a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, közösségi munkájára irányítja a figyelmet. Az idei majális a Családok évéhez is kapcsolódik, tovább erősítve az eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományt.

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények. A díjazottakat egy kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a látogatók 14 órakor a Lapidáriumban.

A Múzeum-zugoly és a Lapidárium a múzeumi szakemberek baráti találkozásainak, szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek és könyvbemutatóknak frekventált színtere. A látogatói útvonalak csomópontjainál található helyszíneken arra ösztönzik majd a majálisozókat, hogy bekapcsolódjanak ezekbe a programokba, beszélgetésekbe, és bepillantást nyerjenek a múzeumok szerteágazó életébe.

A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétányon idén a múzeum állandó kiállításaiban BETŰK szólítják meg az érdeklődőket. Az útvonallal összekötött tárgyak sokfélék; anyaguk, méretük, használatuk és történetük eltérő, de mindegyik magán viseli ismert vagy ismeretlen alkotójának vágyát az emlékezésre, a rögzítésre és továbbadásra. Az útvonalat végigjárva az első karcolt csonteszközöktől – kereskedelmi és kulturális kölcsönhatások lenyomatain, pénzeken, ékszereken, képző- és iparművészeti alkotásokon át –, 20. századi „hibrid” tárgyakig juthatnak el a látogatók.

A helyszín talán az idén kicsit szűkebb, de a szervezők ígérik, hogy mindenki megtalálja a kedvének megfelelő szórakozást erre a vasárnapra, tesztelheti saját tudását a Tudássétányon, és megismeri a múzeumok kreatív, izgalmas, közösségteremtő világát!

A Magyar Nemzeti Múzeum ebben az évben is színes, izgalmas programokat kínál minden korosztálynak – előadások, koncertek, tárlatvezetések és gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket egész nap. Idén a kilátogatókkal majálisozik a Hahó Együttes, a Szilánk és az Egyszálgitár, valamint Szeder és a Balázs Elemér Group is.

A 23. Múzeumok Majálisa védnökei: Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Sára Botond, Józsefváros polgármesteri jogkörrel rendelkező alpolgármestere.


Megnyitó: 2018. május 13. 10 óra

Az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díj átadása: 2018. május 13. 13 óra
Nyitva tartás: 2018. május 13. 9:30–19:00
Bejárat: az Arany János-szobor mellett!

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu