Néma, álmodó kertek

Három teremnyi kiállítás nyílt márciusban a Szentendrei Képtárban a Szentendrei Művésztelep egyik alapítójának, Paizs Goebel Jenőnek a festményeiből, melyeken valódi magyar és francia erdők és képzeletbeli tájak elevenednek meg.

Paizs Goebel a festészetét meghatározó első jelentős erdőt, a Fontainebleau-it, Paál László nyomdokain járva fedezte fel, majd később, szimbolikus úton Barbizonból Szentendre felé, egyre több és egyre bujább, lombosabb és vadabb fákkal töltötte meg képi világát. Összesen negyvennyolc évéből huszonegynéhányat biztosan azzal töltött, hogy álombeli, mégis reálisnak tűnő tájakkal, dzsungelekkel, fura állatokkal, színes madarakkal, gazellákkal, tigrisekkel és szürreálisba hajló önarcképekkel próbálta feldobni a valóságot, melynek most egy leginkább Henri Rousseau-ra emlékeztető szeletét láthatjuk a Szentendrei Képtár három termében. 


Az első a komor, sötét hangulatú képeké: bíbor-feketén játszanak a barbizoni fák, és ugyanezekben a színekben pompázik a közel harmincéves, az élet nehézségeit már igen jól ismerő fiatal férfi portréján, az Önarckép pofaszakállal című képen az arcszőrzet is. A második terem a vibráló vidámságé, a harmadik pedig a legfényesebb, eltúlzott színkavalkádé, amit festményen csak el tudunk képzelni: piros baglyokkal, kék kakaduval és tűzpiros tigrissel. A kiállítás közel sem a teljes életművet szándékozik bemutatni, csupán egy szeletét tárja elénk a – számtalan stílus jegyeit magán viselő, s pont ezért egyetlen tematikus anyagba sem illeszthető – Paizs Goebelségnek, melynek egyik lényege a meditatív befelé fordulás. Mivel egy gyerekkori betegség következtében rosszul halló, nehezen beszélő felnőtt vált belőle, nehezen talált hangot a környezetével – inkább a lélek tájain kalandozva, befelé figyelve álmodta át képzeletté valós élményeit, melyek a nézőre is terápiás erővel hatnak. Csak hagyni kell belefeledkeződni a fák, tájak és arcok mélységeibe.

 


Néma, álmodó kertek - Paizs Goebel Jenő kiállítása

Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendrei Képtár, Szentendre

2018. május 6-igKÉPEK:

1./Főkép: Paizs Goebel Jenő: Virágzó fák, 1931

2. Paizs Goebel Jenő: Őserdőben, 1930

3. Paizs Goebel Jenő: Művészet, 1931

4. Paizs Goebel Jenő: Patakpart, 1934

 

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu