36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A 36. Magyar Sajtófotó Pályázat pályaműveiből ismét a Capa Központban nyílt kiállítás. Az idei megmérettetésre – melyre amatőr és hivatásos fotográfusok is beküldhették képeiket – összesen 247 szerző 2260 művel pályázott sikeresen. E fotókból válogató kiállítás várja most az érdeklődőket a Capában, ahol több mint négyszáz képen, összesen tizennégy kategóriában mutatják be azt, hogy milyen is a világ körülöttünk.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás több mint harminc éve a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai megmérettetése. Pályázni kizárólag az előző évi, jelen esetben a 2017. január 1. és 2017. december 31. között készült képekkel lehetett a Hír (egyedi) és a Képriport kategóriákban. Az időbeli korlátozás nem vonatkozott a többi „sorozat” kategóriára, ahova több éven átívelő, elemző pályaműveket is beküldhettek, de ezekben is kellett, hogy szerepeljen 2017-ben készült felvétel. A pályázatok beérkezése után minden évben egy tekintélyes, hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri választja ki a különböző kategóriák (Sport, Természet és tudomány, Mindennapi élet, Társadalomábrázolás, Művészet, Portré stb.) dobogósait. Az idén beküldött anyagból látható most egy több száz fotóból álló válogatás a Capában.

 

A több termet megtöltő, igen tekintélyes tárlat sok elgondolkodni, elámulni, megkönnyezni vagy megmosolyogni valót ígér. A kiállított fotók némelyike bizonyára nagyon ismerős lesz (hisz az elmúlt évben láthatták őket akár országos napilapokban is), míg több közülük ismeretlen helyekre és emberek közé fog elvinni. Egészen biztosan az ismerősök között lesznek a budapesti vizes vb-ről, a tavalyi hazai tüntetésekről vagy a katalán függetlenségi megmozdulásokról készült felvételek, az ismeretlenek közt pedig több más mellett olyan Erdélyben készült képeket találnak majd, amelyek az ott élő, már egészen fiatalon dolgozni kényszerülő gyerekek életét mutatják be. Mónus Márton André Kertész-nagydíjat kapott képriportjában végigkísérhetik a hajléktalanokat segítő éjszakai krízisautó személyzetének munkáját, de Móricz-Sabján Simon MÚOSZ Nagydíjas fotói révén egy mélyszegénységben élő, többgyermekes, kelet-magyarországi család mindennapjaiba is betekinthetnek. Ennek ellenpontja Balázs Zsolt (különdícséretben részesített) Szezon kétezer-tizenhét fotósorozata, ahol megnézhetik hogyan is kapcsolódik ki a magyar a Balatonon (van, aki például rózsaszín gumi flamingóval!). A műanyag flamingó mellett lesznek haldoklókat segítő „hospice” kutyák vagy a lemenő napkorongot követő afrikai nagyvadak is. Érdekes lesz látni azt is, hogy kik élnek ma a Duna-delta környékén, vagy hogy Ceaucescu emlékét ma hogyan őrzik Romániában. Látnivalóból tehát nincs hiány, és egészen biztosan látogatókból sem lesz!36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest

2018. május 28-igKÉPEK:

1./Főkép: Hajdú D. András: Úgy lenyomlak ballal, hogy becsinálsz!, sorozat /  Kadarkúton a Dózsa utca egyike a kisváros szegregátumainak. A Máltai Szeretetszolgálat hat éve van jelen a szinte kizárólag romák által lakott utcában, ahol tanodát üzemeltetnek, és mindenféle programmal próbálják bevonzani a környék fiataljait. A szegregátumban havonta rendeznek erős ember versenyt, ami roppantul népszerű a telepiek között, akik verítékben fürödve igyekeznek szkanderban vagy éppen kocsihúzásban felülkerekedni a többieken. A verseny további célja, hogy a kallódó gyerekeknek programot biztosítsanak a nyár közepén, illetve hogy az izmos szkanderosok példáján a fiatalok is kedvet kapjanak a testedzéshez, ami az iskolai teljesítményükre is kihat.

2. Kurucz Árpád: Katalán függetlenedés, sorozat / A szavazás megtartását a spanyol állam rendőri fellépéssel kísérelte meg megakadályozni. Szavazóhelyiségeket zártak le, urnákat vittek el. Sok esetben erőszakot is alkalmaztak a szavazni kívánókkal szemben.

3. Móricz-Sabján Simon: Borsosék, sorozat /  A nyolc fős Borsos család a Csongrád megyei Csanytelek településen él, nehézségeik, életük pedig tökéletes tükörképei Kelet-Magyarország problémáinak. A család fő bevételi forrása a gyermekek után járó állami támogatás. Mária és József nemcsak a 6 gyermek nevelésével küzd meg a hétköznapokban, de a térségre jellemző munkanélküliséggel is. Mindketten idénymunkákkal próbálják a havi jövedelmet kiegészíteni, amely viszont épp oly rendszertelen, mint amennyire kevés bevételt jelent. A gyerekek és szüleik pedig, bár kénytelenek együtt élni a szegénység okozta korlátokkal, de a kötelék, ami összeköti őket, sokkal erősebb a mindennapi gondoknál.

4. Kerekes M. István: Pihenő / Norbert és testvére Erika tehénpásztorok az erdélyi Hargita megyében. Erika kénytelen mindennap magával vinni kislányát Mirelát is. Kora reggeltől, késő estig, ők hárman folyamatosan ezen a kis erdei tisztáson felügyelik a húsz tehenet, éhbérért.

5. Rakó Alex: Jelenés / Hátat fordítottam Budaörsnek, és ekkor arra lettem figyelmes, hogy valami kezd kirajzolódni az égbolton. Felélénkült a légmozgás, és pár alacsonyan érkező felhő beúszott a budai hegyek fölé – ekkor tárult a szemem elé a képen látható jelenség. A megvilágításnak köszönhetően a Kő-hegy csúcsán található kereszt és a tőle nagyjából száz méterre lévő Szeplőtelen Fogantatás kápolna sziluettje hatalmas méretekben jelent meg az égen egymásra vetülve. A háttérben a csillagok, Budaörs pereme és a budai hegyek láthatók. Az egész jelenés alig pár percig tartott, először a templomtorony, majd a kereszt is elhalványult. 

6. Bácsi Róbert László: A bolgár határfolyó, sorozat. A sok viszontagságot megélt Bulgária határai sokáig nem szilárdultak meg, így az ország északkeleti csücske egy ideig Romániához tartozott. A II. világháború után Szovjetunióhoz csatolták, és ide tartozott egészen az 1990-es rendszerváltásig. Gazdasági válság és összeomlás jellemezte az ezt követő időket. Az ország északi határvonala a Duna, mely 472 kilométeren keresztül halad végig Bulgária mentén. A legtöbb itt élő ember életében fontos szerepet játszik a folyó. A kisebb települések lakói sokan a halászatból élnek. Gyakran már hajnalban kint vannak, hogy kihúzzák a hálót, amit előző este bedobtak a vízbe. Egyes szakaszoknál a helyiek kis hétvégi bungalókat építettek, vagy felállítottak régi lakókocsikat, leselejtezett kis furgonokat, és oda menekültek, ha pihenésre vágytak. Az emberek nagyon szegények, de nagy szeretettel fogadják az idegeneket. A kép címe: Halász a kajibája mellett


7. Derencsényi István: A nagy kékség / Egy versenyző alámerül ugrását követően a FINA Világbajnokság óriástoronyugró döntőjében, amelyet a Parlamenttel szemben felállított ideiglenes létesítményben rendeztek meg.


Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu