Hanula Judit természetképei

Sárguló búzamezők, pipacsokkal szegélyezett repceföldek, erdők magasra törő fái, folyópartok ladikjai, a tavasz csillogó víztükrei, a nyár barna nádkúpjai... A két éve elhunyt képzőművész, Hanula Judit képeinek kedvenc témái voltak ezek az idillikus helyek, amelyeket hol pasztellkrétával, hol akvarellfestékkel örökített meg, amikor csak tehette. Csodálatos hangulatú természetképeit március 28-ig láthatják az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér emeleti kiállítóhelyén.

Hanula Judit (1947-2016) azok közé a képzőművészek közé tartozik, akiknek egész festői pályafutását végigkíséri kedvenc témájuk megörökítése. Ez a téma az ő esetében a természet volt, melyet nemcsak festeni, illetve rajzolni, hanem fényképezni is éppúgy szeretett. A festői pályafutást nála azért kell külön kiemelni, mert eredetileg nem a pasztellkréta volt művészetének legfőbb kelléke, hanem a véső, hisz a Képzőművészeti Egyetemen (Pátzay Pál tanítványaként) még, mint szobrász kapott diplomát.

 

Festeni, saját visszaemlékezése szerint, 1992-ben, vagyis 45 évesen kezdett el, Ferk Ilona és Topor András festőművészek útmutatása mellett. Hogy miért lépett erre az útra, arról ő maga így vallott: „Nem tudom, miért kezdem el festeni… lehet, hogy visszataláltam gyermekkorom természetébe, lehet, hogy a csend, a termékeny magány érintett meg, mindenesetre nagyon jó festeni…” Ez utóbbit, a kiállított képek láttán, el is hisszük neki. Szeretett tájainak hangulatát, színeit, illetve a víz, a fény és a levegő évszakonként változó, teremtő erejét úgy érezte, hogy pasztell, illetve akvarell technikát használva tudja leginkább visszaadni, így művészként e két műfajban mutatta meg közönségének mindazt, amit szépnek látott az őt körülvevő világból. S amennyire szeretett ő festeni, annyira jó e téli szürkeségben a képei előtt állni, és újra és újra rájönni arra, hogy milyen sok természeti csoda közt élünk.

 

 

Fény–víz–levegő – Hanula Judit pasztellképei

Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest

2018. március 28-igKépek forrása: Dr. Elek István 

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu