Alkotói szabadságra megy a Duna Múzeum

2018 márciusának utolsó napján bezár az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum), s ezzel egy időben a jelenleg is látogatható, immár 17. évét taposó, Víz-Idő című állandó kiállítása is nyugdíjba vonul, hogy aztán egy esztendő elteltével átadja helyét egy merőben új kiállításnak. A látogatóknak így alig két hónapjuk maradt arra, hogy még utoljára végigjárják a 2001-ben megnyílt, több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett tárlatot.

Az új állandó kiállítás tervezése már a tavalyi évben elkezdődött, és az átalakítás után 2019 tavaszán előreláthatólag egy olyan múzeum várja majd az érdeklődőket, amely ugyan megtartja majd a régi kiállítás erényeit, de immár alkalmazkodni fog napjaink igényeihez is. A tervek szerint a látogatók az új kiállításon is elmélyedhetnek majd a magyar vízépítés, vízszabályozás és árvízvédelem történetében, megismerkedhetnek a vízellátás, csatornázás kezdeteivel, de mindezek mellett új témák is terítékre kerülnek, így például válaszokkal fog szolgálni a vízügyi szakmát érintő legjelentősebb környezeti kihívásokra, azon belül is a klímaváltozás hatásainak és az azokra adott vízgazdálkodási, vízkárok elleni védelemre kiterjedő válaszoknak a bemutatására is.

A most lebontásra kerülő tárlat valamikor az egyik első, az interaktivitásra nagy hangsúlyt fektető kiállítás volt hazánkban. Ez a jövőben sem lesz másképp, a tervek szerint számos kézzelfogható, a látogatót aktivitásra ösztönző elem fogja színesíteni a múzeum új kiállítását is.

A március végi bezárás azonban mégsem érinti a múzeum egészét: a látványraktár továbbra is fogadja majd a látogatókat, és a múzeumpedagógiai foglakozásokra is ugyanúgy várják a gyerekcsoportok jelentkezését.

 

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu